2024. február 23., 16:07

Összejön a magyar focis lányoknak az A liga?

A magyar női labdarúgó-válogatottra nehéz feladat vár, a belgák ellen próbálja meg kiharcolni a feljutást a Nemzetek Ligájában. A tét az A liga, Magyarország a B ligából léphetne feljebb, míg Belgium az elitben szeretne maradni. Margret Kratz alakulata jókora meglepetést okozna, ha a február 23-i odavágón és a 27-i visszavágón legyőzné a jóval erősebb ellenfelét, de akár egy döntetlen is sikernek számítana.

női válogatott
Fotó: mlsz.hu

Női Nemzetek Ligája, első alkalommal, annak is a vége. A 2023-2024-es idény tavaly szeptember 22-én kezdődött, és a csoportküzdelmek december 5-ével befejeződtek. Az 51 válogatott három ligában harcolt, az A és a B ligában 16, a C-ben 19 gárda szerepelt. Az 55 UEFA-tagország közül Gibraltár, Liechtenstein, San Marino és Oroszország nem indított/indíthatott nemzeti csapatot a küzdelemsorozatban, és különösen az oroszok hiánya látványos, hiszen egyedüli – legjobb – kelet-európai válogatottként az A ligában szerepeltek volna. Miután lejátszották a csoportkör mérkőzéseit, az összesített táblázat élén Franciaország végzett, megelőzve Spanyolországot, Németországot és Hollandiát. Ez a négy gárda nyerte meg az A liga egyes csoportjait, és ahogy a férfiaknál, a nőknél is rendeznek négyes döntőt. A különbség annyi, hogy nem egy országban bonyolítják le, hanem háromban – bizonyára a sok repülés a legkevésbé sem zavarja a környezettudatos Európai Labdarúgó-szövetséget, ez könnyedén belefér.

A mai, február 23-i (21.00) elődöntőket Sevillában és Lyonban játsszák le. Spanyolország Hollandiát fogadja hazai pályán, Franciaország pedig Németországot. A február 28-i bronzmérkőzést és döntőt Sevillában vagy Heerenveenben rendezik meg, attól függően, hogy a spanyol-holland párharcból ki kerül ki győztesen, illetve vesztesen. A négyes döntő két legjobb csapata kijut a párizsi olimpiára, természetesen a franciák házigazdaként biztos résztvevők, magyarán van tétje a négy találkozónak.

Magyarország a B liga 1-es csoportjában szerepelt, és az őszi összecsapásokon 2 győzelem, 2 döntetlen és 2 vereség volt a mérlege. A 8 pont a második helyet jelentette, Írország pontveszteség nélkül megnyerte a csoportot, és feljutott az A ligába, a 7 pontos Észak-Írországot és az 1 pontos Albániát előzte meg a magyar válogatott. Ez az 51-es táblán a huszonnegyedik helyre volt elegendő, de csoportmásodikként rájátszást ért az A liga harmadik helyezettjeivel.

A december 11-i sorsolás azzal a Belgiummal hozta össze Magyarországot, amely ugyan sosem szerepelt olimpián vagy világbajnokságon, Eb-n is „csak” kétszer, 2017-ben és 2022-ben. Utóbbin a negyeddöntőben estek ki a belga lányok, kikaptak a svédektől 1-0-ra, ezzel a nyolcadik helyen végeztek az angliai tornán. A mai találkozót a felcsúti Pancho Arénában játsszák le 17.45-től, a visszavágót február 27-én, Leuvenben, 20.00-tól. A fogadóirodáknál egyértelműen a belgák az esélyesek, a mieink számára a döntetlen is jó eredmény lenne. A német Margret Kratz szövetségi kapitány keretében ott találjuk Csiszár Henriettát, aki decemberben hármat rúgott az albánoknak, de nem hiányzik Fenyvesi Evelin, Süle Dóra, Kaján Zsanett és Zeller Dóra sem.

A Nemzetek Ligája-rájátszás szintén több annál, hogy feljut-e Magyarország az A ligába, vagy marad a B-ben, mivel ez alapján sorsolják ki március 5-én a 2025-ös svájci Európa-bajnokság selejtezőcsoportjait – eléggé bonyolult az egész csoport- vagy inkább ligabeosztás. Az Eb-selejtezők első fordulóit már áprilisban lejátsszák.

Az A és a B liga közti rájátszás a belga-magyar mellett további három párosításból áll: Izland-Szerbia, Svédország-Bosznia-Hercegovina, Norvégia-Horvátország (mindhárom páros esetében az északiak szerepelnek az A ligában, és náluk rendezik a visszavágókat). A B és a C liga között is sort kerítenek három oda-visszavágós párharcra. A szlovák válogatott is érdekelt, mivel a B liga 2-es csoportjában – a magyarokhoz hasonlóan 8 pontot szerezve – a harmadik helyen zárt. Peter Kopúň alakulata Finnország (16 pont) és Horvátország (9 pont) mögött, de Románia (1 pont) előtt fejezte be a csoportküzdelmet, a sorsolás pedig a C liga 1-es csoportjában Málta mögött második helyen végző Lettországgal hozta össze. A mai meccset Rigában játsszák le 15.30-tól, a visszavágót február 27-én, 18.00-tól a nagyszombati Anton Malatinský Stadionban. A szlovákok magabiztosak, nyerni akarnak Lettországban is, a céljuk a második hely volt a csoportban, ezért csalódottak, feljutás helyett a bennmaradásért küzdhetnek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.