2021. március 14., 07:00

Egy legendás korszak vége?

A Bajnokok Ligája eredményei a héten nem csupán arra világítottak rá, hogy az anyagi problémák még a Barcelona teljesítményén is meglátszik, hanem, hogy elérkezett a korszakváltásra a sztárok között is.

Fotó: TASR/AP

A lapok ugyanis emlékeztettek, Cristiano Ronaldo és Lionel Messi nélkül lesz a világ legértékesebb kupasorozatának negyeddöntője, amire utoljára 2004/2005-ös idényben volt példa. Tizenhat év telt el azóta, a 21.század két legmeghatározóbb labdarúgója már jócskán túl van a harmincon, de továbbra is rendkívül eredményesek a csapataikban, igaz, Messivel ellentétben Ronaldo azóta már nem a Manchester United játékosa.

Fizetéseik az egekbe szöktek az elmúlt másfél évtized alatt, bár már 2005-ben is jelentős bevételt könyvelhettek el, de napjainkra a közösségi média vált a kommunikáció egyik alapterületévé, ahol Ronaldo a sikeresebb. Egyébként is, nyilvánvaló, hogy a sokszor összehasonlított sztárpáros labdarúgásra gyakorolt hatása olyan jelentős, nem lehet tisztünk megállapítani, melyik a jobb focista, de annyi egyértelmű, Messi a tehetség, Ronaldo pedig az elvégzett munka területén van előbbre.

Az argentin ugyanis márcsak fizikai felépítése miatt sem lenne képes arra, amire a portugál, miközben Messi született zsenialitása mellé ugyan társult némi dél-amerikai lazaság, de korántsem olyan csapongó, mint az elmúlt évtizedek legendás honfitársai vagy éppen Ronaldo brazil druszái. Éppen ennek is köszönhető, hogy még harmincon túl is képes mérkőzéseket eldönteni, s versenyezni a nála két évvel idősebb, rendkívüli izomzatú Cristiano Ronaldoval.

Párharcaik a szakmai elismerésekért valószínűleg még évtizedek múlva is a labdarúgás történelmének könyvei közt kapnak helyet, ahogy a spanyol bajnoki címekért folytatott küzdelmeik is, de a portugál vélhetően egy dologban utolérhetetlen lesz Messi számára. A válogatott eredmény miatt, hiszen Ronaldo EB-t nyert egy olyan portugál csapattal, amely nélküle vélhetően a negyeddöntőre lett volna csak esélyes, miközben a rendkívül erős argentin válogatottnak több esetben is a csalódás jutott, amikor pedig sikerült a fináléba kerülés, az utolsó lépés csúszott el és Messi sem tudott segíteni.

Ennek ellenére a még pályafutásukat nem záró játékosok esetében elmondhatjuk, a foci világtörténelmének legemlékezetesebb párosáról van szó, mert korábban ugyan voltak bőven legendák, de korántsem kaptak akkora médiafigyelmet mint ma, amikor százmilliós nézőközönség figyeli minden lépésüket, ami nem csupán hatalmas bevételi lehetőség, hanem óriási nyomás is.

Az utánuk következők már ebben a túlzott figyelemben cseperednek fel, így aztán azzal is tisztában lehetnek, milyen buktatói vannak a milliárdos focivilágnak. Ettől függetlenül a pillanatok alatt érkező és eltűnő rivaldafényt nekik sem lesz könnyű feldolgozni, hiszen Kylian Mbappé és Erling Haaland párost már most hozzájuk hasonlítják. Lehet, hogy ők lesznek az elkövetkező évtized labdarúgásának meghatározó játékosai, mert minden előfeltétel adott hozzá. Más kérdés, hogy mennyire lesznek képesek elviselni a még nagyobb nyomást, s az állandó összehasonlítást az argentin és portugál sztárokkal, akikhez méltó könnyedséggel rúgják a gólokat.

A válaszra még várnunk kell, de az biztos, hogy már a Bajnokok Ligája idei sorozatának tavasza megmutatja, képes lesz-e közülük elkezdeni a trófeák gyűjtését, mert abban elődeiket nehéz lesz utolérni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.