Szezonértékelő I.: Története legjobb szezonját teljesítette idén a DAC

2021. május 30., 19:22
Ondik Gábor

Pénteken hivatalosan is véget ért a szlovák élvonalbeli bajnokság (Fortuna Liga) 2020/21-es idénye. Szezonértékelő sorozatunk első részében a mögöttünk hagyott bajnokságot összegezzük, elsőként a DAC szezonjával foglalkozunk.

dac_v2
Fotó: dac1904.sk

Kijelenthetjük, hogy története legjobb szezonján van túl a dunaszerdahelyi DAC,

miután több klubrekordot is megdöntve ezüstérmesek lettek a sárga-kékek a nagy rivális pozsonyi Slovan mögött. A következő összeállításban a DAC szezonjával foglalkozunk.

Klubtörténelmi szezon

A Fortuna Liga 2020/21-es idénye lezárult, a dunaszerdahelyi DAC a tabella második helyén zárta az idényt. A sárga-kékek minden bajnokijáról és kupamérkőzéséről és a DAC háza táján történő eseményről portálunk is beszámolt. A sárga-kékek a német Bernd Storck irányítása alatt komoly célokkal vágtak neki a bajnoki küzdelmeknek. Jól is kezdték a szezont a sárga-kékek klubrekordot jelentő sorozatban nyolc győzelemmel kezdték a szezont.

Az első vereséget a kilencedik fordulóban szenvedték el Kalmárék, a Zsolna otthonában 4-1-es vereséget szenvedtek. Az őszi szezon végére a dunaszerdahelyiek hullámvölgybe kerültek és a pozsonyi Slovan megelőzte a sárga-kékeket a tabellán.

A tavaszi szezonban és a rájátszásban a pozsonyiak már tízpontos előnybe is kerültek, a DAC azonban négy pontra is csökkentette hátrányát, de a pozsonyiak végül megvédték címüket.

A DAC szezonjához hozzátartozik egy újabb edzőváltás ugyanis az utolsó öt fordulóra Bernd Storck másodedzője Németh Antal vett át a csapat irányítását. A DAC nagy meglepetésre a Szlovák Kupa negyeddöntőjében a másodosztályú Besztercebánya ellen kikapott és kiesett, minden bizonnyal ez vezetett az újabb edzőváltáshoz.

A csallóközi együttes a szezonban több klubrekordot is beállított, ami az eddigi legsikeresebb szezont jelentette a klub történetében.

Kalmárék beállították a két évvel ezelőtti klubrekordot, amikor 19 mérkőzést nyertek a szezonban, valamint a DAC leggólgazdagabb szezonja is az idei volt az élvonalban.

Összesen 66 gólt szereztek a sárga-kékek, megdöntve a két évvel ezelőtti 63 dunaszerdahelyi gólt hozó szezont.

A 2020/21-es szezonban sorozatban 17 meccsen rúgott legalább egy gólt a DAC, ami újabb klubrekordot jelentett. Eddig egy idényen belül 12 mérkőzés volt a csúcs (1986/87), illetve a 2020-as tavasz végén és ősz elején 16-ig jutott el a dunaszerdahelyi alakulat.

Ami a játékosok statisztikáit illeti a DAC legproduktívabb játékosa a venezuelai Eric Ramirez lett, aki a góllövőlista második helyén végzett 16 találattal.

A dél-amerikai támadó 16 gólja mellett hét gólpasszt is szerzett.

Ramirez mögött a DAC csapatkapitánya a súlyos sérülés miatt a rájátszás nagy részéről lemaradó, valamint az Európa-bajnokságot is kihagyó Kalmár Zsolt végezett 13 góllal és öt gólpasszal.

Pályafutása eddigi legjobb szezonját zárta a horvát Marko Divković is, akinek a szezon végeztével 12 gól és három gólpassz szerepelt a neve mellett.

A DAC gólpasszkirálya Eric Davis lett, aki kilenc alkalommal hozta kihagyhatatlan helyzetbe a társakat, amivel a ligában a harmadik legtöbb gólpasszt jegyezte a szezonban.

Ami pedig a kapusokat illeti Martin Jedlička 10 összecsapáson nem kapott gólt, ezzel Dominik Greif (Slovan) mögött ő hozta le a második legtöbb mérkőzést kapott gól nélkül.

Újabb szezon közbeni edzőváltás

A tavaszi hullámvölgy és a kupakiesés újabb szezon közbeni edzőváltáshoz vezetett Dunaszerdahelyen, ezúttal Bernd Storck távozott idő előtt. A német szakembernek álomszerűen indult dunaszerdahelyi pályafutása, 2020 júniusában a Nagymihály elleni hazai bajnoki ötgólos győzelemmel debütált a DAC kispadján.

Az 58 esztendős német szakember 40 tétmérkőzésen (32 a Fortuna Ligában, 3 az Európa-ligában, 5 a Szlovák Kupában) vezette a sárga-kékeket, ezalatt 23 győzelem, 8 döntetlen és 9 vereség volt a mérlege.

Miután a sárga-kékek kiestek a negyeddöntőben a Szlovák Kupa további küzdelmeitől, a másodosztályú Besztercebányával szemben, közös megegyezéssel szerződést bontottak a felek.

Storck távozása után segítője Németh Antal vette át a DAC irányítását, és a szezon utolsó öt bajnokiján veretlen maradt a DAC a magyar szakember irányítása alatt, ráadásul a nagy rivális Slovan otthonában is győzni tudtak közel hat év után.

Olyan nagyon sok minden talán nem, persze voltak apróbb dolgok. Úgy éreztem a magasabb letámadást nem mindig szerette a csapat, ezért inkább visszább, a középső zónában indítjuk a védekezésünket. Természetesen erre Bernd is próbált odafigyelni, de lehet, hogy most érett be ez a munka. A támadásainkat próbáljuk egy kicsit direktebbé tenni és emiatt hatékonyabb, dinamikusabb a támadójátékunk

- válaszolta Németh Antal portálunknak, arra a kérdésre, mi változott Bernd Storck távozása óta a csapatnál.

A szezon legjobbja

A szezon után idén is kihirdették a bajnokság álomcsapatát és legjobb játékosait.

Az idény legjobb játékosának a magyar válogatott futballistáját és a DAC csapatkapitányát Kalmár Zsoltot választották meg.

A 25 esztendős középpályás negyedik szezonja erősíti a sárga-kékeket, az idei idényben a sárga-kékek második legtermékenyebb játékosa volt, igaz időközben súlyos sérülést szenvedett.

A magyar válogatott futballista 23 mérkőzésen 13 gólt és 5 gólpasszt szerzett és 1991 játékpercet töltött a pályán.

Az idei szezon a DAC csapatkapitánya számára is pályafutása legjobb idényét hozta, azonban súlyos sérülése beárnyékolta idei szezonját, így kényszerű okokból az Európa-bajnokságról is lemarad.

Kalmár a szezon legjobb játékosaiból összeállított álomcsapatba is bekerült két csapattársával együtt, míg a szezon fiataljaiból összeállított kezdőben is négy DAC-játékos is bekerült.

Sorozatban negyedszer

A DAC klubtörténelmének legjobb időszaka íródik ez kétségtelen, ugyanis

sorozatban negyedik alkalommal harcolta ki a nemzetközi kupaindulás jogát a csallóközi együttes.

A sárga-kékek összeségében hetedik alkalommal szerepelhetnek a nemzetközi porondon, immáron az új kupasorozatban az Európa Konferencia-ligában, a selejtező második körében csatlakoznak a sorozathoz kiemeltként.

A dunaszerdahelyi együttes az elmúlt idényben eddigi legjobb nemzetközi kupaszereplését produkálta, ugyanis fennállása során először jutott túl két ellenfélen. Az elmúlt idény során az izlandi Hafnarfjördur és cseh Jablonec gárdáját búcsúztatta a DAC, míg az osztrák LASK Linz ellen búcsúztak a további küzdelmektől a sárga-kékek.

Szezonértékelő sorozatunk következő részében a szlovák élvonalbeli bajnokság felvidéki játékosaival foglalkozunk.

Kövesse facebook oldalunkat is!