2024. március 11., 14:41

Ki emelheti magasba a Premier League trófeát?

Tovább tart a versenyfutás az angol bajnoki címért, amire jelenleg három klub is pályázik, a hátralévő tíz fordulóban óriási izgalmakra van kilátás. 

Klopp-Guardiola-Arteta
Fotó: X-reprofotó

Az elmúlt években a Manchester City egyenuralkodóvá vált a Premier League-ben, komoly kihívója a Liverpoolon kívül szinte nem is volt. A 2019/2020-as szezonban sikerült a Mersey partiaknak elhódítaniuk a PL-trófeát, mikor 18 ponttal előzték meg Guardioláékat.

A két klub közötti rivalizálás a 2018/2019-es idényben csúcsosodott ki, a City 98, a Liverpool 97 ponttal zárta a szezont, ehhez fogható azóta sem fordult elő a bajnokságban.

Sokáig úgy tűnt, e két együttes rivalizálása fogja meghatározni a PL elkövetkező éveit is, az elmúlt szezonban azonban borultak ezen elképzelések. Jürgen Klopp csapatát sérülések tizedelték, illeve a játék sem ment igazán, a bajnoki címért folyó versenyfutásból lényegében már karácsony előtt kiszálltak.

Nem maradt azonban kihívó nélkül a Manchester City, az Arsenal személyében új trónkövetelő jelent meg a láthatáron. A tavalyi idény kezdete előtt az Ágyúsok a Bajnokok Ligájában való indulást tűzték ki célul, végül viszont jóval nagyobbat álmodhattak. Mikel Arteta egy rendkívül kompakt, fiatal, sikerekre éhes csapatot rakott össze, melynek fő ereje az összetartásban és a csapatként való működésben rejlett.

A téli katari világbajnokság előtt már nyolc ponttal is vezették a bajnokságot, végül azonban a Manchester City egy óriási hajrát produkálva sorozatban harmadszor is elhódította a bajnoki címet.

Az idei szezonra ismét Guardioláékat tartották a fő esélyesnek, azonban már a londoniakkal is komolyabban számoltak. Kloppnak sikerült ismét összeraknia egy jól működő csapatot - ehhez az új igazolások is jelentősen hozzájárultak - így most ott tartunk, hogy három együttes is jogosan álmodozhat a PL-trófeáról.

A tegnapi Liverpool-City találkozót tartották az egyik fordulópontnak, az 1:1-es végeredménynek talán Artétáék örülhetnek a leginkább. Az Arsenal még szombaton, egy 85. percben szerzett Kai Havertz góllal győzte le a Brentford csapatát, melynek köszönhetően a tabella élére ugrottak. Jelenleg 64 pontjuk van, ugyanúgy mint a Liverpoolnak, a City lemaradása mindössze egy pont.
Liverpool
Fotó:  TASR

A három együttes hátralévő tíz mérkőzése szinte azonos nehézségű, így megjósolhatatlan a leendő bajnok kiléte. A FA-kupa valamint a válogatott szünetet követően ismét rangadó vár a csapatokra és a szurkolókra egyaránt, a Manchester City hazai pályán fogadja az Arsenalt, és valószínűleg mindent meg fognak tenni azért, hogy visszavágjanak az őszi 1:0-s vereségért.

Személy szerint továbbra is a Cityt tartom a bajnokság fő esélyesének, ezt több dologgal indokolhatom. Ha szabad így fogalmaznom, Guardiola csapata egy kegyetlen gyilkológép.

Egyszerűen ott van bennük a győztes ösztön, főleg az ilyen kiélezett szituációkban. A keret mélysége és minősége szintén a City mellett szól. A cserepadon olyan játékosok ülnek, akik valószínűleg az említett két együttes kezdőcsapataiban helyet kapnának.

A Manchester City már évek óta Anglia, sőt bátran ki merem jelenteni a világ legjobb csapata, nemhiába tartják a Bajnokok Ligája egyik fő esélyesének is. Még így is talán a Premier League történelmének egyik legkiélezettebb véghajrájára számíthatunk, és az sem zárható ki, hogy a végső győztes kilétére az utolsó fordulóban fog fény derülni. Dőljünk hátra, és élvezzük ezt a talán történelminek is mondható versenyfutást. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.