Felvidéki közéleti szereplőket kérdeztünk az előttünk álló Európa-bajnokság kapcsán

2021. június 13., 11:23
Kolek Zsolt Pomichal Krisztián

Újabb ankéttal jelentkezik a ma7 médiacsalád. Ezúttal felvidéki közéleti szereplőket kérdeztünk EB-reményeikről, kedvelt csapataikról, játékosaikról és arról, melyik a kedvenc emlékük a nagy focitornákról.

kérdőjel
Fotó: unsplash.com
Forró Krisztián

Követi majd a tornát?

Nem vagyok egy fanatikus focidrukker, de a jó focit szívesen megnézem. A magyar csapat meccseit pedig biztosan figyelemmel követem.

Szurkol-e valamelyik válogatottnak a magyar nemzeti tizenegyen kívül?

A mediterrán focit kedvelem, az olasz, spanyol és a portugál csapat meccseit is szívesen megnézem. Természetesen a szlovák csapat esetleges sikeres szereplésének is örülni fogok.

Milyen emlékek fűzik a korábbi Eb-khez?

Talán a 2016-os EB jut az eszembe, amikor a magyar csapat ismét sikereket ért el. Inkább egy VB-t említenék. A 86-os mexikói VB hagyta bennem a legmélyebb nyomot. Mindenki kimagasló eredményt várt a magyar csapattól. Kissrácként én is a sikert vártam. Nagyon csalódott voltam amikor ez a remény az első néhány meccs után szertefoszlott.

Van-e kedvenc játékosa: magyar vagy külföldi?

Nagyon örülök, hogy a DAC csapatából Schäfer András a magyar válogatottban játszik. Sajnos Kalmár Zsolt egy szerencsétlen sérülés miatt nem tud ott lenni az EB-n, pedig nagy szükség lenne rá is. A fiatal Schäfer Andrásnak nagyon szorítok, hogy jól sikerüljön neki az EB, jó játékkal örvendeztessen meg mindnyájunkat. Sok sikert kívánok a magyar válogatottnak!

Fotó: Lamos Csaba
Sólymos László

Követi majd a tornát?

Mivel nagy focirajongó vagyok, a futball Eb-t sosem hagyom ki. A magyar válogatottnak ezúttal élőben fogok szurkolni Budapesten, már nagyon várom. 

Szurkol-e valamelyik válogatottnak a magyar nemzeti tizenegyen kívül?

Több korábbi szlovák válogatottat személyesen is ismertem, így ennek a csapatnak is szurkolok.

Milyen emlékek fűzik a korábbi Eb-khez?

Évekig voltunk az egyik legnagyobb sportszergyártó cég hazai forgalmazói, s ennek köszönhetően több Eb-döntőt is élőben láthattam, sőt pár VB-döntőn is ott lehettem. Egy focirajongó számára ez mindig hatalmas élményt jelent, nekem is.

Van-e kedvenc játékosa: magyar vagy külföldi?

Az egyik kedvenc játékosom Kalmár Zsolt, aki a DAC-ban is kiváló teljesítményt nyújtott. Nagyon sajnálom, hogy sérülése miatt nem lesz ott az Eb-n, nagyon fog hiányozni. Chelsea-szurkolóként az igazi kedvencem Eden Hazard. Fantasztikus játékos, miatta még a Real Madrid mérkőzéseit is érdemes megnézni, ahová időközben átigazolt.

Fotó: ma7.sk
Mózes Szabolcs

Követi majd a tornát?

Igen, mindenképp, de meccsre sajnos nem jutok el. Alkalom szüli majd a meccsnézést, egyelőre nincs lefixálva, melyik mérkőzést kivel nézem.

Szurkol-e valamelyik válogatottnak a magyar nemzeti tizenegyen kívül?

Őszintén szólva nem különösebben. Ahhoz a generációhoz tartozom, amelyik lemaradt a magyar sikerekről. Konkrét csapatot a magyaron kívül viszont nem tudnék mondani, volt csapat, amit kedveltem a játékuk miatt, volt, amit nem. 

Milyen emlékek fűzik a korábbi Eb-khez?

Hadd kezdjem inkább egy Vb-emlékkel. Tudom, hogy a szakírók szerint minden idők egyik legrosszabb tornája volt, de nekem a '90-es Vb a legkedvesebb. Az első szerelem. Addig nem érdekelt a foci, onnantól kezdve meg éveken keresztül csak az érdekelt. (nevet) A '92-es Eb-t kivéve, onnantól kezdve az összes nagy tornát megnéztem. Konkrétumot nem is tudnék kiemelni. 

Van-e kedvenc játékosa: magyar vagy külföldi?

Nem, ehhez már túl öreg vagyok. Ha tizenöt éve kérdeznek, talán lett volna valaki, Zidane, Figo, vagy del Piero. Már nincs, ez szerintem a korral jár. 

Fotó: ma7.sk
Juhász György

Követi majd a tornát?

Remélem, hogy minél több mérkőzést tudunk a fiammal odahaza közösen megnézni. Néha, főleg a magyar válogatott mérkőzéseinél a lányaim is bekapcsolódnak. Sajnos a budapesti mérkőzésekre idő híján személyesen nem jutok el, pedig minden bizonnyal jó hangulatú mérkőzések lesznek a Puskás Arénában.

Szurkol-e valamelyik válogatottnak a magyar nemzeti tizenegyen kívül?

A magyar válogatott mellett, Horvátország csapata a kedvencem. Rendkívül magával ragad az a miliő, amit horvátországi nyaralásom során is tapasztaltam, az ottani szurkolás, ami a horvát válogatott mérkőzéseit övezi, lehet az foci vagy vízilabda. Egyébként a szlovák és a cseh csapat mérkőzéseit is nyomon fogom követni a televízióban, ha időm engedi.

Milyen emlékek fűzik a korábbi Eb-khez?

Tardoskeddi vagyok, így számomra gyermekként a legemlékezetesebb az 1976-os belgrádi Európa Bajnokság. Ott a 17-szeres csehszlovák válogatott tardoskeddi Móder Józseffel és gútai Gőgh Kálmánnal felálló csehszlovák csapat győzött. Móderre az egész település és én is mind a mai napig büszke vagyok, hiszen a válogatott mezében középpályásként 3 gólig jutott. Egyébként nem köztudott, de tudomásom szerint magyarként ők ketten azok, akik Európa bajnokai lettek labdarúgásban. Sajnos Gőgh Kálmán már nincs közöttünk, de Móder József Kassán követheti az utódok játékát.

Van-e kedvenc játékosa: magyar vagy külföldi?

Természetesen, a magyar csapatból két olyan nevet is említenék, akik sajnos nem lesznek ott az EB-n, az egyik Kalmár Zsolt, a másik pedig Holman Dávid. Mindkét játékos irányító középpályás, ami kellő kreativitást igényel.  A horvát csapatból szintén ezen a poszton játszó Luka Modrič a kedvencem, akit egyben az utolsó klasszikus irányító középpályások egyikének tartok. Annak külön örültem, mikor kelet-közép-európaiként elnyerte az aranylabdát és élőben láttam játszani Nagyszombatban a Szlovákia Horvátország mérkőzésen.

Fotó: Lamos Csaba
Bárdos Gyula

Követi majd a tornát?

Természetesen, lesz meccs, amit egyedül nézek, lesz, amit barátokkal, de biztos vagyok benne, hogy olyan mérkőzés is lesz, amit az autó rádióján keresztül leszek kénytelen követni. Idén sajnos egyetlen mérkőzésre sem jutok ki, a közös családi meccsnézésre azonban nagy elánnal készülök.

Szurkol-e valamelyik válogatottnak a magyar nemzeti tizenegyen kívül?

Nem! 

Milyen emlékek fűzik a korábbi Eb-khez?

Fuu, ez nem könnyű kérdés. A legkedvesebb a 2016-os csoportgyőzelem, a portugálok elleni 3:3 az örök emlék marad. Vannak negatív emlékeim is, ez is mutatja, hogy kicsit már korábban születtem. Azt hiszem az 1972-es EB négyes döntőjében a szovjetek elleni elődöntő ilyen szempontból a legrosszabb emlékem. Egy elhibázott 11-es miatt maradtunk le, Zámbó Sanyi nem tudta berúgni. Sokáig haragudtam is rá. (nevet)

Van-e kedvenc játékosa: magyar vagy külföldi?

A kedvenc játékosom, aki kirúgta a válogatottat az EB-re, Szoboszlai Dominik. Ő sajnos nem lesz ott a tornán, nagyon sajnálom.

2021-05-12_kassa_magyar_arany_erdemkereszt_koteles_laszlo_bardos_gyula_4
Fotó: Fábián Gergely

Kövesse facebook oldalunkat is!