Irány Katar, de előbb vb-selejtezők

2021. március 21., 20:45
Rajkovics György

Angliát, Lengyelországot, Albániát, Andorrát és San Marinót kellene megelőznie Magyarországnak a selejtező I csoportjában, hogy kijusson a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságra. Szlovákiának Horvátország, Oroszország, Szlovénia, Ciprus és Málta előtt kellene végeznie a H csoportban a részvételért. Kezdődik a vb-selejtező.

Fotó: mlsz.hu

Mi történik, ha egyik vagy másik válogatott a második vagy az ötödik helyen végez? A második hely pótselejtezőt ér, de néhány válogatott esetében akár a hatodik helyről is vezethet út a világbajnokságra. Például a magyar válogatott esetében. A világbajnokságok selejtezői eddig is bonyolultak voltak, ám ezúttal sikerült ezt is megfejelni. A 2022-es labdarúgó-világbajnokságot Katarban rendezik.

Ez eddig világos. Az időponton, a november 21. és december 18. közti dátumon egy ideig biztosan töprengünk, esetleg elírásra gyanakszunk. Nincs tévedés, az év végén bonyolítják le, egy olyan országban, amely még sosem szerepelt vébén, a területe mindössze 11 ezer négyzetkilométer, a népessége 2,8 millió fő, és csak nyolc stadion ad otthont a tornának.

A vb-selejtező első mérkőzéseit már 2019. június 6-án lejátszották az ázsiai ág első körében, március 24-én pedig az észak-amerikai és az európai selejtezők rajtolnak el. Az európai azzal bonyolódik, hogy az első kört követi egy második is, ami ugyan nem számít újdonságnak, de a pótselejtezőkbe olyan válogatottak is bekapcsolódnak, amelyek a Nemzetek Ligájában értek el sikereket. A Nemzetek Ligája ezzel nyer értelmet, létjogosultságot, és az Eb-selejtezők után a vb-selejtezőkben is fontos szerepet kap a rájátszásban, a második körben.

A második körben, vagyis a pótselejtezőben szerepelhet a Nemzetek Ligája 2020/2021-es kiírása csoportgyőztesei közül a két legjobb alakulat, amelyik a világbajnoki selejtezőben a csoportjában az első két helyen kívül végez.

Mivel az A liga csoportgyőztesei közül Franciaország, Belgium, Olaszország és Spanyolország feltehetően a csoportja első két helyezettje lesz, a B liga csoportelsőinek kedvezhet a szerencse. Wales, Ausztria, Csehország és Magyarország a sorrend, de mivel a belgák, a walesiek és a csehek az E csoportba kerültek, az egyik gárda nyilvánvalóan a harmadik, negyedik vagy ötödik helyen zár, és a Nemzetek Ligájában elért eredménye alapján játszhat majd pótselejtezőt.

Ausztria az F csoportban Dánia, Skócia, Izrael, Feröer és Moldova társaságában nagy eséllyel a hatos élén vagy a második helyen végez, ami Magyarországnak nyitná meg az utat a pótselejtezőre, ha a harmadik vagy rosszabb helyen zárna a csoportjában. A selejtező tíz csoportgyőztese jegyet vált Katarba, míg a második helyezettek az NL-ből érkező két csapattal kiegészülve alkotják majd a pótselejtező mezőnyét.

A tizenkét válogatottat három ágra osztják sorsolással, és az ágak egyenként két elődöntőből, valamint egy döntőből állnak. Az elődöntőben a csoportmásodikok közül a legjobb hat csapat játszik hazai pályán, a döntők pályaválasztóit sorsolják.

Szlovákiát a második, Magyarországot a harmadik kalapból húzták ki a decemberi sorsoláson. Štefan Tarkovič csapata a világbajnoki ezüstérmes horvátokkal, a vb-n negyeddöntős oroszokkal, az NL-ben a C ligában csoportgyőztes szlovénokkal, illetve a ciprusiakkal és a máltaiakkal csaphat össze a H csoportban. A 2020-as Eb-selejtezőn a szlovákok kétszer is kikaptak a horvátoktól (0:4, 1:3). Március 24-én Nicosiában kezdenek Ciprussal, március 27-én Máltát fogadják Nagyszombatban, március 30-án pedig Oroszországot, szintén Nagyszombatban. Szeptember 1-jén Szlovéniában lépnek pályára, 4-én Horvátországgal meccselnek idehaza, 7-én Ciprussal ugyancsak itthon. Október 8-án Oroszországban játszanak, 11-én Horvátországban. November 11-én Szlovéniát látják vendégül, és 14-én zárják a selejtezőt, Máltán. Mire lesz képes a Göteborgba igazolt Marek Hamšíkkal az idén Eb-n is szereplő Szlovákia? A csapat legerősebb része a középpálya, gólvágókból viszont már régóta nem válogathat a szövetségi kapitány.

Magyarország az első fordulóban március 25-én a Puskás Arénában fogadja Lengyelországot.

A lengyel válogatott élére januárban nevezték ki a korábban a Videotont is irányító portugál Paulo Sousát. A csapat a kapitányi karszalagot viselő csatár, a Bayernben focizó Robert Lewandowski köré épül. Március 28-án Serravalléban lép pályára a magyar válogatott a FIFA-világranglista utolsó, 210. helyén álló San Marino ellen. Három nappal később Marco Rossi alakulata Andorrában harcol, miközben a Wembleyben az angolok a lengyeleket fogadják. A magyarok legnagyobb hiányzója Szoboszlai Dominik lesz, a Lipcse középpályása idén még nem lépett pályára. Szintén sérülés miatt nem tagja a huszonhat fős keretnek Könyves Norbert és Kovácsik Ádám. Két újonc, Tóth Balázs és Géresi Krisztián a Puskás Akadémiából került be a bő keretbe. A válogatott felét NB I-es játékosok alkotják. A magyarokra az Európa-bajnokság után, szeptember 2-án Anglia vár a Puskásban, 5-én Albániában vívnak csatát, három nap múlva pedig Andorrát fogadják. Október 9-én Albánia érkezik Budapestre, 12-én Angliában küzdenek, november 12-én San Marino lesz az ellenfél, november 15-én Lengyelországban zárul a selejtező csoportköre.

Az angolokat 2016 óta irányítja Gareth Southgate, a csapat kulcsembere a csapatkapitány, Harry Kane. Az oroszországi vb-n a negyedik helyet szerezték meg, és az idei Eb-ről sem maradtak le.

Az albán és a San Marinó-i válogatottat Rossihoz hasonlóan olasz szövetségi kapitány vezeti, míg az andorrait a jól ismert baszk Koldo Álvarez. Ha a magyarok úgy játszanak, mint a Nemzetek Ligájában és az Eb-pótselejtezőkön, akkor megszorongathatják a náluk jobbakat, és a három gyengébb ellen is biztosan hozzák a győzelmeket.

A magyar válogatott bő kerete:

Kapusok: Dibusz Dénes (FTC), Gulácsi Péter (Lipcse), Tóth Balázs (Puskás Akadémia)

Hátvédek: Botka Endre (FTC), Fiola Attila (Fehérvár), Hangya Szilveszter (Fehérvár), Kecskés Ákos (Lugano), Lang Ádám (Omonia), Lovrencsics Gergő (FTC), Willi Orbán (Lipcse), Szalai Attila (Fenerbahçe)

Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Gazdag Dániel (Honvéd), Holender Filip (Partizan), Kalmár Zsolt (DAC), Kleinheisler László (Osijek), Nagy Ádám (Bristol City), Loïc Négo (Fehérvár), Schäfer András (DAC), Sigér Dávid (FTC)

Támadók: Géresi Krisztián (Puskás Akadémia), Nikolics Nemanja (Fehérvár), Sallai Roland (Freiburg), Szalai Ádám (Mainz), Varga Kevin (Kasımpaşa), Varga Roland (MTK)

Kövesse facebook oldalunkat is!