2023. december 20., 20:20

Új magyar bajnokot avatnak a szezon végén?

Paks, Ferencváros, esetleg Fehérvár? Ki lesz az OTP Bank Liga 2023-2024-es idényének győztese? Más csapat aligha szólhat bele a bajnoki címért folytatott küzdelembe. A bennmaradás, illetve kiesés szintén három klub között dőlhet el, a Mezőkövesd, a Zalaegerszeg és a Kisvárda alkotják ezt a triót. Véget ért az NB I. őszi szezonja – milyen volt?

Paks Foci
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A tizenkét élvonalbeli csapatból éppen a Paks fogja vezetni a bajnokságot tizenhét forduló után, és őszi bajnokként várhatja a folytatást?! Ki tippelt erre júliusban, a 2023-2024-es idény kezdetekor? Biztosan akadt pár „bolond”, aki hitt Bognár György kizárólag magyar játékosokból álló alakulatában. De mégis minek köszönheti az őszi bajnoki címet a Paksi FC, hogyan kerülhettek a Fradi elé, és még egyszer ismétlem, lesajnált hazai focistákkal? A „józan” és „reális” jelzőkkel nyugodtan jellemezhető Transfermarkt szakportál szerint a tolnai gárdának a játékosállománya becsült értéke alapján az utolsó előtti, kiesést jelentő helyen kellene szerénykednie. A 29 fős keretet 6,63 millió euróra becsüli a portál, miközben a legkevesebbet érő Mezőkövesdet 6,4 millióra. És a Zsóry esetében mondhatni pontos a becslés.

Persze játszadozhatunk a számokkal, az eurómilliókkal. A Zalaegerszeg kiesésre áll jelenleg, és a 29 fős keret 6,65 millióra rúg, az MTK (26 játékos) 6,83 millióra, míg a keret alapján nyolcadik Diósgyőr (7,35 millió euró) és az ötödik Újpest (8,14 millió euró) között egymillió eurónyi különbség sincs – a két klub között a Kisvárdát és a Kecskemétet találjuk. Az FTC egyébként 48,2 milliós játékosállománnyal rendelkezik, a második Fehérvár csak 11,68 millióssal.

Nyáron a fővárosiakat még 52 millió euróra taksálták, a második legtöbbet a Puskás Akadémia érte 11,6 millióval, a harmadik Fehérvár pedig 9,8 milliót. A Paks tehát 34 ponttal vezeti az OTP Bank Ligát, megelőzve a 33 pontos Ferencvárost, valamint a 30 pontos Fehérvárt. Ez a három klub áll a dobogón az őszi mérkőzések után, és emlékezzünk vissza a nyári rajtra, a Fehérvárt temették, az egyik kiesőjelöltként tekintettek rá, és a Pakstól sem vártak csodát.

Ki mást várhattunk az első helyre, mint az utolsó öt évad bajnokát? És ki mást várunk továbbra is, mint a 34-szeres magyar bajnokot? De a Paks az eddigi tizenhét mérkőzésen eggyel kevesebbszer veszített, és ez mindig döntő jelentőséggel bír. Az NB I. első két helyezettje tíz győzelmet aratott, viszont a Paks neve mellett négy döntetlen szerepel, míg az FTC háromszor ikszelt, a Fehérvár mérlege pedig kilenc diadal, három remi, öt vereség. Vajon kell-e számolni a felvidéki Hornyák Zsolt Puskás Akadémiájával? A PAFC 28 pontot szerzett, vagyis a dobogó lőtávolságra van, a Debrecen és az MTK pedig három ponttal lemaradva követik a felcsútiakat. A Paks úgy vezeti az NB I.-et, hogy az utolsó négy fordulóban 4-1-re legyőzte a Diósgyőrt, majd 1-2-re nyert Újpesten, ezután 3-2-re a Fradit is felülmúlta, végül 3-0-s fehérvári vereséggel zárta az évet. Az biztos, hogy pusztán az kevés a sikerhez, hogy kizárólag magyar labdarúgókból áll össze a csapat, kell a szakmai háttér is. A rutinos játékosok mellett szerepet kapnak a fiatalok is, Bognár alakulata pedig eredményes.

Dejan Stankovićék 42 gólt lőttek, 19-et kaptak, a lőtt és a kapott gólok tekintetében is a Fradi a legjobb csapat az NB I.-ben. A Paks 32 lőtt és 21 kapott gólnál tart, ami mindkét mutatóban a harmadik legjobb a bajnokságban. A második legtöbb gólt (36) a Fehérvár szerezte eddig, a második legkevesebbet a Puskás Akadémia (20) kapta. A tabellán hetedik Diósgyőrt (24 pont) a Kecskemét és az Újpest követi, mindkét gárda 21 pontos.

A Mezőkövesd a ZTE-hez hasonlóan 15 pontos, a Kisvárda 14 pontnál jár. A legtöbb nézőt az FTC-Újpest derbi vonzotta (20 357), az átlagnézőszám meghaladja a 4 ezret (tavaly 3 500 volt), a góllövőlistát a bosnyák Kenan Kodro (Fehérvár) vezeti 11 találattal. A fanyalgók szerint természetesen az NB I. nézhetetlen, a vicc kategóriába tartozik, a Paks első helye csak a véletlen műve, a Fradi „bohócklub”, amelybe állandóan bele kell rúgni, de azt is nyugodtan hozzátehetjük, ha a magyar labdarúgás olyan klubokkal rendelkezne, mint a Panathinaikosz, Olympiakosz vagy AEK, esetleg a Benfica, Sporting vagy Porto, a vélemények szinte alig változnának. A 33 fordulós OTP Bank Liga február 3-án folytatódik, a 18. fordulóval. A Paks a Puskás Akadémiát fogadja, a Ferencváros Kisvárdára utazik, Debrecenben pedig kelet-magyarországi rangadót játszanak, a Diósgyőr lesz az ellenfél.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.