Akik hiányozni fognak az Eb-ről

2021. április 24., 15:01
Rajkovics György

Közeledik a labdarúgó-Európa-bajnokság rajtja, és egyre biztosabbá válik, hogy kik lehetnek ott a tornán. A szövetségi kapitányok réme, ha a keret alapemberei különböző okok miatt nem utazhatnak el a csapattal. Minden nagy megmérettetés előtt akad lista, amelyre felkerülnek a hiányzók, és a lista végül egészen hosszúra nyúlik.

Fotó: m4sport.hu

Mi a leggyakoribb oka a hiányzásnak? Természetesen a sérülés, amely szinte mindegyik válogatottat sújtja valamilyen mértékben a nagy tornák előtt. Érdekes lenne összeállítani egy olyan könyvet is akár – valószínűleg terjedelmes lenne –, amely azokról a játékosokról szólna, akik lemaradtak egy-egy világ- vagy Európa-bajnokságról, és ez a hiányzás milyen hatással volt a pályafutásukra, illetve az adott válogatott milyen eredményt ért el az eseményen.

A sporttörténelem évkönyveibe 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokságként bevonuló, ám 2021. június 11. és július 11. közt megrendezésre kerülő kontinensviadalnak már megvannak az első biztos hiányzói. Akadnak köztük, akik a válogatottjuk meghatározó játékosai, kulcsemberek, sőt, egyenesen csapatkapitányok, míg mások a keret tagjai, és elsősorban csereként számítanak rájuk, de az Eb résztvevői lehettek volna.

A magyar válogatott az egyik alapemberét és cserekapusát már biztosan kénytelen lesz nélkülözni a nyári kontinenstornán. Az Andorra elleni, 4:1-re megnyert vb-selejtezőn le kellett cseréni Kalmár Zsoltot. A huszonhétszeres válogatott középpályás egy felugrás utáni földet érésnél arccal a gyepre rogyott, és térdkötéssel vonult le a pályáról.

A mérkőzés utáni vizsgálat alapján úgy tűnt, hogy négy-öt hetes kihagyással megússza az esetet. A hátsó szalag nem szakadt el, ami egyéves pihenőt jelentett volna. A következő vizsgálat azonban megmutatta, hogy a külső oldalszalag elszakadt, és mivel nem tud magától összeforrni, műteni kell. Kalmárra tehát négy-hat hónapos kihagyás vár. Mikor közölték vele a hírt, egész este sírt, és egy világ omlott össze benne.

A válogatott mellett a klubja, a DAC sem számíthat rá, miközben Kalmár is úgy gondolta, hogy az Európa-bajnokság lehetett volna az a nagy kiugrási lehetőség, amelyen eladhatta volna magát egy erősebb bajnokság alakulatának. A győri születésű játékos a torna kezdete előtt két nappal tölti be a huszonhatodik életévét, vagyis a legjobb korban van, hogy az RB Leipzig után, ahol nem számítottak rá, és feltehetően túl nagy falat volt neki évekkel ezelőtt a Bundesliga, ismét nekivágjon a nagyvilágnak. Kalmár 2019 novemberében, a Puskás Aréna nyitányán, amikor Uruguay ellen 2:1-re kikaptak, bokatörést szenvedett, korábban pedig a térdével akadtak gondjai. Ami még tragikusabb, hogy a második Eb-ről marad le, mert a 2016-osra a DAC jelenlegi vezetőedzője, a német Bernd Storck, aki akkor szövetségi kapitány volt, nem nevezte őt az utazó keretbe.

A másik biztos hiányzó az egyszeres válogatott Kovácsik Ádám lesz. A Fehérvár harmincéves kapusa tavaly még a keret tagja volt, Marco Rossi második, harmadik számú hálóőrként számított rá Gulácsi Péter mögött. Aztán októberben egy magyar kupamérkőzésen elülső keresztszalag- és belső oldalszalag-szakadást szenvedett. Megműtötték, december végén ismét, mert bakteriális gyulladás keletkezett a térdében. A kérdésre, hogy mikor térhet vissza a pályára, az orvosok sem tudnak pontos választ adni. Magyarországra először a portugál, majd a francia, végül a német válogatott vár az Európa-bajnokság F csoportjában.

Ausztria a csapatkapitányát veszítette el az idén január végén. Julian Baumgartlinger a Wolfsburg elleni összecsapáson csereként állt be, és keresztszalag-szakadást szenvedett. A Leverkusen harminchárom éves középpályását megműtötték, de a 82-szeres válogatott biztosan kihagyja a kontinenstornát, és az osztrákok nélküle lépnek pályára a hollandok, a macedónok és az ukránok ellen a C csoportban.

A horvátok a huszonöt éves középpályásukat, Marko Rogot nélkülözik a nyári tornán. A Cagliariban játszó, huszonegyszeres válogatott még december végén, egy olasz bajnokin szenvedett szintén keresztszalag-szakadást, amivel lőttek az Eb-álmoknak. Belgium, amely a torna egyik nagy esélyese, azt az Axel Witselt nem nevezheti, aki eddig száztízszer szerepelt a nemzeti csapatban, és tíz gólt jegyzett. A tapasztalt, harminckét éves középpályás a Borussia Dortmund játékosa, és a Lipcse elleni idegenbeli bajnokin, külső beavatkozás nélkül szenvedett Achilles-ín-szakadást.

A hollandok az osztrákokhoz hasonlóan nélkülözni fogják a csapatkapitányukat. Virgil van Dijk jelenleg a világ egyik legjobb védője, a Transfermarkt szakportál szerint 70 millió eurót ér az aláírása. Nemcsak a holland szövetségi kapitány, Frank de Boer hiányolja a hórihorgas hátvédet. A huszonkilenc éves védő még tavaly októberben az Everton elleni derbin ütközött az ellenfél kapusával, Jordan Pickforddal. A Liverpool alapembere keresztszalag-szakadással végezte, és a 38-szoros válogatott számára véget ért az idény.

A Liverpool másik középső védője, Joe Gomez az angol válogatott novemberi edzőtáborában sérült le, és a térdét kellett műteni. A huszonnégy éves, tizenegyszeres válogatott játékos is búcsút mondhatott az Eb-nek, és a Liverpool vezetőedzője, Jürgen Klopp is úgy fogalmazott, kizárt, hogy részt vennének a tornán. Anglia, egyben a Liverpool is nélkülözi Jordan Henderson játékát. A harmincéves középpályás a februári Everton elleni rangadón szedett össze egy ágyéksérülést, és az angol szövetségi kapitány, Gareth Southgate szerint az 58-szoros válogatott liverpooli csapatkapitány nem lesz ott az idei Európa-bajnokságon.

A cseh Ondřej Kúdela ügye pedig külön eset. Nem sérült, Jaroslav Šilhavý szövetségi kapitány számít rá, mégis elképzelhető, hogy nem lehet tagja a kontinenstornára készülő válogatottnak.

Megjelent a Magyar7 2021/16.számában.

2021. április 21., 18:41

Szükségünk van a tudományra! – Megjelent a Magyar7 legújabb, 16. száma

Ne feledjék: ha még nem előfizetői, a legközelebbi postán is megvásárolhatják a felvidéki magyarok közéleti hetilapját, a Magyar7-et!

 

Kövesse facebook oldalunkat is!