2020. október 14., 19:03

2020 augusztusának ipari teljesítménye – megnéztük Szlovákiát, Csehországot és Magyarországot

Szlovákiában, 2020 augusztusában az ipari teljesítmény csupán 0,8%-kal maradt el a tavalyitól. Ez az idei év legjobb teljesítménye. Szlovákiában az ipari teljesítmény közelít a tavalyi augusztusi teljesítményhez, amikor már megnyilvánult a gazdaság lassulása. A szállítóeszközök gyártása idén augusztusban még alacsonyabb volt a tavalyinál, de 15 ágazat teljesítménye közül már hétnél növekedést tapasztalhattunk.

Fotó: pixabay.com
Szlovákia

Az ipari termelés visszaesése augusztusban már jelentősen lassult, augusztusban 0,8% -kal csökkent, ami ebben az évben volt a legalacsonyabb visszaesés. Júliushoz képest, figyelembe véve a szezonális hatásokat, az ipari termelés augusztusban 4,4% -kal nőtt.

A járvány kitörése óta először tudott évközi összehasonlításban nagyobb teljesítményt kimutatni a gumi és műanyagtermékek gyártása, 10 hónap után tudott növekedést mutatni a számítástechnikai eszközök gyártása (6,1%-os évközi növekedés), és három egymás utáni hónapban jelentősen növekedett ez elektromos áram- és gázszolgáltatás.

A júliusi növekedés után a szállítóeszközök terén újra 3%-os évközi visszaesés tapasztalható. A 15 ágazat közül háromban még mindig 10% feletti a visszaesés, a gépek gyártásában is 9,2%.

Az év első nyolc hónapját összesítve 14,3%-os visszaesést tapasztalunk az előző év azonos időszakához képest. Ha kivesszük a bányászatot, amely 5%-os növekedést produkált, akkor a tiszta ipari teljesítmény 17%-kal esett vissza.

Az ágazatok közül az első nyolc hónapban a szállítóeszközök gyártása 25,3%-os, a gépek és berendezések gyártása 17,8%-os, a gumi és műanyagtermékek gyártása pedig 14,4%-os visszaesést mutat. Leginkább válságállóbbnak a vegyipar és az élelmiszeripar minősül, amelyek 4% alatti esést mutatnak.

Magyarország

2020 augusztusában az ipari termelés volumene 2,1%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A csökkenés mértéke 34,8 százalékponttal kisebb volt az áprilisi mélyponthoz képest. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés lényegében az egy évvel korábbi szinten maradt (–0,2%).

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás augusztusban az előző hónaphoz viszonyítva 6,8, áprilishoz képest pedig 56%-kal nőtt.

Az ipari export volumene 2,9%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

 A feldolgozóipari exportértékesítés több mint 34%-át képviselő járműgyártás kivitele 1,6%-kal mérséklődött, míg a 18%-os súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 0,9%-kal nőtt.

Az ipar belföldi értékesítése 4,4, ezen belül a feldolgozóiparé 6,3%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő súlyt (96%) képviselő feldolgozóipar termelése 1,6, a csekély súlyú bányászaté 33%-kal visszaesett. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 1,6%-kal maradt el az egy évvel korábbitól.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 28%-át képviselő járműgyártás 6,2%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.

A feldolgozóipari termelés mintegy 14%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 1,8%-kal emelkedett.

A feldolgozóipari termelésből 13%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék termelése az előző év azonos hónapjához hasonlóan alakult (+0,3%), a külpiaci eladások növekedésének és a hazai eladások csökkenésének az eredőjeként.

A kisebb súlyú villamos berendezés gyártása 8,7%-kal nőtt, főként a járműgyártáshoz köthető akkumulátorgyártás felfutása miatt.

2020. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 11,0%-kal csökkent.

Az összes értékesítés 64%-át adó külpiaci eladások volumene 11,6, míg a 36%-ot képviselő hazai értékesítésé 7,4%-kal kisebb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Csehország

A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint az ipari termelés augusztusban reálértéken 5,5% -kal esett vissza az előző év azonos időszakához képest.

Az új megrendelések értéke éves szinten 9,8% -kal csökkent. A szezonális hatásokat leszámítva 0,9% -kal volt alacsonyabb az előző havihoz képest.

Az ágazatok közül kiemelnénk a járművek gyártását, amely 8,1%-kal, a gépgyártást, amely 12,5%-kal, illetve fémtermékek- konstrukciók gyártását, amely7,5%-kal volt éves viszonylatban alacsonyabb.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.