2024. április 3., 18:43

Xabi Alonso nem megy Liverpoolba, de lehet, hogy Xavi is marad a helyén

Komoly edzőkeringőt hozhatnak a következő hónapok, hiszen az idei szezon végén több nagy név is távozik aktuális klubjától, nem beszélve a jelenleg munka nélkül tengődő edzőkről. Mindeközben Xabi Alonso bejelentette, hogy marad a Bayer Leverkusennél, s már a Barcelonánál sem olyan biztosak abban, hogy elengedjék Xavi kezét.

Liverpool
Fotó: TASR

Kisebb szünet után folytatódik a FotelSzurkoló sorozat, amelynek legutóbbi része óta ugyan sok víz lefolyt a Dunán, ám a lényegi dolgok nem igazán változtak.

A Bayer Leverkusen továbbra is veretlen és jókora előnnyel vezeti a Bundesligát. Olaszországban a Juventus féltávnál lemorzsolódott, így az Internazionale gőzerővel és ugyancsak tetemes előnnyel robog huszadik bajnoki címe felé. Spanyolországban pedig a várakozásoknak megfelelően végül előzött a Real Madrid, ám a Gironánál sem panaszkodhatnak, hiszen a katalánok akár a második helyet is megcsíphetik a Barcelonával szemben.

Angliában ugyanakkor közel 40 éve nem látott hajrára kerülhet sor, hiszen könnyen előfordulhat, hogy az utolsó fordulóban dől majd el a bajnoki cím sorsa.

Ha legközelebb látlak...

Bennünket azonban most sokkal inkább a pályán kívül zajló események érdekelnek, hiszen Kylian Mbappé átigazolási mizériáját leszámítva az elmúlt hónapok izgalmait jobbára a kispadok szolgáltatták. Az AS Románál például már január elején megköszönték José Mourinho munkáját, s a Farkasok azóta kis túlzással szárnyalnak a korábbi klubikon, Daniele De Rossi irányítása alatt.

Az olasz bajnoki címvédő Napoli már harmadik edzőjét fogyasztja az idei szezonban, miután a klub elnöke februárban Walter Mazzarrit is kirúgta, így a dél-olasz csapatot az idény végéig a szlovák labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Francesco Calzona irányítja.

E sorok írásakor a „Special One” római ellenlábasa, Maurizio Sarri sincs már alkalmazásban, miután elébe ment kirúgásának, s lemondott a Serie A 7. helyén álló Lazio kispadjáról. A „Sasok” új hadvezére a horvát Igor Tudor lett, aki a hétvégén álomszerű bemutatkozást produkált, hiszen az égszínkék-fehérek szombaton 1–0-ra legyőzték a Juventust.

A torinóiak azonban tegnap este revansot vettek a kupában, így amennyiben Massimiliano Allegri csapata megőrzi előnyét a visszavágón, úgy a Fiorentina-Atalanta páros győztesével küzdhet majd meg a Coppa Italia fináléjában, s mentheti meg az “Öreg Hölgy” becsületét. Ugyanakkor nem biztos, hogy az esetleges kupagyőzelem az olasz trénert is megmenti a kirúgástól, hiszen a csapat jelenlegi formáját tekintve már a dobogó legalsó foka is veszélyben van.

A bevezetőben említett edzőkeringőért azonban elsősorban Jürgen Klopp a felelős, aki egy eseménytelen téli átigazolási időszak utolsó napjaiban bejelentette, hogy az idény végeztével távozik a Liverpooltól. A sajtó és a szurkolók szinte rögtön meg is nevezték a tökéletes utódot: Xabi Alonsót. Az egykori liverpooli középpályás idén valóságos csodát művel a Bayer Leverkusennel, amely még mindig veretlenül menetel története első bajnoki címe felé.

Igen ám, csak hogy a spanyol tréner nagypénteken bejelentette, hogy a következő idényben is marad a gyógyszergyáriaknál, ami több szempontból is okos húzásnak bizonyul. Leverkusenben nagybetűs csapat épült az elmúlt években, profi szakmai stábbal, s a munka gyümölcse nem feltétlenül merül ki a Bundesliga megnyerésében. A német klub tavaly kis híján az Európa-liga döntőjéig menetelt, jövőre pedig a Bajnokok Ligájában mérettetheti meg magát.

Liverpoolban ellenben egészen biztosan nagy űr marad majd Klopp után. Ugyan Xabi Alonso már a Real Sociedad B-csapatánál is kiváló szakembernek bizonyult, egy korai angliai kaland akár rosszul is végződhet a számára. Ahogy arra pénteki nyilatkozatában ő maga is rámutatott, saját fejlődésének szempontjából éppen ideális helyen van.
…már nem figyelek rád

Január végén nemcsak Klopp sokkolta a futballvilágot, hanem Xavi Hernández is, aki szintén bejelentette szezon végi távozását. „Június 30-án elhagyom a klubot, ezt a döntést az elnökkel és a stábbal együtt hoztam meg” – nyilatkozta a Villareal elleni 5–3-as hazai vereség után a katalán szakember.

Azóta azonban a Barcelona is szárnyra kapott, a BL-ben kiejtették a Napolit, Xavi bejelentése óta pedig még csak vereséget sem szenvedtek. Nem véletlen tehát, hogy az elmúlt hetekben Joan Laporta klubelnök és a sportigazgató Deco is finoman utaltak edzőjük esetleges maradására. Más kérdés, hogy Xavi távozásának nemcsak szakmai, hanem személyes okai is vannak. Spanyol sajtóértesülések szerint elfáradt, s egy év pihenőre vonulna.

Xabi Alonso és Xavi esetleges maradása esetén tehát némileg szűkül a kör az edzőkeringő tekintetében, ám továbbra is számtalan megválaszolatlan kérdés marad. Nem beszéltünk eddig Münchenről, ahol hosszú idő után kénytelenek átadni a trónt, s ahol februárban utat mutattak a tavaly tavasszal kinevezett Thomas Tuchelnek. Noha közös megegyezésre hivatkoztak, a bajor öltözőben jó ideje feszült volt már a hangulat, s valószínűleg mindkét fél belátta, hogy nem valami működik.

A legfrissebb hírek szerint a Bayernnél a Brighton jelenlegi edzőjét, Roberto De Zerbit nézték ki Tuchel utódjául, aki visszatérhet Angliába – akár a Liverpoolhoz, de még a Chelsea-hez is. Sőt, Xavi távozása esetén Barcelonában is kiköthet. Ember legyen hát a talpán, aki ki tud igazodni a pletykákban és a felmerülő hírekben.

S ha már lehetséges kimenetelek: Zinedine Zidane ugyancsak szabadon igazolható, ám korábbi madridi csapattársa nemrégiben elhintette, hogy a francia tréner csak a nemzeti válogatott, a Real Madrid és a Marseille hívására mondana igent. Olasz sajtóértesülések szerint a Napoli együttese a nyáron újra megpróbálja magához csábítani Antonio Contét, ám ismerve a klubelnök és az olasz tréner habitusát, nem biztos, hogy ez jó ötlet lenne.

Nagy kérdés továbbá, hogy mi lesz az Internél harmadik szezonját töltő Simone Inzaghival, aki tavaly BL-döntőbe vezette csapatát, idén pedig várhatóan Olaszország trónjára is felülnek. Ahogyan a Bolognával brillírozó Thiago Motta sem biztos, hogy Olaszországban marad, s ha mégis, akkor sajtóhírek szerint a Juventusnál köthet ki. A következő hetekben mindenesetre okosabbak leszünk, hiszen a klubok valószínűsíthetően még a június közepén rajtoló németországi Európa-bajnokság előtt szeretnék letudni az edzőkérdést.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.