2022. október 29., 09:57

25 napra elegendő gázolaja van az USA-nak

Van miért aggódnia a télre készülő Biden kormányzatnak – nem mellesleg a novemberi félidős választások előtt –, az Egyesült Államokban növekszik a gázolaj iránti kereslet, miközben a kínálat a valaha volt legalacsonyabb szinten áll.

gázolaj nafta üzemanyag
Illusztrációs felvétel
Fotó: ttnews.com

Az Energy Information Administration közleménye szerint az USA-ban csak 25 napra elegendő gázolajkészletek vannak, ami 2008 óta a legalacsonyabb, míg a kereslet gördülő átlaga 2007 óta a legmagasabb.

A koronavírus-világjárványt követően a gázolaj piaca – szemben a benzinével és a kerozinéval – viszonylag hamar helyreállt. A dízel üzemanyagot áruszállításra, valamint építőipari, mezőgazdasági és katonai járművek, berendezések meghajtására használják, így a lakossági kereslet a fogyasztásnak csak kisebb szegmensét teszi ki.

2021-ben csak az Egyesült Államok közlekedési ágazata 46,82 milliárd gallont, azaz 1,11 milliárd hordó főleg dízel üzemanyagot fogyasztott el – átlagosan napi 128 millió gallont (483 840 000 liter).

A készletek országosan kimerültek, mivel az orosz-ukrán háború szűkítette a globális ellátást, illetve az Egyesült Államokban a kőolaj-finomítók a karbantartási szakaszba érkeztek.

Így az azonnali szállítások ára magasabb, mint a jövőbeli szállításoké, ami a készletfelhalmozást nagyon megdrágítja. Ez azt is jelenti, hogy a beszállítók számára most jövedelmezőbb az értékesítés.

New England tagállamban, ahol több fűtőolajat használnak fel, mint bárhol máshol az USA-ban, a jelenlegi készletek csak az évszakra korábban jellemző szint egyharmadát teszik ki.

A gázolajválság hetekkel a félidős választások előtt köszöntött be, ami a Demokrata Pártnak kétségkívül rossz hír politikai szempontból, viszont sokkal rosszabb hír az infláció és az áremelkedés által sújtott amerikai fogyasztóknak. Az AAA adatai szerint a dízel ára 5,324 dollár gallononként (3,78 liter), azaz 50%-kal magasabb, mint tavaly ilyenkor.

A Nemzeti Gazdasági Tanács igazgatója, Brian Deese a Bloomberg TV-nek korábban elmondta, hogy a dízelkészletek „elfogadhatatlanul alacsonyak”, és „minden lehetőség az asztalra került” a készletek építésére és a kiskereskedelmi árak csökkentésére.

Az USA-nak nagy örömére szolgál, hogy két, körülbelül 1 millió hordónyi gázolajat szállító hajót sikerült New Yorkba irányítani. Ám ezeknek a hajóknak az eredeti úti célja Európa lett volna, így ez a nagy mennyiségű gázolaj az európai piacról fog hiányozni, ideiglenesen tovább emelve az árakat, amelyeket az amerikai felvásárlások továbbra is magasan tartanak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.