2020. szeptember 14., 08:48

Világi Oszkár: A kormány nem hallgat ránk, akár a kommunizmusban

Világi Oszkárt a HNonline portál kérdezte, miképp érintik a sportrendezvények látogatottságát visszafogó legújabb korlátozó intézkedések. A portál kiemeli, hogy az elmúlt szezonban a szlovák ligában a DAC kétségtelenül vezette a látogatottsági rangsort, mind a szurkolók abszolút számában, mind az egyes mérkőzések nézőszámában.

Fotó: Hnonline.sk/Peter Mayer

A HNonline első kérdése arra vonatkozott, hogy egyáltalán felmérhető, milyen hatása lesz annak az intézkedésnek, hogy októbertől a tömegrendezvényekre csupán 200 személyt lehet beengedni.  Világi Oszkár meggyőződése szerint, ezek az intézkedések megsemmisítik a hazai sportot.

Nézők nélkül focizni nehéz és természetellenes, ami a profi futballra kétszeresen igaz.

A kormány mindenkor ijesztgeti a polgárokat, és a futballból csinál veszélyforrást. Szerinte

nem igaz, hogy a koronavírus középpontjában a stadionok állnak, mert amikor a közelmúltban 7000 néző volt a stadionban, a Dunaszerdahelyen vagy annak környékén nem nőtt a fertőzöttek száma.

Világi a fertőzöttek számának emelkedését, a fertőzés második hullámát inkább a nyitott határokkal, a repülőutakkal, a szórakozóhelyek vagy fürdők látogatásával magyarázza. Elmondja, hogy a futballklubok képesek volnának olyan intézkedéseket bevezetni, amelyek minimalizálnák a fertőzésveszélyt a stadionokban, de ez a kormányt nem érdekli, és nem hallgatja meg a klubok érvelését.  

Erős kormánykritikát fogalmaz meg, miszerint

a kormány csak imitálja, hogy intézkedéseket fogad el, emellett áthárítja a felelősséget. Ez olyan, mint a múlt rezsimben, amikor a kommunisták kimondták, hogy „így lesz, és ezzel el volt intézve”.

Az emberek mást szerettek volna, és a politikusok akkor sem hallgatták meg őket. Nehezményezi, hogy a kormány valamely tagja legalább párbeszédet folytatna a klubokkal, és keresnék a megoldásokat, nem pedig direktív utasításokat vezetnének be. Ezzel elrabolják a hazai sportot és annak jövöjét

Világi Oszkár szerint ez ellen határozottan szembe kell állni, mert az összes klub gondban van.

Ellehetetlenítették a vállalkozásuk feltételeit, és azok akik erről döntöttek, semmilyen gazdasági felelősséget nem viselnek.

Elmondja, hogy Dunaszerdahelyen 4 200 bérletet adtak el erre a szezonra, és megkérdezi, hogy most mit kellene mondania ezeknek a szurkolóknak. Fél attól, hogy ha ez így folytatódik, az emberek elszoknak a meccslátogatásokról, és ezen felül az államtól sem kaptak semmilyen segítséget.

Világi a kormánnyal való párbeszéd hiányán kívül nem tudja megmagyarázni a kormány érvelését sem. Felveti, lehet, azt szeretnék, hogy templomba járjanak az emberek. Világi erre azt mondja, hogy ő is hívő ember és templomba járó, de mellette focira is el akar járni. Ezért farizeusinak tartja a kormány érvelését, hogy még ezer embert sem engednek be a stadionokba, amit azzal indokolnak, hogy más országokban is üres lelátók előtt játszanak. Világi szerint ez sem igaz, mert Belgiumban, Németországban vagy Angliában a nézők visszatérnek a stadionokba.

A HNonline felveti, hogy a kluboknak ezek az intézkedések százezres nagyságrendű bevételkiesést okoznak, ezért nem tervezik a játékosok juttatásainak csökkentését.

Világi kijelenti, hogy a bevételkiesés nagyon nagy, de semmilyen bért nem hajlandó csökkenteni, mert erről nem a játékosok tehetnek. A játékosok normálisan minden nap edzenek, és a pályán a maximumot teljesítik. Ezen kívül játszanak az otthoni és az Európa Kupában.

Világi szerint mind a gazdaságra, mind az emberek életére nehéz idők várnak,

ezért sem érti, miért kell a sport- és kulturális rendezvényeket korlátozni, ahol az emberek legalább egy időre letehetik a gondjaikat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.