2024. május 23., 08:20

Radványi: Beérett a munkánk gyümölcse

Radványi Miklós mindkét csallóközi gárdát az élvonalba vezette, ezzel pedig történelmet írt. Egy fantasztikus idényt produkálva a rutinos futballedző irányításával a komáromi labdarúgók is feljutottak a Niké Ligába, vagyis az elitbe, akárcsak évekkel ezelőtt a DAC. A Duna-partiak edzőjét a klubtörténeti sikerről, a csallóközi rangadóról, az elmúlt három évről és persze az épülő új stadionról is kérdeztük. 

Radványi Miklós
Fotó: KFC

Klubtörténeti sikert ért el a komáromi csapattal, hiszen feljutottak a szlovák élvonalba. Ön, mint a csapat sikerkovácsa, hogyan élte meg ezt a történelmi tettet?

Ezek természetesen nagyon kellemes pillanatok, amelyek mögött persze sok munka van. Mondanom sem kell, amikor a játékvezető lefújta a tőketerebesi mérkőzést és megtudtuk az Eperjes eredményét, komoly emóciók szabadultak fel. Mindenki nagyon boldog volt. Ritka szerencse, ha az ember, ha egy csapat történelmet írhat. Mondtam is a játékosaimnak az említett mérkőzés előtt, ma lehetőségük van arra, hogy történelmet írjanak, ami keveseknek adatik meg! Ezzel a tudattal léptek a pályára, végül sikerült győznünk és nagyon boldog vagyok, hogy sikerült feljutnunk az elitbe.

Őszi szezonértékelő interjúnkban úgy fogalmazott, fantasztikus lenne, ha a DAC után a Komáromot is sikerülne felvinnie az élvonalba. Nos, ez ma már valóság, nem mindennapi dolog! Milyen érzések kavarognak önben?

Tulajdonképpen még fel sem fogtam, hogy mit sikerült elérnünk. Ilyen még senkinek nem sikerült, tehát személy szerint én is történelmet írtam. De, amit télen mondtam, ma is érvényes: nagyon várom az első csallóközi derbit a DAC ellen, hiszen ilyen még a futballtörténetben nem fordult elő. Most örülünk és ünnepeljük, hogy mi is részesei lettünk az elitnek, de júniusban már neki is látunk a kemény munkának, mert az első liga teljesen más szint. Tudjuk, hogy keményebb munkára lesz szükség, de várjuk már az első ligás mérkőzéseket.

Így visszagondolva, melyik feljutás volt a nehezebb, a DAC-cal vagy a KFC-vel?

A DAC-cal azért volt nehezebb, mert akkoriban nehéz körülmények között dolgoztunk. Akkor még nem Világi Oszkár volt a tulajdonos, hanem Mohseni úr, aki tulajdonképpen perben állt a várossal. Megéltem furcsa helyzeteket, például edzést akartam tartani és nem volt villany, nem volt fűtés és víz, úgyhogy borzasztó körülmények között dolgoztunk. Viszont sikerült összeraknom egy jó gárdát a tapasztalt játékosokból. Ebből a szempontból tehát jó volt, hiszen nagyon sok tapasztalat érkezett a csapathoz. Élvonalbeli múlttal rendelkező játékosokkal, mint Branislav Fodrek, Kamil Majerník vagy Michal Gašparík dolgozhattam, akik komoly játékerővel is rendelkeztek, így ebből a szempontból könnyebb volt a feljutás kiharcolása. Viszont a komáromi feljutás, azért volt szebb, mert itt koncepcionális munka folyt mindvégig. Folyamatosan építettem fel a csapatomat, és erre a munkára kaptam elég időt és türelmet. Megjegyzem, ebben az évben nem is az volt cél, hogy felkerüljünk, hanem az, hogy az első három hely valamelyikén végezzünk. Annak alapján azonban, amilyen őszt futottunk, illetve minden egyes mérkőzésen láttam a játékosokon, hogy valamit szeretnének elérni, ezért télen már úgy gondoltam, könnyelműség lenne azt mondani, hogy nem akarunk felkerülni. Örülök neki, hogy tavasszal már úgy álltak hozzá a játékosok, hogy igen, ezt az évet szeretnénk megnyerni és feljutni. Két fordulóval ezelőtt sikerült is!

Radványi Miklós
Fotó:  KFC

Hogyan látja, miben sikerült felülkerekedniük a rivális gárdákon?

Én mindig is azt az elvet vallottam, hogy az öltözőben egyetértés és fegyelem legyen, és a játékosok tudjanak egymásért küzdeni. Ezenkívül a nyár folyamán fontos döntéseket hoztunk: azoknak a tapasztalt játékosoknak, akik nem voltak megelégedve a pozíciójukkal, megköszöntük az eddigi munkát. Ezáltal kitisztult a levegő az öltözőben. Olyan lett a hangulat, olyan játékosok maradtak itt, akik éhesek voltak a sikerre, amit tulajdonképpen egész évben bizonyítottak.

A tél folyamán olyan játékosokat igazoltunk, akiknek volt már részük sikerben, hiszen tudtuk, ha sikert akarunk elérni, akkor szükség lesz ilyen tapasztalattal is rendelkező játékosokra, akik egyébként szinte azonnal be is illeszkedtek a csapatba. Én mindig is azt tartottam, ha jó a csapatszellem, akkor bármit el lehet érni, amit valójában ebben a szezonban be is bizonyítottunk.

2021-ben érkezett edzőként a csapathoz. Nagy általánosságban hogyan értékeli komáromi tevékenységét?

Nagyon jól érzem magam Komáromban! Sikerült egy nagyon jó csapatot kialakítani, valamint egy nagyon jó edzői stábot. Amikor Komáromba jöttem, Czibor Norbi volt a segítőm, most ezt a szerepet Saláta Kornél vette át, és ide hoztuk Novota Janit is. Ők segítik a játékosokat, hogy minden mérkőzésre maximálisan tudjanak koncentrálni. Apró lépésekkel, de folyamatosan haladunk előre, a csapaton belül is fejlődünk olyan dolgokban, mint amit a mai modern futball megkövetel. Ez a három komáromi év számomra fantasztikus időszak, és ezzel a bajnoki címmel beérett a munkánk gyümölcse.

Végigtekintve eddigi edzői karrierjén, hová helyezné ezt a komáromi bajnoki címet? 

Ha azt vesszük, hogy szinte minden mérkőzésünket idegenben játszottuk és minden edzésre utaznunk kellett, mindenképpen ezt a feljutást tartom edzői karrierem legnagyobb sikerének. Persze megmentettem több élvonalbeli csapatot, feljutottam a DAC-cal az élvonalba, de ez a komáromi siker most más, hiszen nehéz körülmények között dolgoztam. Ha valakinek elmondom, hogy rengeteget utazunk, hogy idegenben játszottuk végig a teljes szezont, és mindezek ellenére ennyi pontot szereztünk, én erről csak szuperlatívuszokban tudok beszélni.

Radványi Miklós (1968) a DAC ifjúsági csapata után 1990-ben debütált a felnőttek között, majd 1994-ig a DAC játékosa volt. Ezt követően külföldre, Németországba igazolt, majd különböző csapatok után 1997-ben visszatért a DAC-hoz. Húsz góljával hozzájárult ahhoz, hogy a dunaszerdahelyi együttes az élvonalba kerüljön. Ezután ismét külföldre került, de 2006-tól már edzőként tevékenykedett a DAC-nál, majd Bősre, Szencre és Mezőkövesdre szerződött. 2021 óta a komáromiak vezetőedzője.

Ugyan még messze van a szezon kezdete, de mire számíthatunk a továbbiakban az immár élvonalban futballozó Komáromtól?

Azt gondolom, hogy folytatjuk a munkát a csapat eddigi szellemiségének megfelelően: minden mérkőzésen minden játékos százszázalékosan odateszi magát. Mindig azt mondom a játékosaimnak, úgy kell játszani, úgy kell küzdeni, hogy amikor a bíró lefújja a mérkőzést és lejövünk a pályáról, egymás szemébe tudjunk nézni, és elmondhassuk: megtettünk mindent a sikerért. Ha ez meglesz a továbbiakban is, boldog leszek.

A futballban természetesen a győzelmek mellett vannak döntetlenek és vereségek is; a lényeg és ezt várom el a csapatomtól is, hogy százszázalékosan tegye oda magát mindenki minden mérkőzésen és győzni akarjon. 

Sok felvidéki magyar focirajongó már alig várja, hogy a csallóközi rangadón megmérkőzzön egymással a DAC és a Komárom, ami az ön számára is különleges derbi lesz. Hogyan tekint erre a lehetőségre?

Itt a Csallóközben tényleg nagyon sokan várják már ezt a rangadót! Én is. Remélem telt ház lesz és jó focit láthat majd a közönség. Ugyanazt tudom mondani, mint beszélgetésünk legelején, hogy történelmet írunk ezzel is, hiszen még soha nem volt a szlovák élvonalban csallóközi derbi.

Radványi Miklós

Azt gondolom, ez a tény is azt mutatja, hogy a felvidéki focit komolyan kell venni. Örülök neki, hogy két, mindössze 50 km-re fekvő csallóközi magyar város az elitben küzdhet meg egymással. 

Hamarosan elkészül az új komáromi stadion is, és már nem kell annyit utazniuk. Az új idényre milyen várakozásokkal tekint?

Ez a másik dolog, amit nagyon, nagyon várok már. Ha az elkészül az új komáromi stadion, számunkra azt jelenti majd, hogy először játszunk hazai pályán. Fantasztikus létesítmény épül, és fantasztikus lesz ott irányítani a csapatot. Mindenki nagyon várja már, nem csak a játékosok és a szakmai háttércsapat. Azt vettem észre Komáromban, hogy egyre többen kezdték el követni a focit; az emberek beszélni kezdtek a fociról. Ez nagyon pozitív fejlemény, mert amikor ide érkeztem, nem így volt. Azt mondták, Komárom a kosárlabda és a röplabda városa, de most a foci is a középpontba került. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy Komárom egy komoly „sportváros” lett, hiszen három élvonalbeli csapata is van, amit kevés ilyen méretű város mondhat el magáról. Bízom benne, hogy ha majd az új stadionban fogunk játszani, több szurkoló fogja a csapatot biztatni a lelátókról.

Ahogyan mások látták a komáromiak sikerét
Nemzeti Sport, Csinta Samu jegyzete: „Ami már egészen biztos, újabb taggal bővül a környező országok első osztályú futballbajnokságában szereplő, magyar többségi tulajdonban lévő klubok köre. Komárom csapata ugyanis immár matematikailag is feljutott a legmagasabb szlovák szintet jelentő Niké Ligába. Valamivel nagyobb az elméletinél az FK Csíkszereda esélyhányadosa is, a székelyföldi együttes ugyanis megszerezte a jogot a román Superliga 13., illetve 14. helyén végző csapat egyikével játszandó osztályozóra. Sőt, a csíkiaknak van némi sanszuk akár a közvetlen feljutásra is, ahhoz azonban kisebbfajta csodának kell történnie a bajnokság utolsó két fordulójában. Ideális esetben tehát 2024 őszétől Dunaszerdahely, Komárom (a Kassa jelenleg kieső helyen áll a Niké Ligában), Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Topolya, Eszék első osztályú csapatai között oszlik majd meg azok figyelme, akiknek a külhoni területek részben vagy egészben magyar identitású gárdáinak szereplése is fontos.”
RIPOST: „A Fradi ugyan egy évvel előttünk jár, hiszen 125 esztendős, de a nyomukban maradunk" – nyilatkozta Vincze István, a komárnói lila-fehérek sportigazgatója. A magyar klubvezetés teljes, hiszen az elnök Baráth György, a vezetőedző Radványi Miklós, a pályaedző az egykori szlovák válogatott védő, Saláta Kornél, a kapusedzőnk pedig az a Novota János, aki aktív játékosként a  DVSC-ben és a bécsi Rapidban is szerepelt. Jelenleg a szlovák nemzeti tizenegy kapusedzője, és ebbéli minőségében utazik a nyári németországi labdarúgó Eb-re. „Az építkezések befejezésükhöz közelednek, a pályatalaj minősége remek, azon lehetne már most is játszani, de az összességében négyezres nézőtéri kapacitásúra tervezett létesítményben még folyik a kivitelezés, így elképzelhető, hogy a Niké Liga, azaz az első osztály nyitómeccseit még nem Komáromban játsszuk” – egészítette ki Vincze, aki szerint a későbbiek során játékoserősítésre is gondolnak. 
A Sportrádiónak nyilatkozva Vincze István elmondta: „Futballtörténelmet írtunk, így most az a legfontosabb, hogy ünnepeljünk, gratuláció jár mindenkinek, a többire majd később koncentrálunk. A keretben lesz változás természetesen, de van azért egy kialakult mag, azt szeretnénk megtartani. A stáb adott, az együtt marad, és a keret nagy része is. A hiányposztokra igazolunk. Szeretnénk Magyarországról is, de az a legfontosabb, hogy ide akarjon jönni, ne az anyagi része... (...) Voltak nehézségeink, ez természetes. Amit a dunaszerdahelyiek is mindig elmondanak, azt meg tudom erősíteni. Vannak érthetetlen megnyilvánulások, főleg, ha keletre megyünk. Ezeket félre tudtuk tenni, s egy egészéves jó teljesítményt nyújtottunk. Vannak magyar játékosaink, van szlovákiai magyar fiú is, s természetesen vannak szlovák játékosaink is.”
A Flashscore.sk portálnak Filip Dlubáč, a komáromiak hálóőre nyilatkozott a sikerről: „Azért tudtuk elérni a feljutást, mert mindannyian egy célért harcoltunk, és bár tavasszal az eredmények szempontjából nem ment olyan jól, mint ősszel, nem adtuk fel a célunkat. Ez is a srácok csapatmunkájának és az egymásért való küzdelmének köszönhető. Természetesen nem feledkezhetünk meg az edzői csapatról sem, amely egy nehéz szezonban minden edzésre és mérkőzésre felkészített minket. (...) A feljutás sokat jelent a klubnak, szó szerint valami különleges érzés. Új kihívások és új célok várnak ránk. Szeretnénk megvédeni a sikerünket, és megmutatni, hogy a játékosoknak és a klubnak is van arra ereje, ami a Niké Ligában való szerepléshez szükséges. Ez minden bizonnyal új embereket vonz majd a stadionba, hiszen az élvonal érdekesebb, mint a második liga. Komáromban lesz egy új, gyönyörű stadion, ahová remélem, minél több szurkoló megtalálja az utat."

Megjelent a Magyar7 2024/20.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.