2020. október 7., 12:00

Orosz Pál szerint a Fradinak a jövőben is valamelyik csoportkör elérése lesz a cél

Tíz év megfeszített munkájának a gyümölcse a Ferencváros Bajnokok Ligája-csoportkörös szereplése. A jövőben is az első számú cél lesz a klubnál valamelyik csoportkör elérése - többek között erről beszélt Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója a MTI-nek adott interjújában.

fradi.jpg
Fotó: Fradi.hu

A Kubatov Gábor elnök irányította vezetés tíz évvel ezelőtt vette át az irányítást, Orosz Pál szerint akkor egy borzalmas állapotban lévő egyesület volt az FTC, amelynek komoly adósságai voltak a közüzemi tartozásoktól kezdve a hónapokkal elmaradt bérekig.       

A klubbal kapcsolatban 2011-ben végeztek egy felmérést, amelyből kiderült, hogy ugyan közel 1,2 millió szimpatizánssal még mindig a Ferencváros volt akkor is a legnépszerűbb csapat Magyarországon, de az előző, sikertelenebb évek miatt a fiatalok között már nem volt akkora előnye a zöld-fehéreknek. Az eltelt tíz esztendő egyik sikere, hogy a szimpatizánsok száma 2019 elejére meghaladta a 2 milliót.

Az együttesnél ezért az induláskor az első cél az volt, hogy a hazai porondon nyerjen trófeákat, így jött a Ligakupa-, a Magyar Kupa-győzelem és a bajnoki cím(ek).

Orosz Pál hozzátette, a hatvanas évektől kezdve a legnagyobb európai futballcsapatok márkaként építették magukat, míg Magyarországon maradtak a sportklubok, aminek folyománya, hogy például a mai Ferencvárosnak már nem lehet ugyanaz a célja nemzetközi porondon, mint az 1965-ben Vásárvárosok Kupáját (későbbi UEFA Kupa, ma Európa-liga) nyert együttesnek, hanem reálisan egy olyan csapatot lehet összehozni, amely a csoportkörös szereplést éri el.

Kiemelte, jelenleg a Ferencváros egy olyan csapat, amely egy ötéves periódusban két-három alkalommal ott tud lenni egy Európa-liga csoportkörben, minden efölötti, így a mostani BL-szereplés is erőn felülinek számít.

"Az Európai Klubok Szövetségében (ECA) egy alkalommal a Lech Poznan ügyvezetője tartott előadást, a lengyel csapat az egyik évben a Bajnokok Ligájában volt érdekelt, közben viszont kis híján kiesett a bajnokságból. Ennek a történetnek az egyik legfontosabb tanulsága az volt, hogy a válság elérkezése biztos minden egyes klub életében, viszont fontos, hogy nem kell feltétlenül eltávolítani azokat, akik részesei voltak egy ilyen krízishelyzetnek, ugyanis a sikerekben is kulcsszerepük volt, és a nehézségek leküzdésében is együtt tudnak majd dolgozni"

- idézte fel Orosz Pál.

Megjegyezte, Szerhij Rebrov elődje, a német Thomas Doll a magyar bajnokságban fantasztikus sikereket ért el az együttes kispadján, a nemzetközi porondon azonban többször is elbukott a gárda, azonban a fenti filozófia miatt is sokáig kitartottak mellette, a tréner pedig örökre beírta magát a klub történetébe.

Rebrov érkezésével kapcsolatban Orosz Pál emlékeztetett, az ukrán vezetőedző leigazolásában a legnagyobb szerepet Kubatov Gábor elnök játszotta, aki a leginkább a tréner múltja és munkája miatt forszírozta a FTC-hez való szerződtetését.

"Ő egy rendszerben gondolkodó, céltudatos ember, aki az egészet egy tökéletes csapattá tette" - mondta Orosz Pál az ukrán szakemberről. Hangsúlyozta, a sikerekben elévülhetetlen érdemei vannak a klub korábbi játékosának, Hajnal Tamásnak is, aki légiós évei alatt kiváló kapcsolatrendszerre tett szert és olyan megfigyelő csapatot állított fel a klubnál, amely folyamatosan biztosítja a megfelelő "utánpótlást" arra az esetre, ha pótolni kellene egy-egy távozót a keretben.

Orosz Pál megjegyezte, az elmúlt években sikerült a Ferencvárosnál olyan körülményeket kialakítani, hogy a játékosok számára vonzó a klub, így nem kell minden holtszezonban megküzdeniük azzal, hogy egy-egy jó teljesítményt nyújtó futballistát csak jelentős küzdelem árán tartsanak meg, vagy éppen elveszítsenek.

Azzal, hogy a Ferencváros a selejtezőn végigmenetelve bejutott a csoportkörbe, a klub 15 millió euróhoz jutott. Orosz Pál elmondta, ennek egy jelentős részét adóként befizetik a költségvetésbe, emellett a premizálásra és a klub működtetésére fordítják a pénzt.

"Azt azért senki ne gondolja, hogy sztárokat fogunk igazolni, hiszen ha lenne is annyi pénzünk, mint amennyi nincs, akkor se hoznánk valakit, aki tízszer annyit keres, mint a többiek, mert az felborítaná a csapategységet. Ugyanakkor oda már szerencsére eljutottunk, hogy válogatott játékosokat tudunk igazolni." - fogalmazott.

A sorrendben a svéd (Djurgarden), a skót (Celtic Glasow), a horvát (Dinamo Zagreb) és a norvég (Molde) bajnok búcsúztatásával a Ferencváros bejutott Európa 32 legjobb csapata közé, ott pedig olyan csoportba került, amilyenre Orosz Pál vágyott.

"Ez egy örömjáték kell, hogy legyen. Az embereknek szeretnénk egy felejthetetlen élményt adni. Ez a csoport nem a pontokról szól majd, viszont a Ferencváros minden ellenfelére a lehető legjobban fel fog készülni, erre Szerhij Rebrov a garancia. Mi minden meccsre úgy megyünk majd ki, hogy nyerni akarunk, mert hát végtére is, ezért csináljuk. Persze itt már kijöhetnek majd a kvalitásbeli különbségek" - mondta Orosz Pál, aki szerint miután idén elérték a csoportkört, a jövőben is ez a cél kell, hogy a szemük előtt lebegjen.

A stadionkérdésről elmondta, ugyan a legnagyobb sikereiket a Groupama Arénában aratták, de szerették volna, hogy minél több szurkoló láthassa a csapatot a Juventus és a Barcelona ellen, ezért rendezik ezt a két találkozót a Puskás Arénában.

A gyepszőnyeg kötelező felújítása miatt a Dinamo Kijevet még semmiképpen sem tudná a nemzeti stadionban fogadni az együttes.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!