cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2020. május 12., 13:22

Borbély Balázs: Tudatosan a célom felé

Színész faggat egy korábbi kiváló felvidéki labdarúgót. Bugár Anna beszélget Borbély Balázzsal, akinek neve még annak is biztosan ismerősen cseng, aki nem feltétlenül naprakész, ami a sporthíreket illeti. Mi Csallóköziek egy emberként éltük át vele pályafutása eddigi legnagyobb sikereit. Szép eredményeket ért el különböző csapatok színeiben, tizenháromszoros szlovák válogatott és segédedzőként is bemutatkozott már a DAC-nál. Most Budapesten él és az FTC U17-es csapatának edzője.

Borbély Balázs Pozsonyban is sikeres volt

Miért éppen Budapest? 

Egyrészt pont akkor kaptam egy jó ajánlatot a Fraditól, amikor épp nyitottnak éreztem magam arra, hogy váltsak. Másrészt nagyon szeretem Budapestet. Magyarajkú város, közel az otthonomhoz, bármikor hazautazhatok ha épp honvágyam van. Mondjuk erre pont nem volt lehetőségem az elmúlt időszakban, mert nagyon sűrű volt, de a tudat attól még megnyugtató.

Amellett hogy minden napra fel kellett készülnöd a munkahelyeden, helyt kellett állnod egy komoly szakmai megmérettetésen is. Hogy sikerült?

Igen. Köszönöm, jól. Megszereztem a legmagasabb szintű edzői képesítést, amiért néhány évig keményen dolgoztam. Tudatos döntéseket hoztam annak érdekében, hogy egyszer a kezemben tudhassam. Nem volt mindig egyszerű. Júniusban szerződtem a Ferencvároshoz. Új város, új emberek, új kollégák, új kihívások. Felvettem a ritmust.

Borbély Balázs FTC

Emellett folyamatosan részt kellett vennem különböző képzéseken Szlovákia több városában, miközben készült a diplomamunkám. Közben elutaztunk Törökországba a csapattal a téli felkészülésre, de Brazíliában is jártam egy szakmai úton. Szóval tényleg nem unatkoztam.

Pörgős életét élsz, sok impulzus ér. Ennek fényében, hogy éled meg a most kialakult helyzetet?

Természetesen a munka nem állt le, online tartunk edzéseket a játékosoknak. Persze ez nem igényel annyi energiát, mintha ott dolgoznánk a pályán, viszont az adminisztráció ebben az esetben sem maradhat el és természetesen telefonon, vagy online elérhető vagyok a feletteseim számára is. Szóval azért van mit csinálni. Én ezt nem is bánom, mert szeretem a munkám. Március közepén utaztam haza Dunaszerdahelyre, az első két hétben kifejezetten élveztem, hogy lazult a tempó. Jól esett a pihenés. Aztán eljött egy pont, amikor kicsit elkezdtem aggódni, felmerültek bennem aggasztó kérdések a jövőt illetően, a gazdasággal kapcsolatban. Nagy hírfogyasztó vagyok, szóval valószínűleg ekkor telítődtem a sok információval, amit olvastam. Most már könnyedebben kezelem a helyzetet, pozitívan tekintek a jövőbe. Természetesen óvatos vagyok, betartom a szabályokat, ez a minimum amit megtehetek, de igyekszem nem túlgondolni a helyzetet, csak mindig arra reagálni amire kell.

Online edzés? Mesélnél erről egy kicsit?

Heti hat edzése van a fiataloknak, ebből három velünk történik a többi pedig futóedzés, amit tudunk ellenőrizni egy aplikáción keresztül. A kondícióedzővel és a stáb többi tagjával összeállítjuk az edzés programokat, ezt elküldjük a játékosoknak és egy megbeszélt időpontban online találkozunk és felügyeljük, ahogy végzik a gyakorlatokat.

Milyen edző Borbély Balázs?

Hát. Szigorú, de csak az ő érdekükben. Szeretném megtanítani a fiataloknak, hogy amikor a pályán vannak százszázalékosan oda koncentráljanak. Olyankor kicsit meg kell szűnnie a külvilágnak. Én ebben hiszek. Csak akkor tud valaki jó teljesítményt nyújtani, ha fizikálisan és mentálisan is ott van, ahol lennie kell. Játék előtt vagy után természetesen zajlik az élet. Iskola, család, barátok, ebben a korban már szerelmek és csalódások is vannak, ez mind rendben van, csak tessék kint hagyni az öltözőben. Vannak kifejezetten tehetséges növendékeink, sok tényezőnek rendben kell lennie ahhoz, hogy sikeres legyen a pályafutásuk, amit én ehhez hozzá tudok tenni, azt hozzáteszem.

Mik a terveid a jövőre nézve?

Kifejezetten jól érzem magam most ott ahol vagyok, de természetesen az ember mindig vágyik egyre nagyobb kihívásokra. Így vagyok ezzel én is. Szóval akár klubbon belül, akár máshol szívesen foglalkoznék majd a felnőtt korosztállyal is. Eddig tudatosan haladtam a célom felé, most kicsit hagyom, hadd alakuljanak a dolgok körülöttem. Talán ez is egyfajta tudatosság. Nem? Az én szakmámban az ember soha nem tudhatja, mit hoz a holnap, én bízom benne, hogy olyan lehetőségeket, amikért megdolgoztam.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.