A zempléni sárga-kékek ellen szerezte meg első tavaszi győzelmét a DAC

2021. február 27., 16:56
Ondik Gábor

A Fortuna Liga alapszakaszának utolsó előtti fordulójában a tabella második helyén álló DAC hazai pályán fogadta a zempléni sárga-kékeket. A dunaszerdahelyi együttes első tavaszi győzelmére készült.

Fotó: dac1904.sk

Az alapszakasz utolsó előtti fordulójában a DAC hazai pályán a Nagymihály ellen lépett pályára. A csallóközi együttes két döntetlennel kezdte a tavaszi idényt, így mindenképpen győzni szerettek volna a kiesés ellen menekülő zempléni együttes ellen.

A DAC kezdőjébe visszatért a csapat kapitánya, Kalmár Zsolt, aki a Zsolna elleni rangadót kisebb sérülése miatt kénytelen volt kihagyni. Hosszú idő után a kispadon foglalt helyet a sérüléséből felépülő Eric Davis, aki ugyan még nincs százszalékos állapotban, de Bernd Storck a meccskeretbe nevezte.

A hazai együttes aktívan kezdte a mérkőzést, az első percekben több veszélyes szituáció is adódott a zempléniek kapuja előtt. Az ötödik percben Beskorovainyi beadása Divković elé szállt, aki Ramirezt hozta helyzetbe, de az egyik nagymihályi védő odaért és nagyot mentett. Az első negyedóra további részében is DAC kezdeményezett többet, a 8. percben Divković bombázott a kapu fölé.

A dunaszerdahelyiek remek kezdése a 10. percben góllá érett, egy szögletet követő kavarodás után a nagymihályiak nem tudtak felszabadítani, amit Kružliak használt ki és megszerezte a vezetést a csallóközi együttesnek. Egy perccel később Nicolaescu előtt is gólszerzési lehetőség adódott, de lövése nem találta el a kaput.

A dunaszerdahelyi vezetés után kiegyenlített lett a játék és a zempléniek is próbálkoztak, de nem sok sikerrel. A 29. percben megduplázhatta volna előnyét a DAC, Ramirez beadása után Nicolaescu került helyzetbe, de ezt is blokkolták a vendégek, majd a kipattanót Blackman lőtte a kapu fölé. Az első játékrész hajrájában Kalmár szólója után ismét a hazaiak kerültek helyzetbe, de ezúttal is odaért egy zempléni védő és még beleért Kalmár lövésébe.

Az első félidőben a Nagymihály sok veszély nem jelentett Jedlička kapujára, így a DAC kapusának jóformán semmi dolga nem volt az első játékrészben. Három perccel a szünet előtt Christie-Davies tüzelt kapura, és nem is tévesztett sokat a walesi középpályás, ami az első játékrész utolsó gólszerzési lehetősége is volt egyben.

Térfélcserét követően egyik szakvezető sem változtatott, a vendégek próbáltak nyomást helyezni a hazai védelemre, az 53. percben Trusa helyzeténél Jedlička jól olvasta a játékot és remek ütemben jött a ki a kapujából. Egy órányi játék után mindkét vezetőedző cserélt, Bernd Storck kettős cserével próbálta felpörgetni csapata támadójátékát.

A német szakember remek érzékkel cserélt hiszen a pályára lépő Andzouana első labdaérintéséből gólt szerzett, ezzel megduplázva a DAC előnyét. A csallóközi együttes a második félidőben is nagy fölényben futballozott, a 70. percben Taiwo is megvillant, lövését azonban hárította Marković.

Húsz perccel a vége előtt Bernd Storck hosszú idő után ismét pályára küldhette Eric Davist, aki sérülésből épült fel. A mérkőzés véghajrájában a nagymihályi kapus mezőnyjátékosnak képzelte magát és cselezgetni kezdett a tizenhatoson belül, két DAC-játékost sikerült is befűznie.

Az utolsó tíz percben a nagy kedvvel futballozó Andzouana került ziccerbe, lövése nem sokkal kerülte el Marković kapuját. A mérkőzés hosszabbításába a zempléni együttes büntetőhöz jutott, amit Igor Žofčák értékesített ezzel beállítva a 2-1-es végeredményt. Hazai győzelmével a DAC első tavaszi sikerét könyvelhette el két döntetlen után.

A dunaszerdahelyi együttes egy hét múlva az alapszakasz zárófordulójában igazi csúcsrangadót játszik a címvédő Slovan otthonában.

Fortuna Liga, alapszakasz 21. forduló:
FC DAC 1904 – MFK Zemplén Nagymihály 2-1 (1-0)
MOL Aréna, Dunaszerdahely, zárt kapuk mögött, v.: Kišš Bálint
Gólszerzők: Kružliak (10.), Andzouana (63.) ill. Žofčák (90+2., büntetőből)
Sárga lapok: Beskorovainyi (90+1.) ill. Neofytidis (38.), Trusa (59.)
DAC: Jedlička - Blackman (Sommer 79.), Kružliak, Müller (Davis 71.), Beskorovainyi - Divković (Taiwo 62.), Schäfer, Christie-Davis (Balić 79.), Kalmár - Nicolaescu (Andzouana 62.), Ramirez
Nagymihály: Marković - Magda, Pino, Vaško, Vojtko - Spoljarić (Ntotis 83.), Adekuoroye, Neofytidis (Žofčák 59.) - Popovits (Siopis 70.), Trusa (Tandir 83.), Oshima

A 21. forduló további eredményei:
FC Nyitra – FC ViOn Aranyosmarót 0-1 (0-1)
FK Pohronie Garamszentkereszt – AS Trencsén 0-1 (0-0)
MFK Rózsahegy - FK Szenice 2-3 (1-2)