2021. május 21., 10:10

UEFA - Több mint nyolcmilliárd eurós bevételkiesésre számít a szövetség

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) több mint nyolcmilliárd eurós bevételkieséssel számol a koronavírus-járvány által sújtott, 2019-től 2021-ig tartó időszakra az élvonalbeli és az alsóbb osztályú nemzeti bajnokságokat illetően.

UEFA
Fotó: uefa.com

Az UEFA legutóbbi jelentéséből kiderül, hogy a kontinens elsőosztályú versenysorozatai esetében 7,2 milliárd, míg az alacsonyabb osztályú bajnokságoknál 1,5 milliárd eurós bevételkiesésre lehet számítani.

A belépőjegyek értékesítésének hiánya önmagában négymilliárd eurós mínuszt jelentett, a "szponzorációs és kereskedelmi bevételek" mértéke pedig az UEFA számításai szerint 2,7 milliárd euróval csökkent.

Tavaly nyáron az átigazolásokra fordított összeg 39 százalékkal volt kevesebb a 2019-eshez képest, míg az idén januári átigazolási időszakban a 2020-assal összevetve 56 százalékkal csökkent az az összeg, amelyet az egyesületek új játékosok szerződtetésére kifizettek.

A jelentés szerint az elmúlt év eleje óta 24 ország 15 első- és 37 másodosztályú klubja került olyan súlyos pénzügyi válságba, hogy nem tudta folytatni a bajnokságot, vagy csődeljárással kellett szembenéznie. Az eddigi legrosszabb évben, 2011-ben 34 ilyen egyesületről tudott az UEFA.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.