cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. május 21., 10:26

Mi vár a Fradira és a Slovanra a BL-ben?

 Több meccs, több forduló, új lebonyolítási rendszer. A 2024-2025-ös idényben valami egészen újat és izgalmasat láthatunk majd az európai kupasorozatokban, mert szükség volt a változ(tat)ásra, legalábbis az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szerint. A csoportköröket eltörlik, de hogy pontosan mit kapunk helyette, az csak akkor derül ki, amikor az elméletből gyakorlat lesz. Ki garantálja a sikert?

Bajnokok Ligája kupa
Fotó: TASR/AP

Mi baj volt a 32 csapatos csoportkörökkel? A Bajnokok Ligája, az Európa-liga és az Európa Konferencia Liga is 32 csapatos csoportkörből állt, egészen mostanáig. Az UEFA vezetői a jól bejáratott megszokottat, biztosat cserélik le az ismeretlenre, a bizonytalanra. A csoportkör elavult, a mérkőzések tét nélkülivé, unalmassá váltak a huszonegyedik század húszas éveire, a meccsnézési szokások is megváltoztak.

Azzal érvelnek, hogy a csoportkörben az ötödik, hatodik fordulóra gyakran minden kérdés eldőlt, a találkozók jelentős része érdektelenné vált, ez a 2024-2025-ös szezontól megszűnik, mert a ligarendszerben minden egyes gólnak és pontnak fontos szerep jut, ezeken múlik majd egy csapat sorsa.

Az UEFA tehát az új termékéhez megtalálta a megfelelő reklámszöveget, a megfelelő reklámszakemberekkel, és néhány héttel az új idény rajtja előtt piacra dobta a kész terméket a kellemes, ideális csomagolásban.

A 36 csapatos „ligával” természetesen azon klubok vitorlájából szeretnék kifogni a szelet, amelyek az elmúlt években belengették annak lehetőségét, hogy létrehozzák az Európai Szuperligát, amivel az UEFA legerősebb és legeladhatóbb sorozata, a Bajnokok Ligája veszítene a presztízséből. A következő szezontól két plusz helyet biztosítanak azoknak a bajnokságoknak, amelyek az utolsó, aktuális szezonban az európai kupasorozatokban a legtöbb pontot szerezték. Magyarán a 2023-2024-es évadban az olasz és a német klubok voltak a legsikeresebbek, legeredményesebbek a három európai kupasorozatban, tehát a 2024-2025-ös kiírásban plusz egy helyet kapnak a BL-ben. Nem nehéz kitalálni, hogy mivel általában az angol, a spanyol, a német és az olasz csapatok a legjobbak és a legerősebbek, bármilyen formában is számolgatnak, osztogatnak és szorozgatnak, a legmagasabb UEFA-együtthatóval mindig ők fognak rendelkezni. Épp ezért elképzelhető, hogy az olaszok akár hat klubot is indíthatnak a 2024-2025-ös BL-ben.

Ami változatlan marad, hogy továbbra is négy selejtezőkörön kell átvergődniük a bajnokoknak, vagyis nyolc mérkőzésen, igaz, nem mindenkinek. Az első selejtezőkör meccsnapjai július 9-10., a visszavágóké 16-17. A sorsolás napja június 18-a.

A Ferencváros rendelkezik a legmagasabb UEFA-együtthatóval, vagyis a legerősebb csapatnak számít, megelőzve a Qarabağot és a Slovant. 30 bajnokcsapat szerepel az első körben, a magyar és a szlovák bajnok biztosan elkerüli például a román, bolgár, finn, feröeri bajnokot, találkozhat viszont a georgiai, szlovén, fehérorosz, kazah vagy a San Marinó-i bajnokkal. A második selejtezőkör játéknapjai július 23-24., illetve 30-31., a sorsolás napja pedig június 19-e. Továbbjutás esetén a Fradi és a Slovan továbbra is kiemelt maradna, nem akadna össze a horvát, görög, izraeli, cseh vagy a norvég bajnokkal. Ismét 30 csapat, ebből 24 a bajnoki, 6 a nem bajnoki ágon. A harmadik kör játéknapjai augusztus 6-7., valamint 13., a sorsolásra július 22-én kerítenek sort. 20 csapat érdekelt, 12 a bajnoki, 8 a nem bajnoki ágon. A rájátszást augusztus 20-21-én és 27-28-án bonyolítják le, a sorsolás napja augusztus 5.. Tízen a bajnoki, négyen a nem bajnoki ágon szerepelnek, vagyis hét csapat jut csak be a BL-be a selejtezőkből, 29 alanyi jogon szerepel a ligában.

A jelentős változások a csoportkört felváltó ligában lesznek. Hat helyett nyolc forduló, amelyek közül a két utolsót 2025 januárjában játsszák le (21-22. és 29.), és egy olyan fordulót is rendeznek, amikor az adott héten csak BL-, Európa-liga- vagy Konferencia Liga-mérkőzések lesznek műsoron.

A Bajnokok Ligája esetében ez rögtön az 1. forduló, szeptember 17-én, 18-án és 19-én is BL-nap lesz. Az első nyolc helyezett egyenesen a nyolcaddöntőbe jut, a 9-24. helyezettek a rájátszásba kerülnek, ezt februárban játsszák le, a kupasorozatok között viszont nem lesz átjárás. A ligában elfoglalt hely azért lesz fontos, mert a kieséses szakaszban ez alapján alakul ki az ágrajz, tehát az első és a második helyezett csak a döntőben találkozhat. A korábban beharangozott hírekkel ellentétben a ligakör teljes, nyolcfordulós beosztása előre ismert lesz, nem klasszikus „svájci rendszerben” zajlik majd a sorozat. A sorsoláskor a négy kalapból minden alakulat mindegyik kalapból két ellenfelet kap, ez négy hazai és négy idegenbeli összecsapást jelent. Azonos országból nem kaphatnak ellenfelet, csak bizonyos esetekben. Az UEFA szerint a nagy klubok abban lesznek érdekeltek, hogy az első nyolcban végezzenek, ezzel elkerülve a plusz két mérkőzést a rájátszásban. Pontazonosság esetén a gólkülönbség, majd a több győzelem dönt. Ami biztos, több meccs, több bevétel, az erőviszonyok átrendeződésére azonban nem számíthatunk, állítson bármit is a szövetség. A döntőt Münchenben játsszák, 2025. május 31-én.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.