2022. március 31., 14:36

Infantino úgy emlékszik, hogy a FIFA nem javasolta a kétévenkénti vb-rendezést

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség 72., dohai kongresszusán Gianni Infantino elnök megnyitójában azt mondta, hogy az általa irányított szervezet nem javasolta a kétévenkénti világbajnokságok megrendezését, amit viszont megvalósíthatónak tart.

foci-vb, illusztráció
Fotó: unsplash.com

„Egyértelmű, hogy a FIFA nem javasolta a kétévenkénti vb-rendezést. A kongresszus kérte, hogy tanulmány készüljön annak megvalósíthatóságáról, de a FIFA nem javasolt semmit. A tanulmány készítői jutottak arra a következtetésre, hogy mindez életképes lehet, bizonyos hatásokkal és következményekkel” - utalt Infantino arra, hogy tavaly májusban

a FIFA 211 tagjából 166 támogatását sikerült megnyernie forradalmi tervével kapcsolatosan a szakmai tanulmány elkészítéséhez.

Az elképzelés azonnal éles ellenkezést váltott ki: bírálta a tervet az európai (UEFA), valamint a dél-amerikai (CONMEBOL) szövetség is, továbbá az ezekben a térségekben lévő klubok, játékosok és szurkolói csoportosulások. A magyar szövetség jelezte, hogy az UEFA-t támogatja a vb-rendezéssel kapcsolatban. Az ügyben már a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is hangot adott aggodalmának.

A FIFA-elnök csütörtökön hozzátette: most a következő szakaszhoz értek, amely az egyeztetések, a viták, majd a kompromisszumok és a megállapodások ideje, beszélni kell a szövetségekkel, a ligákkal és a játékosokkal is.

Infantino azt kérte az érintettektől, hogy végül „mindenki számára előnyös” megállapodás tudjon kialakulni.

„Az a legfontosabb ebben a kérdésben, hogy a világ futballját mindenhol ismét napirendre vettük” - hangsúlyozta az elnök, aki azt is bejelentette, hogy harmadszor is pályázik az elnöki tisztségre.

Tavaly szeptemberben a FIFA technikai bizottsága dohai ülését követően jelezte: támogatja, hogy 2026-tól kétévente rendezzenek vb-ket az eddig szokásos négyéves ciklus helyett. A francia Arsene Wenger által vezetett technikai bizottságnak több korábbi klasszis labdarúgó is tagja.

Pénteken, ugyancsak Dohában kerül sor a november 21-én kezdődő katari vb csoportkörének sorsolására.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.