Európa-bajnoki pótkeringő

2020. október 3., 14:16
Rajkovics György

A magyar és a szlovák labdarúgó-válogatottra is Európa-bajnoki pótselejtező vár. Az október 8-án esedékes mérkőzéseket még március 26. és 31. között kellett volna lejátszani, az Eb-t pedig júniusban és júliusban rendezték volna. Magyarország Bulgáriában lép pályára, Szlovákia Írországot fogadja.

Ki emlékszik már arra, hogy mikor kezdődött a 2020-as Európa-bajnokság selejtezője? A sorozat 2019. március 21-ével vette kezdetét, amikor a magyar és a szlovák válogatott épp egymás ellen játszott a nagyszombati Anton Malatinský Stadionban. Szlovákia Ondrej Duda és Albert Rusnák góljával 2:0-ra nyert. Akkor sokan temették Marco Rossi csapatát. Három nap múlva ugyanaz a gárda a Groupama Arénában 2:1-re legyőzte a világbajnoki ezüstérmes horvát alakulatot, úgy, hogy Modrićék vezettek.

A magyarok ezután Azerbajdzsánt és Walest is felülmúlták, és egészen közel kerültek a közvetlen kijutáshoz. Ehhez a szlovákok legyőzése kellett, de szeptember 9-én kevésnek bizonyult az elszántság és az akarat.

A Groupamában Mak találatára Szoboszlai ugyan felelt, de Boženík gólja döntött, és az 1:2-es eredmény megpecsételte a magyar válogatott sorsát. A november 19-i cardiffi csodában bízhattak néhányan, de újabb bravúr nem volt már a válogatottban. Horvátország és Wales kijutott az Európa-bajnokságra, Szlovákiának és Magyarországnak maradt a pótselejtező.

És itt jön be a képbe a Nemzetek Ligája, amelyet 2018-ban indított útjára az UEFA (Európai Labdarúgó-szövetség). Az új sorozat egyben az Eb-selejtezők részét is képezte, magyarán a 2020-as kontinenstorna selejtezője már 2018. szeptember 6-án elkezdődött. Szlovákia a B liga 1-es csoportjában a harmadik, utolsó helyén végzett, Ukrajna és Csehország mögött. Előbbit egyszer legyőzte, de háromszor kikapott a csoportellenfelektől. Magyarország a C liga 2-es csoportjában Finnország mögött zárt három győzelemmel, egy döntetlennel és két vereséggel, megelőzve Görögországot és Észtországot. Az összesített rangsorban elfoglalt helyének köszönhetően Magyarország is pótselejtezőre jogosult válogatott lett, Szlovákia számára pedig lényegében előre biztosított volt a pótselejtező. A Nemzetek Ligája tizenhat válogatottnak biztosította a pótselejtező lehetőségét.

Az Eb-selejtező után, 2019. november 22-én kisorsolták a párosításokat. A négy ágra négy-négy csapat került, és mindegyikről egy jutott volna ki a 2020-as Eb-re. Az A ágat, amelyen Izland szerepelt az A ligából, a C ligából töltötték fel. Izland kapta Romániát, Bulgária pedig Magyarországot. A hazai pálya előnyét a Nemzetek Ligája rangsorában előkelőbb helyet elfoglaló alakulatok élvezhették volna. A koronavírus-járvány azonban elsodorta az idei márciusi pótselejtezőket, ahogy a júniusi, júliusi Európa-bajnokságot is. Az új döntés szerint 2021. június 11. és július 11. közt zajlana a kontinensviadal.

Június 17-én hozták nyilvánosságra a pótselejtezők új időpontját is. A tizenhat érdekelt csapat a négy ágon október 8-án az elődöntőket játssza, majd november 12-én a döntőkre is sor kerül. Miért kellett két részre bontani?

Az ok természetesen a Nemzetek Ligája új, 2020/2021-es kiírása, ami szeptember 3-án kezdődött, és november 18-ig tartanak a csoportmérkőzések. A négyes döntőre jelen állás szerint 2021. október 6–10. között kerülne sor. Az UEFA szeptember 24-én bejelentette, hogy három ország érdeklődik a négyes döntő megrendezése iránt, mindannyian az A liga A1-es csoportjából: Hollandia, Lengyelország és Olaszország. A sorozat a 2022-es világbajnokság selejtezőjét is érinti, mivel a Nemzetek Ligájában elért eredményei alapján két válogatott szerepelhet a 2022. március 24–29. közti vb-pótselejtezőkben.

A Nemzetek Ligája harmadik, negyedik, ötödik és hatodik fordulós meccs-napjai három helyett két-két napra zsúfolódnak össze az Eb-pótselejtezők miatt. Az elődöntők után, a 16 érintett válogatott szintén játszik az NL-ben, vagyis a harmadik fordulóban október 10–11-én, ahogy a negyedik fordulóban, október 13-14-én is. A döntők (november 12.) után ugyancsak játszik a 8 érintett az ötödik és a hatodik fordulóban (november 14–15., 17–18.). A program számára sűrű lesz, kettő helyett három összecsapás néhány nap leforgása alatt.

A D ágon a Vladimír Weiss irányította Grúzia Fehéroroszországgal meccsel, míg Észak-Macedónia Koszovóval. A grúz–fehérorosz párharc győztese játszhat majd otthon a döntőben. A grúzok és a macedónok jól kezdték a Nemzetek Ligáját. Mindkét gárda győzött, az egymás elleni találkozón pedig 1:1-es döntetlen született. (Tipp: Grúzia kijut az Eb-re.) A C ágon Skócia–Izrael és Norvégia–Szerbia mérkőzésre kerül sor. A döntőt Oslóban vagy Belgrádban rendezik. Skócia–Izrael meccset már játszottak az idén, méghozzá az NL B ligájának 2-es csoportjában, szeptember 4-én. A glasgow-i Hampden Parkban 1:1-gyel végződött az összecsapás. Glasgow pedig az Eb egyik helyszíne, ami akár sokat nyomhat a latban. (Tipp: Skócia valahogyan elvergődik a tornára.)

A B ágon Szarajevóban fogadja Bosznia-Hercegovina Észak-Írországot, Pozsonyban pedig Szlovákia Írországot. A döntőt a bosnyák vagy az északír fővárosban rendezik. Pavel Hapal alakulata nem túl veretesen vágott neki az új idénynek, vereség a csehek ellen, döntetlen Izraelben. De az írek sem dicsekedhetnek, Bulgáriában a hosszabbításban egyenlítettek, Dublinban kikaptak a finnektől.

A szlovákoknak még úgy is verniük kellene az íreket, hogy Dublin szintén az Eb egyik házigazdája. A bosnyákok az A ligában vitézkednek a Nemzetek Ligájában, és Firenzéből rögtön pontot loptak, majd otthon kikaptak a lengyelektől. (Tipp: akikre biztosan nem fogadnék, azok a szlovákok.)

Az A ágon két olyan csapat szerepel, amely rendező is egyben. Magyarán az egyik, Bukarest vagy Budapest biztosan kiesik. A döntőt Szófiában vagy a Puskásban játsszák. Gulácsiék jobbak a bolgároknál, ezt persze bizonyítani kell a pályán. A románokkal és az izlandiakkal csak utána érdemes foglalkozni. Októberben mindenesetre eldől, hogy a magyar és a szlovák válogatott érdekelt lesz-e a novemberi döntőkben.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2020/40. számában.

Kövesse facebook oldalunkat is!