Zöld-fehér ősz a bajnokok elitjében

2020. december 20., 17:17
Rajkovics György

Véget értek a küzdelmek a Bajnokok Ligája csoportkörében. Ismert a tizenhat továbbjutó, s azt is tudjuk, mely csapatok folytathatják az Európa-ligában. A Ferencváros huszonöt év után jutott el a legjobbak közé, és egy pontot szerezve a csoportja negyedik helyén végzett. Röviden: a csapat tisztességesen helytállt.

Fotó: MTI

A magyar és nemcsak a magyar futball számára a Bajnokok Ligája csoportkörében szerepelni óriási teljesítmény. Nézzünk meg Európa térképét. Mit látunk? Mely országok alakulatai játszanak évtizedek óta a világ legerősebb kupasorozatában? Kelet-Közép-Európa lényegében nincs a térképen! Idényenként akad két-három orosz és ukrán gárda, hozzájuk csatlakozik legjobb esetben három további klub a kontinens keleti részéről. A 2020/2021-es szezonban a három orosz, illetve két ukrán csapaton kívül egyedül a Ferencváros képviselte Európa keleti felét. A két ukrán és az egyik orosz továbbjutott, tavasszal az Európa-liga kieséses szakaszában folytathatják.

És ez a leosztás nem fog változni az elkövetkező években sem. A BL-csoportkörbe bejutni egyenlő lesz a lehetetlennel, a szakadék pedig nem fog csökkenni az elit és a „futottak még” kategória között. Európa nem Amerika, az UEFA (Európai Labdarúgó-szövetség) igyekezete pedig inkább üres hablatynak nevezhető. Az Equal Game marketinghúzásnak is nevetséges, de feltehetően néhány millió eurót erre is el lehetett költeni. Az UEFA pedig a legjobban termő gyümölcsfáitól nem szeretne megszabadulni. Miért is tenné? Hogy más szüretelje le a termést?

Maradjunk a Ferencvárosnál. A magyar bajnok egy pontot szerzett a hat forduló alatt, magyarán öt vereség mellett egy döntetlenre futotta. Nagyjából erre lehetett számítani, a továbblépés esélye minimális volt. Öt gólt rúgott a Fradi, eggyel többet, mint a Dinamo Kijev, és tizenhetet kapott. Ennél több csak az İstanbul Başakşehir kapujába potyogott, történetesen tizennyolc. A rúgott gólokat tekintve hat csapat is kevesebbet lőtt, az Olimpiakosz és a Marseille például mindössze kettőt. A gólkülönbség mutatójában (-12) azonban az FTC a legrosszabb. A barcelonai 5:1-en nem sokan csodálkoztak, Lionel Messitől és társaitól gólt kapni nem szégyen.

A Dinamo elleni budapesti összecsapásból már több tanulságot le lehetett vonni. Például azt, hogy van-e reális esélye annak, hogy a Fradi a harmadik helyen végez a G csoportban, és az Európa-liga legjobb harminckettője közé kerülhet. Az első félidő után úgy tűnt, hogy nem, a második azonban rácáfolt erre, kétgólos hátrányból jött vissza a csapat, és a 90. percben lőtt egyenlítő találat a különösen fontos egy pontot jelentette. A hatezer nézőből a Juventus elleni találkozóra több mint 18 ezer lett a Puskásban, a háromgólos vereség pedig ismét a különbséget érzékeltette a magyar foci és a világ élvonala között. A torinói visszavágó azonban majdnem felülírta a valóságot. A Fradi vezetett, Ronaldo egyenlített. Ennél közelebb aligha kerülhetett a bravúrhoz Szerhij Rebrov alakulata. A kilencvenkettedik percben azonban Morata neve mellé is behúztak egy találatot. Az a pont sokat ért volna. A Barcelona elleni újabb vereség ismét szerepelt az előzetes forgatókönyvben, de mennyivel könnyedebben léphetett volna pályára a Fradi Kijevben, ha két pontja van egy helyett! Mindkét félnek egy volt, az ukránok 1:0-ra nyertek, és továbbjutottak.

A Juventus 15 ponttal zárt az élen, a Barcelona szintén 15 pontot szerzett. A Fradinak voltak emlékezetes pillanatai, remek percei, egy-két jó félideje. Ebben a nehéz csoportban a csapat erre a teljesítményre volt képes. Emlékeztetőül, az FTC messze a legkevesebbet érő klubnak számított a Bajnokok Ligája csoportkörében a maga 28,65 millió eurós keretével. Érzékeltetésül: a Barcelonáé 888 milliót ér. Ide kellene felérni egy kelet-európai klubnak, amelyik mögött nem áll ott a Gazprom vagy az Oroszországi Vasutak. De még a fantázia világában sem képzelhető el, hogy egy arab, amerikai vagy kínai oligarcha egy magyar egyesületben lássa meg a lehetőséget.

A Ferencvárosi Torna Club ezzel együtt azon az úton lépeget előre, amelyen a nemzetközi porondon kisebb-nagyobb sikereket elérő klubok is haladnak. A keretet a költségvetésnek megfelelő minőségű idegenlégiósokkal tölti fel, vagy pontosabban fogalmazva, a keret kétharmadát adó külföldieket kiegészítik néhány magyarral. Ez a csapat egymást követő két évben is bejutott valamelyik európai kupasorozatba, és nem vallott szégyent. Sőt. A Fradi ebben a szezonban 11 mérkőzést játszott a Bajnokok Ligájában, és a selejtezőben öt találkozón veretlen maradt (3 győzelem, 2 döntetlen), miközben kiejtett két jóval erősebb alakulatot, a Celticet és a Dinamo Zágrábot is.

Ha az elmúlt évtizedek magyar BL-szerepléseit nézzük, a Ferencváros idei fellépése a harmadik sikeres, vagyis csoportkört érő volt a sorban. Az első is a Fradi nevéhez fűződik, az emlékezetes 1994/1995-ös idényben, amely 1 győzelmet, 2 döntetlent és 3 vereséget hozott. Ez után a Debrecen 2009/2010-es szezonja következik, amikor a DVSC pont nélkül zárt a csoportjában. A Vidi 2018/2019-ben az Európa-ligában hét pontot zsebelt be, a két győzelem, egy döntetlen és három vereség a harmadik helyre volt elég a csoportban. Tavaly a Ferencváros szintén hét pontot szerezve, de egy győzelemmel, négy döntetlennel és egy vereséggel ugyancsak a harmadik helyen végzett a négyesében.

Az idei szereplésével az FTC az UEFA klubranglistáján több mint kétszáz (!) helyet lépett előre, a 315.-ről a 112.-re. A Fehérvár hat hellyel hátrább szerepel. Az UEFA-együtthatók alapján határozzák meg a következő idények sorsolásait és kalapbeosztásait. A másik ranglista még ennél is fontosabb. Az országonkénti besorolásban Magyarország az előkelő 17. helyen áll a 2020/2021-es idényben, összességében pedig a 33. helyről a 28.-ra lépett előre.

Megjelent a Magyar7 2020/50.számában.

Kövesse facebook oldalunkat is!