Ha magától nem megy...

2021. július 8., 13:31
Rajkovics György

Az ötvenedik mérkőzés után eldőlt, melyik két csapat játszik majd a vasárnapi döntőben a labdarúgó-Európa-bajnokságon. Olaszország ellenfele ugyan Anglia lett a másik elődöntő után, de a továbbjutásukat érő gólt megelőző pillanatok megosztják a focitársadalmat.

angol büntető
Fotó: TASR

A második elődöntő mi mással kezdődhetett volna, mint szalutálással az angolok részéről, megidézve a harmincas éveket, csak éppen most más elvek mentén.

Amióta az angolok „feltalálták” a focit, azóta meggyőződésük, hogy ők a legjobbak. Több mint százötven év alatt egyetlen nagy tornát sikerült megnyerniük, az 1966-os hazai rendezésű világbajnokságot. Van három olimpiai aranyuk is, azokból az időkből, amikor kizárólag ők játszottak az ötkarikás játékokon.

Az angol foci leginkább atlétikai versenyre emlékeztet. A brit focit szerettem. Nem tudom, miért, talán az ívelgetős játékért, ahogy a szélekről beküldték a labdát középre, volt abban valami szép, művészi. Ezt a feltúrjuk a pályát mentalitást nem kedvelem. Eltelik egy félidő, majd a szünetben az egyetlen helyzetet vagy gólt elemezgetik a hozzáértők, mondván, micsoda foci folyt a pályán.

Akinek tetszik, szeresse. Ez a játék untat, fárasztó, de értem, modern vagy akármilyen felfogás, egyesek megőrülnek érte. A dánok nagyjából tíz-tizenöt perc után leállították őket. Ők inkább nyugodtan passzolgattak, elképesztő magabiztossággal. Ezek a dánok tudnak focizni, nem véletlenül jutottak el az elődöntőig, annak ellenére, hogy az első két csoportmérkőzésükön kikaptak a finnektől és a belgáktól. Utóbbiak ellen már elég jól játszottak, aztán beindultak. Ettől persze még nem lettem a rajongójuk, utoljára 1992-ben szurkoltam nekik igazán. De egy dán-angolon kinek szurkoljon az ember? A túlárazott, önmaguk csodálatában élő angoloknak? Már az is valami, ha szurkol az ember valakinek, és nem egykedvűen bámulja a nagy futballt!

Végre szabadrúgásgól! Pickford úszik a levegőben, Damsgaard meg betekeri a sorfal fölött. Az első szabadrúgásgól az Eb utolsó előtti összecsapásán. Kilenc perccel később egyenlítenek a hazaiak, öngóllal, szóval ezt is a dánok adták. Nem olyan rossz foci, a tét persze nagy, a győztes döntőt játszhat. Lemegy a második félidő is, 1-1, jöhet a hosszabbítás.

Ó, és a holland Makkelie füttyent egyet, tizenegyes! A VAR nem vonja kétségbe a síphuszár ítéletét. Félő, hogy Anglia elbukja a büntetőpárbajt? Ne kockáztassunk, lehet a mottó. Kane kihagyja, Schmeichel kivédi, de a kipattanót bevágja az angol csapatkapitány. Győzött tehát Anglia, 2-1, első Eb-döntőjükre készülhetnek Brightontól Berwickig, Morecambe-től Ipswich-ig, és persze minden anglomán a világon.

Kövesse facebook oldalunkat is!