2020. december 7., 08:47

Ma kijelölik az utat, hogyan juthat el a magyar csapat a labdarúgó vb-re

Izgalmas nap lesz a mai a magyar labdarúgásban, ugyanis Zürichben elkészítik a 2022-es katari világbajnokság európai selejtezőcsoportjainak beosztását. A válogatottat a harmadik kalapból húzzák ki, és feszült figyelemmel várjuk, hova kerülünk – régen volt ilyen jó megítélese a nemzeti csapatnak, mint most.

Magyar csapat
Fotó: Archívum
A magyar labdarúgó válogatott és Marco Rossi szövetségi kapitány

Marco Rossi együttese az Eb-pótselejtezőn a bolgárokat és az izlandiakat legyőzve kijutott a jövő nyárra halasztott kontinenstornára, a Nemzetek Ligájában (NL) pedig – megelőzve az oroszokat, a szerbeket és a törököket – csoportgyőztesként a kontinens 16 legjobb csapatát tömörítő A divízióba lépett felé. Így tulajdonképpen már nem is kellene olyan rettenetesen nagyot ugrani, hogy bekerüljünk a vb-re kontinensünkről kijutó 13 válogatott közé, de ez természetesen kőkemény feladat. Mindenesetre az is optimizmusra adhat okot, hogy a szeptemberben a világranglistán még 52. helyet elfoglaló válogatottunk mostanra felkapaszkodott a 40. helyre.

A jövő márciustól novemberig tartó kvalifikációból – melyben öt hatos és öt ötös csoportban zajlanak majd a küzdelmek – a győztesek automatikusan kijutnak a vb-re. A csoportmásodikokhoz csatlakozik majd két olyan együttes, amely a Nemzetek Ligájában megnyerte csoportját, de a vb-selejtezők során nem végzett az első két helyen – ez lehet akár a magyar válogatott is. A playoffban ez a 12 válogatott küzd majd a fennmaradó három európai helyért, három ágon, egymeccses párharcokban 2022 márciusában. Mivel az NL-ben a B divízió másik három csoportgyőztese, Wales, Ausztria, Csehország több pontot szerzett, a pótselejtezőben gondolkodva helyzeti előnyben van velünk szemben. A vb-selejtezőkön a csehekkel nem kerülhetünk össze, mert ők is a harmadik kalapban vannak, a másodikból azonban kaphatjuk az osztrákokat és a walesieket is, és a legjobb lenne valamelyiküket kifogni. Hiszen mi abból is profitálhatunk, ha ők végeznek az első vagy a második helyen a csoportunkban.

Csak a játék kedvéért: egy Dánia, Ausztria, Magyarország, Luxemburg, Andorra, Gibraltár csoport igazán a kedvünkre lenne. A Franciaország, Lengyelország, Magyarország, Bosznia-Hercegovina, Ciprus ötös már kevésbé tetszene. Estére minden kiderül, a 18 órakor kezdődő sorsolást az M4 Sport élőben közvetíti.

A máskor nagyszabású ceremóniát a járványhelyzet az idén lehetetlenné teszi. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) versenyigazgatóját, Jaime Yarzát ezúttal a közelmúlt két kiváló futballistája, az olasz Daniele De Rossi és a holland Rafael van der Vaart segíti.

– Világbajnokságon játszani és a trófeát felemelni minden futballista álma. Hétfőn mind az ötvenöt európai csapat megtudja, milyen úton juthat el Katarba, hogy megvalósítsa álmát – fogalmazott a FIFA honlapján a 2006-os világbajnok olasz középpályás.

Rafael van der Vaart pedig a következőket mondta:

Izgalmas versenyfutást várok a mindössze tizenhárom európai vb-hely megszerzéséért, saját tapasztalataim alapján tudom, mit jelent a világfutball legrangosabb tornáján szerepelni."

A Nemzetek Ligája négy elődöntőse (Franciaország, Belgium, Olaszország és Spanyolország) ötcsapatos csoportba kerül. Politikai okokból nem kerülhet azonos csoportba Ukrajna és Oroszország, Örményország és Azerbajdzsán, Gibraltár és Spanyolország, Koszovó és Bosznia-Hercegovina, Koszovó és Szerbia, Koszovó és Oroszország. A téli hideg időjárás magasabb kockázata miatt legfeljebb két csapat kerülhet azonos csoportba a következő csapatokból: Észtország, Fehéroroszország, Feröer-szigetek, Finnország, Izland, Lettország, Litvánia, Norvégia, Oroszország, Ukrajna. Feröer-szigetek és Izland csak szükség esetén rendezhet mérkőzést márciusban és novemberben, ezért szintén nem kerülhetnek azonos csoportba.

A sorsoláskor a kalapok:
1. kalap: Belgium, Franciaország, Anglia, Portugália, Spanyolország, Olaszország, Horvátország, Dánia, Németország, Hollandia
2. kalap: Svájc, Wales, Lengyelország, Svédország, Ausztria, Ukrajna, Szerbia, Törökország, Szlovákia, Románia
3. kalap: MAGYARORSZÁG, Oroszország, Írország, Csehország, Norvégia, Észak-Írország, Izland, Skócia, Görögország, Finnország
4. kalap: Bosznia-Hercegovina, Szlovénia, Montenegró, Észak-Macedónia, Albánia, Bulgária, Izrael, Fehéroroszország, Grúzia Luxemburg
5. kalap: Örményország, Ciprus, Feröer-szigetek, Azerbajdzsán, Észtország, Koszovó, Kazahsztán, Litvánia, Lettország, Andorra
6. kalap: Málta, Moldova, Liechtenstein, Gibraltár, San Marino

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!