2022. október 16., 15:58

A Szuperliga szelleme

Miközben a Bajnokok Ligája és a másik két európai kupasorozat csoportkörét minél gyorsabban le akarják „zavarni”, lehetőleg a világbajnokság kezdetéig, addig a Real Madrid elnöke, Florentino Pérez arról beszélt a klub éves taggyűlésén, hogy az Európai Szuperliga hogyan nézne ki a jövőben. Eszerint nem mondtak le róla az érdekeltek.

superliga

Aleksander Čeferin, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke elégedett a Nemzetek Ligájával és az Európa Konferencia Ligával is. Rómában arról is beszélt, hogy a Szuperliga belengetése és a járvány után az európai futballtársadalom egységesebb, mint valaha. Korábban úgy fogalmazott, hogy ő csak három dühös embert lát, akik bíróság elé akarnak cipelni mindenkit, akik nem értenek velük egyet.

A szlovén vezető Florentino Pérezre, Joan Laportára, valamint Andrea Agnellire célzott, a Real Madrid, a Barcelona és a Juventus elnökeire. Čeferinnek igaza van, ez a három klubelnök akarja rákényszeríteni az európai focira a Szuperligát. 

Miről beszélt Florentino Pérez a Real Madrid éves taggyűlésén? Kijelentette, hogy a Szuperliga változásokon esett át a tavalyi tervekhez képest, szólt a labdarúgás világszerte bekövetkezett népszerűségvesztéséről, arról, hogy a fiatalok egyre kevésbé érdeklődnek a játék iránt, amin változtatni kellene. Az ifjú nemzedékek az online platformokat és a videójátékokat igénylik, minőségi „termékekre” vágynak, amelyeket a futball jelenlegi versenyrendszere, de még a döntők sem tudnak megadni. Úgy gondolja, hogy az európai versenyrendszernek egész évben mérkőzéseket kellene tartania, és erre lenne alkalmas a Szuperliga, amely nem lenne zárt, 25 százaléka nyitott bajnokság lenne.

Magyarán, húsz csapat esetén tizenöt klub állandó hellyel bírna a ligában, ötre viszont bárki kvalifikálhat, hasonlóan a kosárlabda Euroligához, amely a Szuperliga mintájaként is szolgált.

Pérez szerint az UEFA felgyorsítja az európai labdarúgás hanyatlását, elsősorban azzal, hogy értelmetlen meccseket erőltet a világ legjobb csapataira. A spanyol élvonal közben sok tévés feliratkozót veszített, amire az a válasz, hogy több pénzt kérnek a kevesebb fogyasztótól, vagyis tömegtermékből luxusterméket hoznak létre.

A hírek szerint Pérez, Laporta és Agnelli a nyáron találkoztak Amerikában. Nem vitatható el tőlük, hogy klubjaik anyagi helyzetének a javításán fáradoznak, és a Szuperliga biztosan megmentené az eurómilliárdos tartozásokat felhalmozó klubokat.

Az UEFA az átszabott európai kupasorozatokkal szeretné kivonni a szelet a lázadozó topcsapatok vitorláiból, a Szuperliga azonban a saját jövőjében gondolkodik. Feljelentette a FIFA-t és az UEFA-t is az Európai Bíróságon, mivel szerintük jogtalanul fenyegették meg a Szuperliga klubjait. A legfőbb érvük, hogy az UEFA monopóliumként működteti az európai futballt, ami ellentétes a szabad verseny elvével, ez pedig meghatározó eleme az Európai Uniónak. Emellett az UEFA egyszerre szabályozó és versenyszervező testület, ami megjelenik a közvetítési jogok piacán is. Ha a Szuperligának ad igazat a bíróság, a klubok szabadon szervezhetik meg saját bajnokságaikat. A meghallgatások már nyáron véget értek, döntés december 15-én várható.


 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.