2022. február 18., 17:53

Magyar emlékek nyomában: Fehér Miklós – Lisszabon

A nagyvilágban akad néhány magyar emlék, amelyet sportolóinknak, főleg labdarúgásunk jeleseinek állítottak, de hogy egy helyen kettő is található, ez – legjobb tudomásunk szerint – csupán a portugál főváros népszerű futballcsapatának, a Benficának a stadionjában fordul elő.

fehér miklós
Fotó: csakfoci.hu

Az egyikről, Guttmann Béla mesteredzőről már esett szó sorozatunkban, a másik pedig a mellette 2005-ben felavatott szobor, Fehér Miklós (1979-2004) bronzalakja. Az ifjúsága virágában elhunyt Fehér Miklós Tatabányán született, majd Győrben kezdett futballozni, idehaza a 25-szörös válogatottságig jutott el. Eredményeire, tehetségére hamar felfigyeltek külföldön is. 1998-ban a portugál Porto csapata akkor rekordösszegnek számító 700 ezer dollárért megszerezte, ám ott nem bontakozott ki igazán. Később más luzitán kluboknál mérette meg magát, s javuló eredményességét elismerve 2002-ben szerződtette a Benfica.

A kezdeti „kispadozás” után itt is feljött, 27 meccsen kergette a labdát a csapat színeiben, addig a mérkőzésig, amikor bekövetkezett a tragédia. 2004. január 25-én csereként lépett pályára a Vitória elleni bajnokin.

A találkozó hajrájában sárga lapot kapott, majd előrehajolt és összeesett. Mindkét csapat orvosai azonnal a pályára rohantak, közben megérkezett a mentőautó, a csatárt a közeli kórházba vitték. Az orvosok küzdelme azonban hiábavalónak bizonyult: nem sokkal éjfél előtt bejelentették halálát, amelynek oka a hirtelen szívmegállás volt.  

fehér miklós
Fotó:  Wikimedia Commons

A tragédiát követően derült ki igazán, hogy kétéves lisszaboni működése, de korábbi szereplései, valamint a magánéletben tanúsított magatartása nyomán mennyire népszerűvé vált a fiatal magyar sportember az Atlanti-óceán partvidékén. Utolsó egyesülete, a Benfica méltóképpen meg akarta őrizni Fehér Miklós emlékét: úgy döntött, hogy visszavonultatják a 29-es mezt, amit ezek után már senki más nem viselhet többé labdarúgóik közül, továbbá hogy a klub stadionjában szobrot állítanak a tiszteletére. S valóban, egy évre rá felavatták Fehér Miklós mellszobrát az Új Katedrális-stadionban. A méretarányos, bronzból készült térplasztikát, Domingos Soares Franco alkotását az egyesület elnöke, Luis Filipe Vieira és a néhai futballista családja - szülei és testvére - leplezte le az aréna egyik, ez alkalomból zsúfolásig megtelt aulájában. A kórháztól már korábban megszerezték azt a szerelést, amelyben a támadó elhunyt, és egy vitrinben ezt is kiállítják a stadionban. Fehér Miklóst Győrben temették el, emlékét itthon is őrzik, a klub akadémiája az ő nevét viseli. S ha magyar sportolók, de akár csak egyszerű utazók látogatnak Lisszabonba, rendszerint felkeresik a 25 éves korában eltávozott csatár emlékművét az Estádio de Luzban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.