2023. március 11., 20:11

Gólvágók csatája: A Besztercebánya otthonában kezdi a rájátszást a DAC

A szlovák labdarúgó-bajnokság (Fortuna Liga) rájátszásával a hétvégén megkezdődött a bajnokság a második szakasza, ami egy izgalmas bajnoki csatát ígér. A dunaszerdahelyi sárga-kékek klubtörténelmi sikerrel először zárták első helyen az alapszakaszt, így listavezetőként utazhatnak az újonc Besztercebánya otthonába.

dac1904.sk
Fotó: dac1904.sk

A Fortuna Liga alapszakasza már a múlté, pénteken pedig már a rájátszás vette kezdetét. A szezon második szakaszában a legjobb hat csapat a felsőházban, míg a 7-12. helyezett az alsóházban küzd tovább a pontokért. A dunaszerdahelyi DAC történelmi sikerrel az alapszakasz első helyén zárt, megelőzve a nagy rivális Slovant. A felsőházban nem kis meglepetésre a két újonc a Zólyombrézó és a Besztercebánya is kiharcolta a részvételt.

A Besztercebánya az utolsó fordulóban drámai körülmények között került a legjobb hatba, miután a DAC győzött a Rózsahegy otthonában és a Dukla, valamint a Zsolna is győzött, így a rózsahegyiek maradtak le a felsőházról.
Gólvágók csatája az újonc otthonában

A csallóközi együttes, így a hatodik helyezett Besztercebánya ellen kezdi a rájátszást a katonák otthonában. A szezon egyik kellemes meglepetése a Besztercebánya, akik várakozáson felül teljesítenek és a tavaszt is remekül kezdték. A találkozó abból a szempontból is érdekes lesz, hogy a bajnokság két legjobb góllövője a 13 gólos Robert Polievka és a 12 gólos Nikola Krstović is összecsap.

Első alkalommal beszélhetünk igazi play-offról. Ha ugyanis nyolc-tíz-tizenkétpontos előnnyel vág neki valamelyik csapat a rájátszásnak, az egy teljesen más helyzet. Most, amikor egypontos előnnyel vezetünk, egy vérbeli play-off vár ránk, mert két együttes fej fej mellett áll és a harmadik helyezett is mindössze nyolc ponttal van lemaradva. Ez érdekes mérkőzéseket és nagy kihívásokat tartogat számunkra, amelyekből nagyon sokat tanulhatunk. Nekünk az a fontos, hogy mindig éhesek legyünk a fejlődésre, mindent kiadjuk magunkból és mindegyik összecsapásnak úgy vágjunk neki, mintha döntő lenne”

- vezette fel a vasárnapi rangadót Adrian Guľa a DAC vezetőedzője.

15 meccses veretlenségi sorozat

A DAC egykori játékosa, Polievka 22 mérkőzésen szerzett 13 gólt, míg Krstović 19 mérkőzésen jutott el 12 gólig a szezon eddigi részében. A montenegrói gólvadász a Rózsahegy elleni mérkőzésen győztes góllal tért vissza a csapatba kisebb sérülése után. A listavezető sárga-kékek egy ponttal előzik meg a Slovant a tabellán és immáron 15 mérkőzés óta nem szenvedtek vereséget.

A vasárnapi találkozón a tavasszal két legtöbb pontot gyűjtő gárda találkozik egymással. Amennyiben a DAC győzni tud a Besztercebánya otthonában, akkor új klubrekord születik, ugyanis a csallóközi együttes egymást követő öt idegenbeli mérkőzésén még sohasem tudott nyerni.

2019 őszén közel járt ehhez a klubrekordhoz a DAC, miután négy egymást követő találkozón diadalmaskodta vendégként a sárga-kék (Nyitra 2:1, Szenice 1:0, Nagyszombat 2:1, Pohronie 2:0) számol be róla a klub hivatalos honlapja. Egy másik rekordot is felállíthat a csallóközi együttes, amennyiben nem kap ki a katonák otthonában, mivel a DAC 15 mérkőzése nem kapott ki a Fortuna Ligában így, ha vasárnap se kapnak ki a sárga-kékek, akkor beállíthatják a 2016/17-es idény őszén felállított klubrekordot. Az alapszakaszban eddig kétszer találkozott egymással a két gárda és a DAC mindkét mérkőzést megnyerte, a Besztercebánya otthonában 3-1-re, míg a MOL Arénában 3-0-ra győztek a sárga-kékek.

A vasárnapi mérkőzésen egy újabb játékos jubilálhat a DAC színeiben, a panamai Cesar Blackman személyében, aki 100. bajnoki mérkőzését játszhatja a sárga-kékek színeiben. A 24 esztendős panamai válogatott futballista 2017 szeptemberében érkezett Dunaszerdahelyre és eddig három gólt szerzett a Fortuna Ligában, legutóbb a pozsonyi Slovan ellen talált be.

A rájátszás küzdelmei már pénteken megkezdődtek az alsóházban, és a Rózsahegy három góllal győzött Trencsénben, míg a szombati mérkőzéseken csak idegenbeli sikerek születtek. A Nagymihály öt gólt vágott az Aranyosmarót otthonában, míg a Szakolca a sereghajtó Liptószentmiklós otthonában győzött, így a tabella utolsó helyén álló gárda helyzete, szinte reménytelen a bentmaradásra. A felsőház egyetlen szombati mérkőzésén a tabella harmadik helyén álló Nagyszombat 6-1-re ütötte ki a Zólyombrézót, ezzel a nagyszombatiak megerősítették harrmadik helyüket a tabellán.

Fortuna Liga, felsőházi rájátszás (a bajnoki címért), 1. forduló:

Március 11., szombat:

FC Spartak Nagyszombat – FK Železiarne Zólyombrézó 6-1 (3-0)

Március 12., vasárnap:

ŠK Slovan - MŠK Zsolna 15.00 (Voyo)

MFK Dukla Besztercebánya - FC DAC 1904 Dunaszerdahely 17.30 (Dajto, Voyo)

 

Fortuna Liga, alsóházi rájátszás (a kiesés elkerüléséért), 1. forduló:

Március 10., péntek:

AS Trencsén - MFK Rózsahegy 0-3 (0-1)

Március 11., szombat:

MFK Tatran Liptószentmiklós - MFK Szakolca 0-3 (0-2)

FC ViOn Aranyosmarót - MFK Zemplén Nagymihály 2-5 (0-3)

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.