2024. március 16., 20:01

Hazai győzelemmel ünnepelte meg a kettős jubileumot a DAC a Zsolna elleni hazai bajnokin

Klubtörténelmi pillanatra került sor a dunaszerdahelyi MOL Arénában, ugyanis 900. mérkőzését játszotta az élvonalban a DAC. A sárga-kékek számára kettős jubileum volt a Zsolna elleni összecsapás, ugyanis a sárga-kékek csapatkapitánya Yhoan Andzouana „százados” lett.

 

DAC - Zsolna - Niké Liga - 2024
Fotó: TASR

Hazai bajnokival folytatta szereplését a szlovák labdarúgó-bajnokság (Niké Liga) felsőházi rájátszásában a dunaszerdahelyi DAC. A sárga-kékek nem egész két hét után újra a Zsolnával mérkőztek meg, ezúttal már a rájátszásban, a legutóbbi összecsapáson 1-1-es döntetlen született az alapszakasz utolsó körében. A találkozó volt a DAC kilencszázadik mérkőzése az élvonalban, valamint a csapatkapitány Yhoan Andzouana is jubilált, miután 100. mérkőzését játszotta a DAC színeiben. Xisco Muñoz kezdőjében ezúttal is két magyar tehetség kapott lehetőséget Csinger Márk és Vitális Milán személyében.

A találkozó előtt az UltrasDunaszerdahely közösségi oldalán jelentette be, hogy ,,Csendes" szurkolásra invitálnak mindenkit, valamint a kapu mögötti részt ,,B-közepet" lezárják és üresen hagyják az elmúlt mérkőzések gyenge teljesítményei miatt. A találkozó előtt a dunaszerdahelyi ultrák egy koreót is kiszegeztek az üresen hagyott B-középben: „Nektek munka nekünk szenvedély, ti időt, mi végre tetteket kérünk!!!”

A házigazda DAC aktívan kezdte a találkozót és már az első perctől kezdve próbálták nyomás alá helyezni a Zsolna kapuját. Az ötödik percben Vitális Milán szabadrúgásból szerezhetett volna gólt, de a magyar középpályás nem találta el a kaput. Nem sokkal később Kone kerülhetett volna ziccerbe, de nem tudta átvenni a labdát, így odalett a nagy lehetőség. A sárga-kékek az első negyedórában több veszélyes támadást is vezettek, de a 12. percben a Zsolna járt közelebb a gólhoz egy gyors ellentámadás után Jambor éppenhogy Popović kapuja mellé lőtt. A találkozó 20. percében a DAC megszerezte a vezetést Koné révén, mivel azonban a szenegáli támadó szabálytalankodott a gólja előtt a VAR segítségével Marhefka érvénytelenítette a DAC gólját.

Ezt követően zsolnai lehetőségek adódtak Popović kapuja előtt, a 24. percben Gidi lövése lepattant a szerb kapusról, majd egy szabadrúgás volt könnyed csemege a DAC hálóőrének. Az első félidőben több szép támadás is jellemezte a játékot, a 27. percben egy újabb formás dunaszerdahelyi támadás után Herc hozta helyzetbe a DAC jubiláló csapatkapitányát Andzouanát, de a kongói futballista nem tudta gólra váltani ziccerét, Belko védett nagyot. Nem sokkal később ismét Herc harcolt ki magának lövőhelyzetet, de ebből sem született gól. Az első félórában mindkét csapat játékában benne volt a gól, de a DAC játszott veszélyesebben, az első félórát Trusa nullaszögből leadott lövése zárta le, ami nem sokkal szállt a kapu fölé.

Az első félidő hajrájában a Zsolna is fokozni kezdte az iramot és többször is veszélyeztették a DAC kapuját, de a védelem Csingerrel az élen résen volt. A hajrában meleg pillanatokat élt át a DAC védelme, de végül sikerült megúszni kapott gól nélkül. Az első játékrész végül nem hozott gól, holott több ígéretes lehetőség is adódott mindkét oldalon.
Csinger Márk harcol a zsolnai támadókkal 1
Csinger Márk harcol a zsolnai támadókkal.
Fotó:  TASR

 

Mozgalmasan indult a második játékrész, a videóbírónak bőven akadt dolga a játékrész elején, először a sárga-kékek hálója zörrent, de les miatt nem adták meg a zsolnaiak gólját. Nem sokkal később a DAC is betalált és Brunetti fejese a gólvonal mögött kötött ki, ezt követően pedig ötperces videózás után a játékvezetőt is kihívták megnézni az esetet, ami után, ha nehezen is, de megszületett a DAC vezető találata. A hazaiak öröme azonban nem tartott sokáig ugyanis a 63. percben Minárik bombázott Popović hálójába. A zsolnai egyenlítést követően a DAC vezetőedzője kettőt is cserélt és Gouré, valamint Yapi állt be.

Negyedórával a vége előtt a csereként beálló Gouré révén kerülhetett közelebb a győztes gólhoz a DAC, de az elefántcsontparti gólvágó a kapus kezébe fejelt. Három perccel később ismét Gouré volt a főszereplő, miután kiváló labdával hozta ziccerbe Trusát, aki belőtte a százszázalékos ziccert. A gól előtt Gouré a zsolnai Giditől szerezte meg a labdát. Tíz perccel a vége előtt egy sérülés miatt a hazaiaknak kényszerű okokból kellett cserélni, miután a csereként beálló Yapi megsérült és hordágyon hagyta el a játékteret. A találkozó hajrájában a DAC másodedzője  Borbély Balázs és Xisco Muñoz vezetőedző is besárgult heves reklamások miatt. A hajrában mindkét oldalon megvoltak a lehetőségek, de az eredmény már nem változott a véghajrában a DAC pedig győzni tudott. A fordulót követően válogatott szünet következik, a DAC legközelebb március 29-én a Rózsahegy otthonában lép pályára.

 

Szlovák labdarúgó-bajnokság (Niké Liga), felsőházi rájátszás, 2. forduló:
FC DAC 1904 Dunaszerdahely - MŠK Zsolna 2-1 (0-0)
MOL Aréna, Dunaszerdahely, 4638 néző, v.: Marhefka - Bednár, Kmec
Gólszerzők: 53. Brunetti, 77. Trusa, ill. 63. Minárik
Sárga lapok: 41. Koné, 70. Dimun, 76. Borbély Balázs (másodedző), 90. Xisco Muñoz (vezetőedző), ill. 65. Belaník
DAC: Popović - Andzouana, Csinger, Kacharaba, Brunetti, Mendez (68. Yapi), (82. Kaša) - Herc, Dimun, Vitális (96. Káčer) - Trusa, Koné (68. Goure)
Zsolna: Belko - Minárik, Stojchevski (78. Adang), Ndjeungoue - Ďatko (88. Hranica), Gidi, Sauer, Javorček - Iľko (71. Saka), Jambor, Bile (88. Essomba)
 
 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.