2023. augusztus 31., 12:02

Sokat segíthetnek a ma esti meccsek a DAC-nak?

A dunaszerdahelyi DAC korai búcsúja az európai kupasorozatokból azt is jelentette, hogy a klub számára a bajnokság és a szlovák kupa maradt a legfőbb prioritás, míg nagy riválisai, a pozsonyi Slovan és a nagyszombati Spartak továbbra is küzd a csoportkörbe kerülésért.

Spartak-Dnipro
Fotó: TASR

A Niké Ligából már csak ez a két csapat maradt talpon, míg a bajnok fővárosiak az Európa Ligában, a kupagyőztes nagyszombatiak az Európa Konferencia Ligában küzdenek a csoportkörért. A szlovák bajnokság értékelése szempontjából is fontos a két klub esetleges bejutása, de van ennél fontosabb szempont, amelyet a DAC szurkolói figyelehetnek.

A bajnokság nagy esélyesei ilyen szereplése ugyanis megkülönböztetett figyelmet jelentene a klubok számára, amely biztosan hatással lenne a bajnoki pontvadászatra is, ezt a DAC már tavaly is jól használta ki, hiszen jelentős előnyt dolgozott ki a bajnokság vége előtt a Slovannal szemben, amit viszont a hajrában nem tudott megtartani.

A Slovan és a Spartak esetleges csoportkörben való részvétele persze egy másik hatással is bírna, a klubok további anyagi bevételt szereznének, amelyet játékosok vételére költhetnének, s így még inkább erősödhetnének, ez már nem volna annyira pozitív hír a DAC-nak.

Ettől függetlenül érdekes lesz figyelni, vajon a ciprusi FC Aris Limassol ellen harcoló Slovannak sikerül-e negyedszer bejutnia az Európa Ligába, a visszavágó este hétkor kezdődik, az első meccset a pozsonyiak nyerték odahaza 2-1-re. Amennyiben a fővárosiak alulmaradnak, az Európa Konferencia Liga csoportkörébe úgy is bekerülnek.

Ide szeretne bejutni a nagyszombati Spartak is, amely a sorozat selejtezőjében az ukrán SC Dnipro-1ellen mérkőzik idegenben, miután az első meccsen odahaza 1-1-et játszottak. A Spartaknak viszont nem kell aggódnia az atmoszféra miatt, mert a háború miatt az ukránok éppen Kassán játsszák mérkőzéseiket, ahol ma este vélhetően a szlovák kupagyőztes kaphat nagyobb szurkolói támogatást.

Akár tehát az is előfordulhat, hogy a szlovák bajnokságnak két résztvevője is lesz a nemzetközi kupákban ősszel, ami nagy előrelépést jelentene, de arra is van esély, hogy mindkét csapat az EKL-ben szerepel majd, ahova a Ferencváros is tart, amely egy hete 4-0-ra győzött a litván Zalgiris Vilnius vendégeként. A budapesti visszavágó természetesen még hátra van  de a zöld-fehérek első meccsen mutatott játéka után valódi szenzáció lenne, ha nem jutnának be a csoportközbe.

A két gárda közös múltja is a Ferencváros mellett szól, mivel alig két éve a BL-selejtezőben kettős győzelemmel (3-1, 2-0) jutott túl a Zalgiris Vilniuson. A magyar csapat ezen kívül még egy alkalommal találkozott litván riválissal, 2019-ben a Südava ellen is veretlenül lépett tovább az El-selejtezőben. A Zalgiris az FTC előtt kétszer találkozott magyar ellenféllel, 2002-ben kiejtette a Budapest Honvédot az Intertoto Kupában, de a kispestiek 2019-ben visszavágtak az El-selejtezőben.

A 20 órakor kezdődő mérkőzést az M4 Sport élőben közvetíti.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.