Sima sárga-kék vereség a Slovan otthonában

2021. március 6., 16:44
Ondik Gábor

Igazi csúcsrangadóval zárult a Fortuna Liga alapszakaszának zárófordulója, a dunaszerdahelyi DAC a listavezető és címvédő Slovan otthonában vendégeskedett. A DAC számára létfontosságú volt a győzelem, hiszen a forduló előtt hétpontos hátrányban álltak a pozsonyiak mögött.

Fotó: fcdac.sk

A bajnokság alakulása szempontjából sorsdöntő rangadó várt a dunaszerdahelyi sárga-kékekre. Kalmárék a nagy rivális Slovan otthonában próbáltak nyerni, ez utoljára 2015-ben sikerült. A DAC ráadásul 800. élvonalbeli mérkőzését játszotta. Bernd Storck mindössze egy helyen változtatott az elmúlt fordulóhoz képest, Nicolaescu helyett Andrija Balić térthetett vissza a kezdőbe, a sérüléséből felépült Eric Davis azonban továbbra sem tudta vállalni a 90 percet, így a kispadon kezdet ezúttal is.

A német szakember továbbra sem számíthatott Sidney Friede és Vida Máté játékára, valamint a Slovan magyar játékosa, Holman Dávid is sérülés miatt hagyta ki a rangadót.

"Ez egy kisebbfajta döntő lesz számunkra, mindannyian tudatosítjuk a rangadó fontosságát és azt is, hogy a végeredmény mekkora kihatással lehet a szezon további részére. Nagyon bízom benne, hogy ha mindannyiunk a pályán hagyja a szívét, akkor mi ünnepelhetünk majd a hármas sípszó után. Győzni akarunk és közelebb kerülni a Slovanhoz. Nem lesz egyszerű, de bízom a csapatban" – jelentette ki a DAC csapatkapitánya, Kalmár Zsolt a derbi előtt.

A listavezető Slovan nagyon jól kezdte a mérkőzést és már a 3. percben megszerezték a vezetést. Nono beadása után a sárga-kékek röviden szabadítottak fel, ami után Weiss elé pattant a labda, aki kapásból, védhetetlenül durrantott Jedlička kapujába. A pozsonyiak játékosa első gólját szerezte az idényben.

A bekapott gól láthatóan megzavarta a dunaszerdahelyi együttest, hosszú percekig nem is tudták birtokolni a labdát.

A 11. percben a Slovan már kétgólos előnybe került, Beskorovainyi belépője után a játékvezető büntetőt ítélt a hazaiaknak, amit Weiss váltott gólra. A sárga-kékek az első negyedórában rendkívül bátortalanul futballoztak, persze ebben közrejátszott a két gyorsan kapott gólt, alig jutottak el a Slovan tizenhatosáig Kalmárék.

Húsz perc után a sárga-kékek éledezni kezdtek, többet is birtokolták a labdát, de ez nagy helyzetekben még nem mutatkozott meg. A 32. percben a pozsonyiak saját maguk gondoskodtak róla, hogy ismét nyílt legyen az összecsapás, miután Nono vesztette el a labdát.

Balić labdaszerzéséből a sárga-kékek ziccerbe is kerültek, miután Divković kapott egy nagy passzt, amit ki is használt a horvát támadó és szépített.

A szépítés után a DAC nyomás alá helyezte a címvédőt, a 38. percben Divković került ismét helyzetbe, de éles szögből leadott lövését Greif hárította. Az első játékrész hajrájában a DAC akarata érvényesült és több lehetőség is adódott Bernd Storck együttese előtt, de az első félidőben újabb találatot már nem szerzett a dunaszerdahelyi együttes.

Szünetről visszatérve az első gólszerzési lehetőség a fővárosiak előtt adódott, de Jedlička a helyén volt, hárított. A sárga-kékeknek nehéz dolga akadt a Slovan felállt védelme ellen, hosszas türelmes labdajáratás után a 56. percben Ramirez került helyzetbe, gól nem született.

A 58. percben ismét elaludt a DAC védelme, egy szabadrúgás után Moha visszaállította kétgólos különbséget. Egy perccel később Moha került százszázalékos ziccerbe, de közvetlen közelről a kapu fölé durrantott.  Az utolsó félórára Bernd Storck Davist is pályára küldte Beskorovainyi helyett. A 72. Percben Moha dönthette volna el végleg a rangadót, Jedlička azonban bravúros mozdulattal hárított. A hajrában is Slovan előtt akadtak komolyabb lehetőségek, a 78. percben a frissen beállt Henty használhatta volna ki Jedlička hibáját, de nem találta el a kaput.

Tíz perccel a vége előtt Blackman esett el az ellenfél tizenhatosában, de Kráľović bíró rezzenéstelen arccal továbbot intett. A mérkőzés hátralevő részében az eredmény már nem változott, habár Jedličkának az utolsó percben is akadt dolga Daniel lövésénél.

Győzelmével a Slovan tíz pontra növelte előnyét a táblázaton.

Fortuna Liga, alapszakasz, 22. forduló:

ŠK Slovan – FC DAC 1904 3-1 (2-1)

Téglamező, Pozsony, zárt kapuk mögött, v.: Kráľovič

Gólszerzők: Weiss (3., 11., büntetőből), Moha (58.) ill. Divković (32.)

Sárga lapok: De Marco (47.) ill. Schäfer (18.), Ramirez (40.), Taiwo (84.)

Slovan: Greif - Medveděv, Bajrić, Bozhikov, De Marco – Nono (Rabiu 69.), De Kamps - Daniel, Weiss (Strelec 90+1.), Moha (Henty 77.) - Ožbolt (Čavrič 77.)

DAC: Jedlička - Blackman, Müller (Nicolaescu 77.), Kružliak, Beskorovainyi (Davis 64.) - Schäfer - Balić (Andzouana 90+1.), Christie-Davis - Divković (Taiwo 77.), Ramirez, Kalmár

A Fortuna Liga 22. fordulójának eredményei:
AS Trencsén - FC Szpartak Nagyszombat 2-0 (1-0)
MŠK Zsolna – MFK Rózsahegy 3-2 (3-1)
FK Szenice – FK Pohronie Garamszentkereszt 1-1 (0-1)
FC ViOn Aranyosmarót - ŠKF Szered 1-0 (0-0)
MFK Zemplén Nagymihály - FC Nyitra 1-0 (0-0)

Kövesse facebook oldalunkat is!