2022. november 10., 10:25

Mennyit ér a Fradi sikere a jövőben a magyar klubcsapatoknak?

Mit jelent, mennyit ér a Ferencváros sikere a magyar futball számára? Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) nemcsak eurómilliókat osztogat, hanem pontokat is. Az UEFA-együttható határozza meg, hány klubot indíthat egy-egy szövetség az európai kupasorozatokban, hányadik körben száll be egy csapat, de arról is dönt, hogy kiemelt lesz-e egy gárda vagy nem.

fradi slovan
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A magyar csapatok a második selejtezökörben szálltak be az Európa Konferencia Liga idei kiírásában. A Fehérvár az azerbajdzsáni Gabalát ejtette ki (4-1, 1-2), az európai kupasorozatokban debütáló Kisvárda a kazah Kairatot kettős győzelemmel (0-1, 0-1), a Puskás Akadémia viszont azonnal búcsúzott Európától, miután 3-0-ra kikapott, a visszavágón meg gól nélküli döntetlent játszott a jóval erősebb portugál Vitória de Guimarãestől. A harmadik körben a Kisvárda a norvég Moldéval találkozott, és 3-0-s első mérkőzés után sikerült hazai pályán 2-1-re diadalmaskodni.

A Fehérvár a moldovai Petrocub Hîncestit kétszer is felülmúlta (5-0, 2-1), a rájátszásban az 1. FC Kölnnel csapott össze (1-2, 3-0), és elköszönt a sorozattól. Az FTC viszont jól vette az akadályokat, ha nem is az összeset. A Bajnokok Ligájában először a kazah bajnok Tobolt búcsúztatta (0-0, 1-5), majd a Slovant (1-2, 4-1), végül a harmadik kör jelentette a búcsút a BL-től, a Qarabağ ellen csak 1-1-re és 3-1-es vereségre futotta.

A Fradi ezzel átkerült az Európa-ligába, és a rájátszás körében folytatta. A Shamrock Roverst először 4-0-ra elverte, a visszavágón aztán 0-1-es vereséget szenvedett. A csoportkörben további hat mérkőzést játszott Sztanyiszlav Csercseszov csapata, és 3 győzelemmel, 1 döntetlennel és 2 vereséggel a csoportja élén végzett.

Jöhet tehát a tavaszi kieséses szakasz. A négy magyar induló ezeken a mérkőzéseken 5.875 pontot szerzett – elsősorban persze Dibuszék hozták a pontokat –, ami jelenleg 20.625 pontot ér összesen. Az UEFA-együttható az utolsó öt szezonban elért eredmények alapján adódik össze, és a jövőt tekintve van befolyással az európai futballra. Ez alapján állapítják meg, hány klubot indíthat az adott labdarúgó-szövetség a következő idényekben. A 2022-2023-as szezon végén lezárul az idei pontgyűjtés, amely a 2024-2025-ös kiírásról dönt. Magyarország a 2022-2023-as idényt a huszonnyolcadik helyről várta a maga 15.500 pontjával. (Szlovákia a harminckettedik volt.) A 2023-2024-es szezont a huszonhetedik pozícióban várhatja, 16.375 ponttal. (Szlovákia is javított, a harmincadik helyen áll.)

A jelenlegi huszonnegyedik hely tavasszal még változhat. A listán a huszonkettediktől a huszonkilencedik helyig mindenkinek egy-egy csapata küzd még valamelyik európai kupasorozatban, bár a Magyarország előtt álló Ciprus és Svédország több mint 3 pontos előnnyel rendelkezik. A lista lényegében az adott szövetség bajnokságát és kupáját minősíti, ami alapján némi képet kaphatunk egy-egy liga erősségéről.

A Magyarország előtt álló huszonhárom szövetségből hatnak egyetlen alakulata sem küzd már az európai kupasorozatok valamelyikében. (Skócia, Csehország, Oroszország, Horvátország, Görögország, Izrael) Csupán az élen álló angolok, valamint a negyedik helyezett olaszok klubjai harcolnak teljes létszámban, hétből hét csapat, ez a mérlegük. Anglia 103.141 ponttal az első, Spanyolország 88.855 ponttal a második, Németország 79.106-tal a harmadik, Olaszország 71.497-tel következik, az ötödik helyezett Franciaország pedig 59.497 pontos.

Az első négy hét csapatot indíthat a 2024-2025-ös idényben, az ötödik és hatodik helyezett hat gárdát, vagyis előbbiek négy, utóbbiak három alakulattal képviseltetnék magukat a Bajnokok Ligájában. Az őket követő kilenc ország két BL-indulóval számolhat, a többiek eggyel. A legnagyobb előrelépést az egy évvel ezelőtti pozíciójához képest a török bajnokság hajtotta végre (ha nem számítjuk a liechtensteinieket, akik csak egy klubot, a kupagyőztesüket indítják, bajnokság híján, tizenöt helyet ugrottak előre), nyolc helyet lépett előre, a huszadikról a tizenkettedikre. Öt csapatukból négy még versenyben van.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.