2021. augusztus 22., 13:06

Harc a közvetítési jogokért

Prémiumtartalom – ez az egyik varázsigéje a tévés társaságoknak, ezzel a bűvös ráolvasással adják el a „contentet” a fogyasztónak, aki vágyik a csodára és a varázslatra. Szlovákiában is akadnak nagy szakértelemmel megáldott huszonegyedik századi varázslók, akik a sportot adják-veszik, és lényegében a piac e területén is a közvetítők játsszák a főszerepet.

nova sport
Új csatornákon a prémium sportközvetítések Szlovákiában
Fotó: Nova Sport

Nézzük a szereplőket, illetve a portékájukat, milyen varázslatos mutatványokat kínálnak a nagyérdeműnek.
 

Összekuszálódtak a szálak

Amikor az UEFA (Európai Labdarúgó-szövetség) a kilencvenes évek elején kitalálta, majd megvalósította a Bajnokok Ligáját, nem volt kérdés, hol láthatja a focirajongó szurkoló Európa legjobb klubjainak a csatáit. Az állami tévécsatorna közvetítette a mérkőzéseket, ilyen egyszerű volt a helyzet. A kereskedelmi csatornák megjelenése némi változást jelentett. Akadtak tehát kihívók, de a futball szerelmese továbbra is követhette az eseményeket, átláthatónak tűnt minden. A média felaprózódásával azonban összekuszálódtak a szálak.

Új szereplők jelentek meg a piacon, sportcsatornák jobbról-balról, mindenki versenyzett mindenkivel, mindenki kínált valamit, állítása szerint valami nagyon értékeset, prémiumtartalmat.

Az egyik, ha nem a legértékesebb áru a Bajnokok Ligája a mai napig. De ugyanilyen különleges kategóriának tekintik a sportcsatornák működtetői az angol Premier League, a spanyol, a német, az olasz, és talán a francia bajnokságot, valamint a négy amerikai „major league-et”, de a Formula–1-et is, és folyik a harc az Európa-ligáért, a hazai – szlovák, magyar stb. – bajnokságokért, a KHL-ért, a hazai jégkorongligákért, a kosárlabda Euroligáért, a ketrecharcért, a profi bokszolók világbajnoki címmeccseiért. Idővel bármi felruházható a „prémium” címkével.

Kérdés, mitől több az NFL, mint a magyar férfi kézilabdaliga? Miért prémium az előbbi? A piaci eladhatóság miatt, jön a válasz, de a bűvös varázsszavak utóbbiból is prémiumot faragnak, ha arra van szükség. És persze van.

A nézők azonban elmaradtak

A szlovákiai piacon a csehek is versenyeznek, érdekes módon ez fordítva kevésbé igaz. De lépjünk túl e furcsaságon. Az Orange Sport három év után, június 30-ával bedobta a törülközőt. Pedig milyen nagy volt a lelkesedés, az elszántság! A nézők azonban elmaradtak. Pedig micsoda prémiumtartalmakkal állt elő a csatorna! Fortuna Liga és BL! Az egyik megszűnt, de máris akadt új jelölt a helyére.

A JOJ ősszel indítana sportcsatornát. Ezzel csak egy baj van, hogy oda tartalom is kellene és nem csak prémium. A JOJ Petra Vlhovával, vagyis az alpesisí-világkupával szállna harcba, továbbá a kézilabda, a kosárlabda, a röplabda és a floorball szlovákiai bajnokságaival, illetve a ketrecharcosok küzdelmei mellett atlétikával is csigázná a nézők figyelmét. A jégkorong-világbajnokságot 2024-től közvetítené, magyarán igazán ütős sporteseménnyel egyelőre nem tud versenyezni, a hírek szerint azonban a társaság kicsit túlértékelte a leendő sportcsatornája piaci értékét. 

A Fortuna Liga közvetítési jogait a Markíza médiacsoport szerezte meg a 2021/2022-es idénytől három évre. Minden bajnoki meccs megtekinthető a VOYO streamingszolgáltatón, és minden fordulóból két összecsapást a Dajto vagy a Nova Sport közvetít. Az Orange és az RTVS tehát elesett a szlovák élvonaltól, a Markíza viszont az információk szerint rekordösszegért vásárolta meg a közvetítési jogokat.

Az Orange távozásával a Bajnokok Ligájáért is ringbe szálltak az érdeklődő felek. Az új szereplők az augusztus 17-én indult Premier Sport 2, valamint a Nova Sport 3 és 4. Mindhárom csatorna elérhető lesz Csehországban és Szlovákiában is. A Premier Sport 2 az O2 tulajdonát képezi, és a BL-találkozókkal akarja elcsábítani a nézőket. A cseh mellett szlovák közvetítésekkel is számolnak. A legrangosabb európai kupasorozaton kívül itt láthatók az NFL és a MLB mérkőzései, a UFC ketrecharcosai, illetve a férfi kosárlabda Euroliga, valamint az angol Premier League. A Nova Sport 3 és 4 a Bundesligával, a La Ligával, a Serie A-val és a Bajnokok Ligájával kelti fel a figyelmet. Eddig egyetlen szlovák kommentátorral egyeztek meg, vagyis alapvetően cseh csatornáról beszélhetünk.

Mi az egészben a legszebb?

Az O2-t és a Nova Sportot ugyanaz a PPF nevű csoport birtokolja, amely két évvel ezelőtt vásárolta fel a Nova tévét. Természetesen ugyanez a vállalat a Markíza tulajdonosa is. A PPF mögött az a Petr Kellner állt, aki idén márciusban hunyt el helikopterbalesetben Alaszkában. Ő számított hosszú éveken keresztül a leggazdagabb csehnek. Miközben tehát monopolhelyzetbe került egy médiacsoport, addig a Digi Sport szintén eltűnt a felhozatalból. Felmerül a kérdés, lehet-e nézni az új csatornákat, és ha igen, hol és mennyiért.

A Digi Slovakia jelezte, hogy a saját csatornája megszűnése után nem szélesíti a palettát a sportcsatornák terén, tehát az alapcsomagban nem szerepelnek az új szereplők, havi plusz öt euróért azonban elérhetővé teszi ezeket a prémiumcsomagban. A Telekom a Digi Sport helyére rakja az új csatornákat, az Orange és a UPC tárgyal a lehetőségekről, a Swan egyáltalán nem folytat tárgyalásokat. A Sport TV, amely az AMC tulajdonát képezi, a Forma–1-et, a KHL-t, a CHL-t (jéghoki-BL), a Nemzetek Ligáját, az Eb- és vb-selejtezők mellett szeptembertől az Európa-liga, illetve az Európa Konferencia Liga csoportmeccseit is közvetíti.

Akinek nem maradt semmi, az az RTVS, amely saját sportcsatornát szeretett volna indítani a nyáron. Az olimpia lett volna a nagy ugródeszka, de az indulás előtt lefújták az egészet. Pénz nincs, kommentátorok szintén nincsenek, és lassan sportesemény sincs, amit közvetíthetnének. Átrendeződött tehát a cseh és a szlovák médiapiac, legalábbis a sportcsatornák terén. Mindenesetre érdemes lesz figyelni, ki nyer és ki veszít, mert a szerepek alapján nagyon is egyértelmű a leosztás.

Megjelent a Magyar7 2021/33.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások

eFCsé 2021. 08. 23., h - 12:24

Az RTVSnek fizetjük (de minek!?) az üzembe tartási díjat, ezért legalább illene a hazai fociról közvetíteni 1-1 meccset. Legalább akkor azt, amit a Dajto vagy a Nova Sport éppen nem fed le, mert ez a fizetős folyton lefagyó VOYO egy kész hátramenet.
Ezért nem érdemes a szlovák TV társaságok zsebét tömni.