Indul az UEFA harmadik számú kupasorozata, más kérdés, hogy szükség van-e rá

2020. december 8., 20:45
ma7

A Konferencia Liga a 2021-2022-es szezonban rajtol 184 európai klub részvételével. Magyarországról a MOL Magyar Kupa győztese, illetve az OTP Bank Liga második és harmadik helyezettje szerepelhet a harmadik számú európai kupasorozatban, ahonnan az Európa Ligát is el lehet érni - írja az mlsz.hu.

Fotó: UEFA

A Konferencia Ligában az európai szövetség 55 tagországának 184 csapata vesz részt. Az egyes országok indulásra jogosult csapatainak számát a bajnokságok UEFA-együtthatói határozzák meg. Magyarországból a MOL Magyar Kupa győztese mellett az OTP Bank Liga második és harmadik helyén végzett együttes indulhat a sorozatban. A magyar bajnok továbbra is a BL-selejtezőben kap esélyt. 

De a BL-ből és az Európa Ligából is vissza lehet kerülni a Konferencia Ligába. A két tornából összesen 46 együttes érkezik ide. A BL-selejtező 20 kiesője csatlakozik a Konferencia Liga selejtezőjéhez, az EL-ből pedig nyolcan a selejtező rájátszásába, tízen pedig a főtáblára kerülnek. További 8 EL-csapatnak pedig a legjobb 16 közé kerülésre lesz esélye. 

Az első selejtezőkört július 8-án és 15-én, a másodikat 22-én és 29-én, a harmadikat augusztus 5-én és 12-án vívják a csapatok, a rájátszást augusztus 19-én és 26-án tartják.

A főtáblára jutó együttesek először nyolc, négycsapatos csoportban mérkőznek meg egymással. A győztesek továbbjutnak az egyenes kieséses szakaszba. A másodikok és nyolc Európa Liga-csoport harmadik pedig a rájátszásban mérkőzik meg a fennmaradó nyolc helyért. 

Az első döntőt 2022 májusában, az albán fővárosban Tiranában rendezik. A végső győztesnek pedig biztos helye lesz a következő szezon Európa Ligájában.

A kérdés csak az, hogy abban az időszakban, amikor már az Európa Liga sem érdekes a nagyobb focinemzetek számára, ez a kupa feltehetően csak az ún. keleti-blokk csapatainak kíván majd lehetőséget adni. Ezzel nem is lenne gond, más kérdés, hogy ezzel egyetemben a szlovák vagy magyar klubok számára a Bajnokok Ligájában való részvétel még nehezebbé válik, pedig idén is láthattuk, mekkora lehetőséget jelent ez olyan kluboknak, mint a Ferencváros.

Az üzleti modell pedig csak akkor fog működni, ha a tévétársaságok számára is érdekes küzdelmek adódnak. Erre pedig akkor van esély, ha valóban presztízse lesz a részvételnek. A nemzetközi kupa indítása egyúttal az UEFA válasza azon törekvésekre, amelyekről gyakran lehet olvasni, s különféle közös bajnoki küzdelmek indulásáról szólnak.