2021. május 15., 08:46

Hogyan lehet bajnok a DAC? - Ha ma nyernek idegenben, még van esély!

A Fortuna Liga rájátszása a véghajrához érkezett, a dunaszerdahelyi sárga-kékeknek matematikai esélye még van a bajnokság megnyerésére, amihez jó adag szerencsére is szükség lenne. Németh Antal együttese szombaton este a Trencsén otthonában lép pályára.

dac
Fotó: fcdac.sk

Két fordulóval a vége előtt továbbra sem ismert a Fortuna Liga 2020/21-es idényének bajnoka. A bajnoki címre már csak a pozsonyi Slovannak és a dunaszerdahelyi DAC-nak van esélye. A drámai hajrá nem volt benne a pakliban rájátszás első felében, hiszen a címvédő pozsonyi együttesnek már több, mint tízpontos előnye is volt a DAC előtt. Az utolsó két fordulóra, négy pontra csökkent a DAC hátránya a nagy riválissal szemben, ez pedig izgalmas véghajrát tartogat a szurkolók számára is.

Hogyan lehet bajnok a DAC?

A képlet elég egyszerű. A sárga-kékeknek mindkét bajnokit meg kell nyerniük, míg a pozsonyi Slovannak csupán egyetlen pontot szabadna szereznie a hátralevő két fordulóban. Itt már pontvesztés nem fér bele, ugyanis pontegyenlőség esetén a Slovan lenne a bajnok, mivel az egymás elleni eredmények alapján a pozsonyi együttes áll jobban - egyetlen góllal. A pozsonyiak jelenlegi formáját tekintve a DAC jó eséllyel pályázik története első bajnoki címére, de ehhez Fortuna istennő erejére is szükség lesz. A pozsonyiak hétközben edzőt is váltottak, Darko Milanić helyét a dunaszerdahelyiekkel is hírbe hozott Vladimír Weiss vette át. A pozsonyiak, amennyiben szombaton győznek az Aranyosmarót otthonában, megnyerik a bajnokságot, de amennyiben pontot vesztenek és a DAC nyerni tud Trencsénben, a bajnoki cím kérdése az utolsó fordulóban dől el. Itt a DAC hazai pályán lép pályára a kerületi rivális Nagyszombat ellen, míg a Slovan a Trencsént fogadja szintén hazai pályán.

Az utolsó idegenbeli bajnoki a szezonban

A dunaszerdahelyi sárga-kékek a szezon utolsó idegenbeli bajnokiján lépnek pályára a Trencsén otthonában. A két gárda az idei szezonban negyedik alkalommal találkozik. A DAC az eddigi három összecsapáson nem szenvedett vereséget a Trencsén ellen. Az alapszakaszban hazai pályán 3-1-re, valamint a rájátszásban 2-0-ra győztek Ramirezék, míg idegenben az alapszakasz végén 3-3-as döntetlen született.

A sárga-kékek ráadásul négy mérkőzése nem szenvedtek vereséget a Trencsén ellen. Németh Antal együttese hat mérkőzése veretlen a bajnokságban, és sorozatban négy győzelmet arattak, ami ráadásul a Trencsén elleni hazai sikerrel vette kezdetét.

A találkozón két komoly hiányzója biztosan lesz a sárga-kékeknek, Cesar Blackman hosszabb időre kidőlt, miután megsérült. A panamai jobbhátvéd fájdalmat érzett a bal térdében a Slovan elleni bajnoki után, a bal térdében meniszkusz- és szalagsérülést állapított meg. Blackman artroszkópos beavatkozáson esett át a dunaszerdahelyi kórházban. „Ha komplikációmentes lesz a rehabilitáció, augusztus elején térhet vissza a pályára” – számol be róla a DAC hivatalos honlapján. Trencsénben Yhoan Andzouana sem léphet pályára, pedig a kongói futballista egyre jobb formába lendült a szezon hajrájában. Andzouana szintén a Slovan elleni rangadón sérült meg, le is kellett cserélni és fájdalmas arccal hagyta el a játékteret. A kongói szélső mágneses rezonanciás vizsgálaton vett részt, amely ficamot állapított meg nála, így 10-14 napot kénytelen kihagyni.

Nagy a tét, nagy a nyomás

Az eddigi évektől eltérően ezúttal a hajrában fog eldőlni a bajnoki cím, ami komoly nyomás alá helyezi a címvédő Slovant. Németh Antal a DAC szezon végéig megbízott vezetőedzője portálunknak elmondta, próbálja elterelni a csapat figyelmét és levenni a nagy nyomást a vállukról.

Két forduló van hátra és négy pont a hátrányunk, azért a Slovan játékerejét nézve nehéz lenne megnyernünk a bajnokságot, igaz matematikai esélyünk még van. Én megpróbálom ezt a nyomást elhárítani, hogy saját magunkkal foglalkozunk, ugyanez történt a Slovan elleni mérkőzés előtt, tehát nem azzal foglalkoztunk, hogy a Slovan már most bajnok lehet és ellenünk ünnepelhetnek. Nem foglalkoztunk azzal, hogy mi történik náluk a színfalak mögött, hogy lesz-e edzőváltás vagy nem. Mi nem ezzel foglalkoztunk, hanem ilyenkor igyekszünk saját magunkra figyelni. Talán ez elveszi a csapat figyelmét arról, hogy mekkora a nyomás.”

- nyilatkozta Németh Antal a portálunknak.

Fortuna Liga felsőházi rájátszás (bajnoki címért), 9. forduló:

Május 15., szombat:

FC ViOn Aranyosmarót - ŠK Slovan 17:00 (Fortuna Liga TV)

AS Trencsén - FC DAC 1904 18:00 (Fortuna Liga TV, RTVS)

Május 16., vasárnap:

FC Szpartak Nagyszombat - MŠK Zsolna 18:00 (Fortuna Liga TV, Orange Šport)

Fortuna Liga alsóházi rájátszás (bentmaradásért), 9. forduló:

Május 15., szombat:

FK Szenice – FK Pohronie Garamszentkereszt 17:00 (Fortuna Liga TV)

MFK Rózsahegy - FC Nyitra 17:00 (Fortuna Liga TV)

MFK Zemplén Nagymihály - ŠKF Szered 17:00 (Fortuna Liga TV)

Megosztás
Címkék