Európa-bajnokság nézőkkel

2021. április 18., 11:30
Rajkovics György

Miután a tavalyi labdarúgó-Eb-t egy évvel elhalasztották, több kérdés is felmerült vele kapcsolatban. Biztosan megrendezik? Ha igen, hol és mikor, illetve nézők előtt vagy üres stadionokban? A kontinenstornát lebonyolítják júniusban és júliusban, a rendezők változatlanok, és korlátozott számban nézők is megtekinthetik.

Fotó: wembleystadium.com

A 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokságot az UEFA egy évvel elhalasztotta, és a torna új időpontja 2021. június 11. és július 11. közé esik.

Az UEFA a rendezők számát és helyszíneit meghagyta. Eszerint

tizenkét ország tizenkét városának tizenkét stadionja ad otthont az Eb-nek a korábbi döntés értelmében.

Az elmúlt hónapokban többször felmerült a lehetőség, hogy az Európa-bajnokság hatvanadik évfordulója alkalmából a kontinenstorna nem páneurópai rendezésű lesz, hanem egy országban játsszák le az összes mérkőzést. A hatvanadik születésnapnak egyébként is lőttek, és leggyakrabban Oroszország merült fel lehetséges házigazdaként. Az oroszok 2018-ban sikeresen lebonyolították a világbajnokságot, a stadionok készen állnak, és még szurkolók is biztosan láthatták volna a találkozókat. Az UEFA a hivatalos nyilatkozataiban elutasította az egy ország elvét, és kitartott a tizenkét ország nagyvárosainak elve mellett. Múlt héten pedig kiderült, hogyan döntött az európai szövetség.

Az UEFA végül több kérdésben is határozott.

A nyári Európa-bajnokságon is ötöt cserélhetnek a csapatok, és megszűnik az európai nemzetközi mérkőzésekre érvényes 30 százalékos nézőszám-korlátozás. A tavaly bevezetett öt cserelehetőség az őszi Nemzetek Ligája négyes döntőjén is érvényben marad, akárcsak a 2022-es világbajnokság pótselejtezőin is, amelyeket jövő tavasszal játszanak le. Arról az adott országok dönthetnek, hány nézőt engednek be a stadionba. Az UEFA április 28-ig tolta ki a határidőt, amíg a rendezők eldönthetik, hogy a stadionok befogadóképességének hány százalékát engedik kihasználni.
„Halálcsoportban”a magyarok

A magyar válogatott az F jelű négyesben először a portugálokkal, majd a franciákkal csap össze a Puskás Arénában. A csoport harmadik fordulójában a 75 ezres müncheni Allianz Arenában lép pályára a házigazda németek ellen.

Jelen állás szerint a négy budapesti mérkőzésen (három csoportmeccs, egy nyolcaddöntő) 50 százalékos lesz a stadion kihasználtsága, és csak olyan nézőket engednek be, akik megkapták a koronavírus elleni védőoltást. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget irányító miniszter szerint a kontinenstorna kezdetéig mindenki megkaphatja az oltást, aki meg akarja kapni.

A Puskás esetében a fél ház nagyjából 32-33 ezer nézőt jelentene. A csoport másik helyszínén, Münchenben még nem született döntés a nézőszámról.

Népstadion
Fotó: puskasarena.com

A C csoportban ugyan a románok nem vesznek részt az Európa-bajnokságon, de a torna egyik házigazdájaként már jelezték, hogy a bukaresti 55 ezer férőhelyes Arena Naționalăba 13 ezer szurkolót engednek be a kormány döntése értelmében. Ez körülbelül a stadion 25 százalékos kihasználtságát jelenti. Hasonló kapacitással számolnak az amszterdamiak is.

A Holland Labdarúgó-szövetség a kormánnyal és az amszterdami városvezetéssel közös közleményben tudatta, hogy 25 százalékos kihasználtsággal számol, de a járványhelyzet függvényében növekedhet a nézők száma. Ez azt jelenti, hogy az 55 ezres Johan Cruijff Arénában legkevesebb 12 ezren láthatják majd a mérkőzéseket. A holland kormány később hozza meg a végleges döntést, amely attól is függ, hogyan alakul a járványhelyzet az Eb előtti hetekben. Ez a nyilatkozat mindenesetre ellentmondásos, hiszen az UEFA április végéig várja a végleges határozatot. A hollandok a stadionba való belépés feltételét a friss negatív Covid-tesztben szabják meg.

A brit sajtó szerint az írek akár a rendezés jogától is eleshetnek, ha ragaszkodnak a 10 százalékos befogadóképességhez. Az UEFA ugyan csak a zárt kapus összecsapásokat tartja elfogadhatatlannak, de az ötezer néző az 51 ezres dublini Aviva Stadiumban elég kevésnek tűnik.

A szlovákok csoportja sem könnyű

Az E csoportban szerepel a szlovák válogatott is, amely a lengyelekkel, a spanyolokkal és a svédekkel méri össze tudását a csoportmérkőzéseken.

Az írek tehát a románokhoz és az azeriekhez hasonlóan házigazdák, de nem jutottak ki az Eb-re. Ez akár mérsékelt érdeklődésre is okot adhat, viszont mégiscsak érdekükben állhat a minél nagyobb bevétel a jegyeladásokból.

A spanyol (baszk) Bilbao 25 százalékos kapacitásban gondolkodik, ami az 53 ezres San Mamesban 13-14 ezer nézőt jelentene.

A B csoportban az oroszok 50 százalékkal számolnak. A torna helyszínei közül a szentpétervári Kresztovszkij Stadion a 68 ezres befogadóképességével a nagyobbak közé tartozik, vagyis akár 34 ezer nézőre is számíthatunk. A 38 ezer férőhelyes koppenhágai Parken az Eb legkisebb stadionja. A dánok a harmadát szeretnék megtölteni.

A D csoportban található a torna legnagyobb arénája, a legendás Wembley a maga 90 ezres kapacitásával. Az angolok bíznak abban, hogy akár 45 ezer nézőt is beengedhetnek a mérkőzésekre, és az oroszokkal együtt az Európa-bajnokság legjobban kihasznált helyszínei lehetnek.

A glasgow-i Hampden Park 52 ezer szurkolót láthat vendégül, és a skótok 25 százalékban reménykednek. Az A csoportban a római Stadio Olimpico 73 ezer néző befogadására alkalmas, az olaszok 25 százalékos, 18 ezres nézőszámmal számolnak. A közel 69 ezres bakui Olimpiai Stadion esetében még semmi sem biztos.

Az Európa-bajnokság a június 11-i Olaszország–Törökország meccsel veszi kezdetét Rómában. Mindegyik stadionban három csoportmérkőzést rendeznek, Amszterdam, Bilbao, Budapest, Bukarest, Dublin, Glasgow és Koppenhága egy-egy nyolcaddöntőt is lebonyolíthat, Baku, München, Róma és Szentpétervár egy-egy negyeddöntőt, a londoni Wembley-ben pedig az egyik nyolcaddöntő mellett a két elődöntőre, valamint a döntőre kerül sor.

Az Eb-t rendező városok és országok:
A csoport: Baku (Azerbajdzsán), Róma (Olaszország); B csoport: Koppenhága (Dánia), Szentpétervár (Oroszország); C csoport: Amszterdam (Hollandia), Bukarest (Románia); D csoport: Glasgow (Skócia), London (Anglia); E csoport: Bilbao (Spanyolország), Dublin (Írország); F csoport: Budapest (Magyarország), München (Németország)

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/15. számában.

Kövesse facebook oldalunkat is!