2020. szeptember 24., 08:22

Európa-liga: A Linz otthonában újra történelmet írhat a DAC - beharangozó

Története legjobb nemzetközi szereplését produkálja a dunaszerdahelyi DAC. A sárga-kékek az Európa-liga második selejtezőkörében drámai csatában a cseh Jablonec együttesét búcsúztatták, így klubtörténelmet írva először szerepelhetnek a harmadik fordulóban.

Fotó: dac1904.sk

A bombaformában lévő DAC a bajnokságban megállíthatatlan, hét fordulót követően százszázalékos mérleggel vezeti a Fortuna Ligát Bernd Storck együttese.

A német szakember munkája máris beéreni látszik, hiszen a sárga-kékek mestere is egyre jobban érzi magát Dunaszerdahelyen, valamint a csapat is egyre jobban elsajátította, amit a német szakember vár csapatától.

A következő lépcsőfok az Európa-liga harmadik selejtezőkörében az osztrák LASK Linz otthonában várja a sárga-kékeket. Kalmárék meglepetésre készülnek a jóval esélyesebb LASK otthonában, amire a DAC formáját tekintve minden esélyük megvan.

Rekordok sorozata
A Fortuna Liga hétvégi fordulójában sorozatban hetedik bajnoki győzelmét szerezte a dunaszerdahelyi együttes, ami új ligarekordot jelentett a sárga-kékek számára. A DAC ezzel a győzelmi sorozattal abszolút ligarekorder is lett, mivel az eddigi csúcs a hat győzelem volt zsinórban a szlovák élvonalban, amit a pozsonyi Inter (1993/94) és a Kassa (2008/09) állított fel.

A sárga-kékek korábban még sohasem jutottak be az Európa-liga adik selejtezőkörébe. A Jablonec elleni klubtörténelmi siker azonban tovább íródhat, az osztrák LASK Linz otthonában, hiszen a sárga-kékek nem feltartott kézzel érkeznek az osztrák rivális otthonába.

Az osztrák ellenfél: LASK Linz

Az LASK, több mint 100 éves múlttal rendelkezik 1908-ban alapították. A csapat székhelye Linz városában található, amely Ausztria harmadik legnagyobb városának számít. A LASK a 21500 fő befogadására alkalmas Linzer Stadionban játssza hazai mérkőzéseit. A linzi együttes a legmagasabb osztályban az 1940-41-es szezonban szerepelt először. 1965-ben első nem bécsi klubként megnyerte az osztrák bajnokságot. Még ugyanebben az évben az osztrák kupakíírás serlegét is elhódította.

A 2012-ben a csapatot a harmadik egészen a harmadosztályba sorolták vissza, miután csődött jelentett a klub.  A 2016/17-es idényben ismét az élvonalba jutottak a fekete-fehérek és még ebben a szezonban kiharcolták a nemzetközi porondon való indulást.

Az előző koronavírussal tarkított idényben Szoboszlai Dominik csapatának a Salzburgnak a legfőbb riválisa a LASK volt. A koronavírus-járvány okozta kényszerszünet kis híján a LASK élvonalbeli tagságába is került, ugyanis a „koronaszünet” előtt listavezetőként álltak a Salzburg előtt, majd a kényszerszünet alatt tiltott módon edzettek, de végül egy 12 pontos büntetéssel megúszták. A kényszerszünet jócskán kihatott a csapat játékára és a Szoboszlaiék megszerezték a bajnoki címet a LASK pedig egészen a negyedik helyre esett vissza a tabellán, ami a BL-indulásukba került.

Komoly nemzetközi tapasztalat

Az osztrák együttes az előző idényben remekelt a nemzetközi porondon,

a Bajnokok Ligája play-off körében ugyen elvéreztek a belga Club Brugge ellen, ami Európa-liga csoportkört jelentett az LASK számára. Az Európa-liga előző idényében a D jelű csoportban a holland PSV, a portugál Sporting, valamint a norvég Rosenborg együttesét is maguk mögé utasították.

A nyolcaddöntőben azonban a jóval esélyessebb Manchester United ellen már nem tudtak bravúrt bemutatni, és kettős vereséggel búcsúztak legjobb 16 között.

Edző és játékoskeret

Az LASK az előző idényben az osztrák Bundesliga 4. pozíciójában végzett azután, mivel 12 pontos levonással büntették őket a koronavírussal összefüggő biztonsági előírások megszegése miatt, illetve 7-szer is vesztesen hagyták el a gyepet az alapszakaszt követő play-offban. A klub edzőváltáson is átesett, Valerien Ismael helyére a korábban az osztrák női válogatottat irányító Dominik Thalhammer ült le.

 A LASK keretének összértéke meghaladja a 31 millió eurót. A klub legértékesebb játékosa az osztrák válogatott hálóőr Alexander Schlager, 4,5 millió eurós értékével,

de a csapatkapitány az osztrák Gernot Trauner és a szintén osztrák Peter Michorl értékét is 3 millió euróra taksálja a transfermarkt.

Európa-liga, 3. selejtezőkör:
LASK Linz (osztrák) - FC DAC 1904
Linzer Stadion, Linz, v.: J.Brisard (francia)

A találkozót az ORF 1 és a RTVS kettes csatornája is közvetíti.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!