2020. szeptember 16., 15:14

Európa-liga: A vírus árnyékában, hazai pályán menetelne tovább a DAC

Nincs megállás, folytatódik a DAC sűrű programja. A sárga-kékek ezúttal az Európa-liga második selejtezőkörében lépnek pályára.

A sárga-kékek ellenfele a cseh Fortuna Ligában érdekelt Jablonec lesz, amely három fordulót követően veretlenül áll a cseh élvonal negyedik helyén. Bernd Storck együttese remek formában várhatja az összecsapást, hiszen hétvégén is emberhátrányban fordítottak a Rózsahegy ellen, ráadásul a német szakember ezúttal is legerősebb csapatát küldheti pályára.

A Világi-éra eddigi nemzetközi szereplései

Világi Oszkár 2014-ben lett a DAC tulajdonosa. A sikeres üzletember olyan szintre emelte a klubot, amiről a szurkolók is csak álmodni mertek, és immáron Szlovákia egyik legjobb csapataként emlegetik a sárga-kékeket. Ez idő alatt egy gyönyörű új stadiont, remek infrastruktúrát épített ki a klub, a MOL Akadémián pedig tehetséges fiataloknak adnak lehetőséget a kibontakozásra.

A sikeres évek alatt, a sok nehézség ellenére is, a sárga-kékek két bronzérmet és egy ezüstérmet szereztek. A dobogós helyezéseknek köszönhetően immáron sorozatban harmadszor szerepelhetnek a nemzetközi porondon. Az előző két kiírásban a DAC a második fordulóig jutott, előbb a fehérorosz Dinamo Minszk, majd tavaly a görög Atromitosz jelentette a végállomást. Az Európa-liga 2020/21-es kiírásának első selejtezőkörében a DAC az izlandi Hafnarfjördür otthonában harcolta ki a továbbjutást.

Amennyiben a sárga-kékek a Jablonec elleni hazai mérkőzést is sikerrel veszik, az a Világi-éra legjobb nemzetközi szereplését jelentené, ugyanis a csallóközi üzletember ténykedése alatt a DAC még nem jutott be a harmadik selejtezőkörbe a nemzetközi porondon.

A DAC kerete a cseh Jablonec elleni mérkőzésre: Jedlička, Száraz, Veszelinov (kapusok) - Blackman, Davis, Kružliak, Mendez, Müller, Balić, Bednár, Fábry, Friede, Kalmár, Nebyla, Njie, Schäfer, Andzouana, Divković, Ramirez, Malý.
A dunaszerdahelyi titkos ügynök

„A lehetséges három ellenfélből nagyon jó, hogy elkerültük a Baselt, és végül a Jablonec ellen lépünk pályára. Biztos, hogy nem könnyű ellenfélről van szó, a cseh futballnak jó híre van Európában. A szakmai stáb biztosan alaposan feltérképezte az ellenfelünket. Remek hír, hogy itthon játszhatunk. Ebben a sűrített programban a hazai meccsel sok erőt spórolhatunk meg. Ja, meg van egy titkos ügynökünk: csapattársunk, Andrej Fábry tavaly épp a Jablonectől érkezett hozzánk“ - nyilatkozta a Nemzeti Sportnak a sárga-kékek csapatkapitánya, Kalmár Zsolt az esélyeket latolgatva.

A kellemetlen, de verhető ellenfél: FK Jablonec

A cseh Jablonec csapata 1945-ben alakult meg, a klub székhelye a közel 46 ezer lelket számláló Jablonec nad Nisou városa. A cseh gárda a 6100 fő befogadására alkalmas Chance Arénában (Stadion Střelnice) játssza hazai mérkőzéseit.

A Jablonec együttesét a 62 esztendős Petr Rada irányítja 2018 januárjától. A klub 1994 óta szerepel a cseh élvonalban, legjobb eredményük egy bajnoki ezüstérem volt még a 2009/10-es szezonban, továbbá öt alkalommal végeztek a dobogó harmadik fokán, legutóbb a 2017/18-as kiírásban lett bronzérmes a Jablonec. 

A csapat legnagyobb sikere a Cseh Kupa elhódítása volt, két alkalommal emelhették magasba a trófeát 1998-ban és 2013-ban, valamint 2013-ban a Cseh Szuperkupát is megnyerték.

A Jablonec együttese a dunaszerdahelyi csapathoz hasonlósan sorozatban harmadszor jutott ki a nemzetközi porondra. Az Európa-liga 2018/19-es kiírásában a csoportkörben szerepelhettek a csehek, a francia Rennes, az ukrán Dinamo Kyjev és  a kazah Asztana alkotta négyesben a csoport negyedik helyét szerezték meg, így búcsúztak a sorozattól. Az előző kiírásban a második selejtezőkörben az örmény Pyunik Jererván búcsúztatta a cseheket. Reméljük, most sem jutnak ennél tovább!

A mértékadó Transfermarkt közel 11 millió euróra taksálja a cseh Jablonec keretének értékét. A klub legértékesebb játékosának a 28 esztendős cseh válogatott balhátvéd, Jaroslav Zelený, valamint a montenegrói szélső, Vladimír Jovovič  számít 800 ezer eurós értékével. A klub legrutinosabb játékosa a 39 esztendős cseh válogatott Tomaš Hübschmann, aki egyben a csapat kapitánya is. A cseh együttes keretében két szlovák futballistát találhatunk, Ivan Schranz és Jakub Považanec személyében.

A két klub először találkozik egymással tétmérkőzésen, korábban csupán egy barátságos mérkőzésük volt, még 2016 januárjában, akkor a Jablonec egygólos győzelmet aratott a sárga-kékek ellen.

Európa-liga, 2. selejtezőkör:
Augusztus 17., csütörtök:
FC DAC 1904 – FK Baumit Jablonec 20:45
MOL Aréna, Dunaszerdahely, zártkapus mérkőzés, Játékvezető: Di Bello (olasz)
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!