2022. március 25., 10:36

Spanyol–angol uralom a BL-ben

Nem okozott nagy meglepetést, hogy az angol klubok közül három is bejutott a Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapata közé, a spanyol együttesek hasonló arányú részvételét azonban nem várták a Barcelona korai búcsúja után. Mégis mire számíthatunk a negyeddöntőkben?

Bajnokok Ligája
Fotó: wikipedia

Az elmúlt héten a nyolcaddöntők második négyese is lejátszotta a visszavágókat. Kiderült, olasz és francia klub nélkül három-három angol és spanyol, valamint egy német, illetve portugál klub folytathatja áprilisban a világ legértékesebb kupasorozatában.

Rendelkezzen bármilyen múlttal is a Benfica, azért az idei szereplése meglepetés, míg a többi együttes közül a Villareal továbbjutására látszott kisebb esély a téli szünetben. Ennek ellenére a klasszikusnak számító szereplők mellett ők is ott lesznek a harcban a serlegért.

A Chelsea és a Real párosítása ígérkezik a legnagyobb csatának, hiszen az utóbbi tíz évben ez a két csapat hatszor hódította el a serleget.

Szinte biztosra vehető ugyanakkor, hogy a Chelsea orosz extulajdonosa körüli botrányok is belejátszanak majd a történetbe, igaz, nem a focipályán. A Manchester City és az Atlético negyeddöntő is nagy izgalmakat ígér, s tegyük hozzá, a két spanyol–angol párharc győztese egymás ellen küzd majd az elődöntőben. Így hát egyértelműen ez tűnik a nehezebb ágnak, míg a Villareal–Bayern, Benfica–Liverpool párharcokban látszólag egyértelmű az esélyes, s meglepődnénk, ha nem a két és három évvel ezelőtti győztes találkozna az elődöntőben, vagyis a Bayern és a Liverpool.

Ettől függetlenül még a Benfica is okozhat meglepetést, ahogy az Ajax kiejtésével megtette, hiszen tudjuk, a portugál csapatok egyre erősebbek nemzetközi szinten is. 

Összességében elmondható, a PSG bukása okozta eddig a legnagyobb meglepetést, bár annak körülményeit Benzema visszavágón szerzett első gólja miatt többen vitatják. Az viszont tény, hogy az egyértelműen legerősebb keret ellenére a párizsiak továbbra sem voltak képesek felnőni arra a színvonalra, amit mondjuk a Manchester City hasonló milliárdok segítségével meg tudott lépni. A teljesség kedvéért azt is látni kell, hogy az angol csapatnál a százmilliós bevásárlások korábban kezdődtek és a sikerek is csak néhány éve láthatók, ugyanakkor a BL-győzelem még mindig nincs ott a tarsolyban.

Idén ez is sikerülhet, ahogy a többi angol klub is a legfőbb esélyesek közé sorolható a Bayernnel egyetemben, míg a spanyolok sikere idén inkább meglepetés lenne. Elég furcsa ezt kimondani a Real esetében, amely a kupasorozat csúcstartója. Sorsolását elnézve azonban kijelenthető, ha ezen az úton végighaladva nyerné meg a BL-t, akkor senki sem kételkedhet abban, hogy megérdemelte a győzelmet. 

A negyeddöntő első mérkőzéseit április 5–6-án rendezik, a visszavágókra egy héttel később kerül sor. Az elődöntő mérkőzései április 26–27-én és május 3–4-én lesznek. A május 28-i finálé házigazdája pedig Párizs lesz.

 

A negyeddöntő párosítása:

Chelsea (angol)–Real Madrid (spanyol)

Manchester City (angol)–Atlético Madrid (spanyol)
Villarreal (spanyol)–Bayern München (német)
Benfica (portugál)–Liverpool (angol)

 

Az írás megjelent a Magyar7 hetilap 2022/12-es számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.