2020. november 26., 10:46

Így búcsúznak a csillagok Maradonától

Egy olyan kor legmeghatározóbb labdarúgója volt, amelyben még a reklámértéken túl is volt mondanivaló. Diego Armando Maradona tegnapi halála így sokakat megérintett a focipálya ikonjai közül.

messi-maradona.jpg
Fotó: Goal.com

Talán a legmeghatóbban a világ labdarúgásának másik óriása fejezte ki gondolatait. Pelé, aki profilképét is egy közös fotóra cserélte, így emlékezett: „Elvesztettem egy nagyon kedves barátot, a világ pedig elvesztett egy legendát. Egy nap, remélem, még együtt játszhatunk az égi futballpályákon."

Maradona több helyen alkotott maradandót, de neve egybeforott Nápollyal, amely klub ikonjának, sőt annál sokkal többnek tartja a 60 éves korában elhunyt argentin legendát. Könnyen lehet, hogy a klub stadionja felveszi a játékos nevét, de ha erre várni is kell, a napokban a szenvedélyes olaszok is megemlékeznek a játékosról.

Napjaink argentin csillaga, Lionel Messi is kifejtette, mit jelentett Maradona a világ fociszerető közönségének: „Nagyon szomorú a mai nap minden argentinnak és a labdarúgásnak. A legnagyobb nem hagyhat el minket, mert Diego örök! Feltódulnak az emlékek, a vele megélt aranypillanatok! Nyugodj békében!” 

Cristiano Ronaldo így búcsúzott barátjától: „A világ egy örök zsenitől, én pedig egy barátomtól búcsúzok ma. Páratlan mágus, az egyik legjobb voltál. Túl hamar hagytál itt minket, határtalan örökséget, és olyan űrt hagysz magad után, amit soha, senki sem tölthet már be. Nyugodj békében, sosem fogunk elfelejteni.” 

Michel Platini szerint Maradonának megvolt mindene: bal láb, kontroll, lövés, gyorsaság és cselezett, cselezett, hogy aztán gólt lőjön.

Sokat elmond Maradona különlegességéről, ahogy az egyes klubok emlékeznek meg róla. Főként azok, amelyeknek mezét soha nem öltötte magára, hanem inkább elszenvedői voltak kiválóságának. Az olasz, spanyol vagy éppen az argentin csapatok is nagy tisztelettel gondolnak vissza Diego cseleire és különleges személyiségére. Maradona nevét imába foglalta Ferenc pápa is, aki szintén argentin, s még betegsége alatt is imádkozott érte.

Teszik ezt képekkel, régi videókkal, miközben egyesek szerint a 10-es szám örökre hozzá kötődik majd a labdarúgásban, s talán nem is kellene másnak viselnie. Egy biztos, olyan focista távozott, aki a pályán mutatott játéka mellett viselkedésem sem hagyott hidegen egyetlen fociszeretőt, s nem csak őket.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.