Magyar7 - 2024/31.
Magyar varázsmeséink nyomában, népfogyatkozás helyett néptölte és párizsi reményeink
Magyar7 - 30. száma
2023. augusztus 7., 19:43

Győzelemmel rajtoltak a rimaszombatiak

400 néző várta Rimaszombatban a bajnoki nyitányt a kálnóiak ellen a III. ligában, s akik kilátogattak, nem is csalódtak.

Vízteleki János
Az új edzővel, Vízteleki Jánossal felálló fülekiek már a 11. percben hátrányba kerültek

A fülekiek döntetlennel indítottak Námesztón, a losonciaknak viszont nem sikerült a pontszerzés Szinnán. A hétvégét alaposan befolyásolta a zivataros-viharos időjárás, a veszeleiek (Oravské Veselé) hazai mérkőzése elmaradt, ahogy a pálya alkalmatlansága miatt későbbre halasztották a felediek kupamérkőzését a zólyomlipcseiek (Slovenská Ľupča) ellen.

S akkor kezdjük is a Slovnaft Kupa első fordulójával, amelynek egyes mérkőzéseit csak a hétvégén rendezték meg, mivel az V. és VI. ligás csapatok majd csak ezen a hétvégén kezdik el a küzdelmeket. Feleden hiába várták az év mérkőzését, előző nap akkora eső esett, hogy a pálya alkalmatlanná vált futballmeccs lebonyolítására.

A mérkőzést augusztus 16-án, szerdán pótolják 17.00 órai kezdettel. Lejátszották viszont a ragyolciak és az alsósztregovaiak a kupamérkőzésüket, nem sok sikerrel. Különösek kínosra sikeredett a ragyolciak málnapataki (Málinec) kiruccanása, ugyanis hiába szereztek vezetést már a 11. percben Národa góljával, a hazaiak még az első félidőben egyenlítettek, majd a második félidőben négy gólt rámoltak be a teljesen széteső ragyolciak kapujába. Meglepetésre sokkal nagyobb ellenállást tanúsítottak a VI. ligás alsósztregovaiak a IV. liga újonca, a fehérkútiak (Príbelce) ellen. Sőt, az 500 néző előtt lejátszott találkozón Trajteľ még a vezetést is megszerezte az 5. percben a hazaiaknak, igaz, csak négy percig örülhettek. A jóval esélyesebb vendégek a 31. percben megfordították a mérkőzés állását, s mivel már több gól nem esett, így ők jutottak a következő fordulóba.

Bari Krisztián
Bari Krisztián
Fotó:  mskzilina.sk
S ha már a kupáknál tartunk, itt említsük meg, hogy a füleki Bari Krisztiánnal is felálló zsolnai csapat két fordulót élt meg az Európa Konferencialigába, előbb a tallinniakat búcsúztatták kettős győzelemmel, de a belga bajnokság ötödik helyén végzett gentiek már túl nagy falatnak bizonyultak a fiatal zsolnai csapat ellen, amely végül kettős vereséggel (1:5, 2:5) búcsúzott az idei kupaküzdelmektől. A visszavágó mérkőzésen a második zsolnai gólt Bari Krisztián szerezte.  

A III. liga 2023/24-es idényében először a fülekiek leptek pályára azon a Námesztón (Námestovo), amellyel tavaly nagy csatát vívtak a bentmaradásért. Végül mindkét csapat bennmaradt, a poprádiak estek ki. Az új edzővel, Vízteleki Jánossal felálló fülekiek ((Páriš–Balázs, Illés, Köböl (40. Telek), Kojnok, Adamec (75. Urbancsok), Nemergut, Major, Košík (64. Fajd), Hornyák, Püšpöky)) már a 11. percben hátrányba kerültek, miután Jurina szabadrúgásból vezetést szerzett a hazaiaknak. Ráadásul a fülekiek a 40. percben elveszítették középpályásukat, Köböl Mátét is, aki eleve sérülten lépett a pályára, de nem bírta végig játszani a mérkőzést.

A fülekiek a 68. percben mégis egyenlíteni tudtak Nemergut góljával. A mérkőzés véghajrájában már Nagy játékvezetőé volt a főszerep, aki szinte számolatlanul osztotta a sárga lapokat.

A losonciak is új edzővel, Tomás Boháčikkal kezdték az idényt, s ők is idegenben, a feljutásra aspiráló szinnaiak (Snina) otthonában. A mérkőzés nem a losonciak ((Jenčo–Fabian, Komora (69. Jashari), Tannhauser, Daško, Imre (60. Berky), Suja (81. Matušla), Beran, Karkus, Kotora, Šulek (81. Pipíška))) elképzelése szerint alakult, a hazaiak már a 14. percben vezetést szereztek. A vendégek később ugyan betaláltak a kapuba, de a gólt a játékvezető les címén nem adta meg. A második félidő elején a hazaiak növelték az előnyüket, s bár a csereként beállt Berky Róbert szépíteni tudott, az utolsó szó/gól a hazaiaké volt, akik végül 3:1 arányban legyűrték a losonciakat.

A rimaszombatiak ((Sokol–Port, Jackuliak, Krstich, Oláh (84. Oremu), Úradník (90. Krištof), Gembický, Zsigmund, Luka, Juhász (57. Da Silva), Petrán)) viszont nem cseréltek edzőt a nyár folyamán, s továbbra is a füleki Bari Jenő irányítja a csapatot, s a csapat az idén is együttműködik az immár NIKÉ ligás rózsahegyiekkel.

A kálnóiak elleni nyitómérkőzésre különösen sokan, mintegy négyszázan voltak kíváncsiak, s a változatos, rendkívül kiélezett mérkőzésből Husár spori is kivette a részét, aki két piros lapot is kiosztott. Az elsőt már a 16. percben felmutatta a batyiak 19 éves rózsahegyi játékosának, Jakub Lukának, ami alaposan visszavetette a hazaiak játékát. A második félidőben a kálnóiak egalizálták az állást, már ami a tizenegyeseket illeti, mert az 57. percben játékosuk, Vilhan is idő előtt mehetett zuhanyozni. A hazaiak fokozták a nyomást, s végül igyekezetüket a 75. percben siker koronázta, s a csereként beállt, újdonsült brazil idegenlégiós, Da Silva bevette Slaniniak kapuját, így a három pont Rimaszombatban maradt.

A batyiak a második fordulóban ismét nógrádi ellenféllel találkoznak, 12-én szombaton Losoncra látogatnak. A mérkőzés 17.00 órakor kezdődik. A fülekiek másnap mutatkoznak be a hazai publikum előtt, a Palóc Napok keretében a sztropkóiakat (Stropkov) fogadják.

A hétvégén elkezdődnek a küzdelmek az V. és a VI. ligában is. Az V. ligában színeinket a tavasszal csodával határos módon, az ajnácskőiek kárára bennmaradó tornaljaiak, a ragyolciak, a tótgyarmatiak és az újonc losonctamásiak képviselik. Utóbbiak már szombaton lejátsszák premiermeccsüket az V. ligában, 17.00 órától a tótgyarmatiakat fogadják. Még aznap a tornaljaiak a ladomérmindszentiek (Ladomerská Vieska) otthonába látogatnak. Másnap rajtolnak a ragyolciak is, akik az újonc breznóbányaiak otthonában próbálnak szerencsét.

A VI. ligának három újonca lesz, az V. ligából kiesett ajnácskőiek mellett két újonc, a jolsvaiak és a lónabányaiak (Lovinobaňa) próbálnak szerencsét. A nyitókörben már szombaton a jolsvaiak az ajnácskőieket, míg a nyustyaiak a lónabányaiakat fogadják. Másnap a felediek az ipolynyékieket, az óváriak a nagyrőceieket, az alsósztregovaiak a tiszolciakat, míg a csábiak a lukanényeieket látják vendégül, míg az ipolybalogiak Bozitára látogatnak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.