2024. február 6., 18:40

New York lesz a focivilág középpontja

Dallas, Atlanta, Los Angeles és New York. Ebben a négy amerikai városban játsszák majd a legtöbb mérkőzést a 2026-os labdarúgó-világbajnokságon. A június 11-i nyitómeccsnek a mexikóvárosi Azték Stadion ad otthont, a július 19-i döntőnek a New York-i, pontosabban East Rutherford-i MetLife Stadion. Minden találkozó helyszíne és időpontja adott már, csak a csapatok hiányoznak.

város éjszaka, New York
Fotó: Pixabay

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke február 4-én, Miamiban jelentette be, hol játsszák majd a nyitómérkőzést, illetve a finálét. De ennél jóval többet tudtunk meg a 2026-os világbajnokságról. Az amerikai, mexikói és kanadai rendezésű vb-n 48 válogatott vesz részt, összesen 104 találkozóból áll a torna, 72 csoportmeccsből, valamint további 32 összecsapásból a kieséses szakaszban. A csoportkörből a csoportelsők és -másodikok jutnak tovább a legjobb harminckettő közé, illetve a nyolc legjobb harmadik helyezett. A kieséses szakasz egy körrel bővült, vagyis a vb négy elődöntős alakulata az eddigi hét helyett nyolc mérkőzést játszik a tornán. A világbajnokság 39 napig tart az új lebonyolítás szerint, korábban maximum 32 napig tartott.

Mit tudtunk meg a 2026-os viadalról? A nyitómérkőzést június 11-én játsszák a mexikóvárosi Azték Stadionban, és a találkozó egyik résztvevője biztosan Mexikó válogatottja lesz. Az Azték Stadion harmadszor ad otthont vb-nyitánynak, 1970-ben és 1986-ban is itt kezdődött a világbajnokság – mindkét alkalommal május 31-én –, és itt rendezték meg a döntőket is.

Még egy összecsapást lebonyolítanak június 11-én, szintén Mexikóban, Guadalajarában (Zapopanban, ha egészen pontosak szeretnénk lenni), az Akron Stadionban, amelyet a vb idejére Jaliscói Stadionra neveznek át. A mexikói csapat a következő csoportmérkőzését itt játssza majd június 18-án, míg a harmadikat ismét a fővárosban, június 24-én.

A másik két házigazda a vb második napján, június 12-én mutatkozik be. Kanada Torontóban lép pályára, az Amerikai Egyesült Államok pedig Los Angelesben. Aznapra ez a két összecsapás jut. A kanadaiak legközelebb június 18-án, Vancouverben fogadják az ellenfelüket, és a harmadik fordulóra (június 24.) is maradnak a nyugati parton. Az amerikaiak mindhárom csoportmeccsüket a nyugati parton játsszák le. A második fordulóban, június 19-én Seattle-ben, a harmadikban, 25-én megint Los Angelesben csapnak össze a riválisukkal. A csoportkör küzdelmei június 27-ig tartanak, tizenhét nap alatt 72 párharcot láthatnak a nézők, a kieséses szakasz pedig másnap kezdődik, és az első szünnapra július 8-án kerítenek sort, a nyolcad- és a negyeddöntő között. A csoportkörben naponta négy mérkőzéssel számolhatunk, a harmadik fordulót viszont négy napba sűrítik össze, vagyis hat találkozó jut egy napra.

A 2026-os világbajnokság 16 városban zajlik majd, az Egyesült Államok 11, Mexikó 3, Kanada 2 stadionnal száll be. Amerika 78 mérkőzésnek ad otthont, Mexikó és Kanada egyaránt 13-nak. A kieséses szakaszban már az amerikai helyszínek dominálnak, ők játsszák a főszerepet.

Kanadának és Mexikónak is 3-3 összecsapás jut, a legjobb harminckettő között 2-2, a nyolcaddöntőben mindkét házigazdának egy. A legjobb nyolctól kizárólag az Egyesült Államokban bonyolítják le a vb-t. Érdekességként kiemelhetjük, hogy a kieséses szakaszban a 16 helyszín közül Guadalajara már nem kap lehetőséget, miközben New York, Los Angeles, Miami és Atlanta háromszor is megmutathatják magukat a vb ezen részében, Dallas pedig négyszer.

A július 19-i döntőt New Yorkban rendezik meg. A jelenleg 82 500 fő befogadására alkalmas MetLife Stadion az NFL-ben szereplő New York Giants és New York Jets csapatok otthonául szolgál, és valójában New Jersey-ben, East Rutherfordban található, de a világváros részét képezi. A július 18-i bronzmeccset Miamiban játsszák le, a 14-i elődöntőt Dallasban, a 15-it Atlantában. A döntővel kapcsolatban korábban olvashattunk arról, hogy Dallas, Los Angeles és New York között dől el, melyik város adhat otthont a vb utolsó összecsapásának. Sőt, Los Angeles esetében arról is cikkezett a média, hogy a kaliforniai várost – az 1994-es vb fináléjának helyszínét, igaz, akkor Pasadenában zajlott a torna – Las Vegas váltja fel, mert az inglewoodi SoFi Stadion tulajdonosaival nem sikerült megegyezni.

A tizenhat stadion közül négy fedett: Atlanta, Dallas, Houston és Los Angeles. A legtöbb mérkőzésnek, kilencnek Dallas ad otthont. Atlanta, Los Angeles és New York stadiononként nyolc összecsapást bonyolít le, míg Boston, Houston, Miami és Vancouver hetet. Kansas City, Philadelphia, San Francisco, Seattle és Toronto városonként hat párharcot láthat, Mexikóváros ötöt, Guadalajara és Monterrey négyet-négyet.

Európából 16 válogatott vehet részt a 2026-os világbajnokságon. A selejtezők 2025-ben zajlanak, tizenkét csoportban, a csoportelsők kijutnak a tornára, a második helyezettek pótselejtezőre kényszerülnek, plusz négyen a Nemzetek Ligájából, innen további négy csapat kerülhet ki Amerikába.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.