2021. március 28., 10:01

A szlovák kudarc mögött sok év hibáit kereshetjük

Annak ellenére, hogy Szlovákia Magyarországhoz hasonlóan kijutott az idei labdarúgó EB-re, a két válogatott körül teljesen más légkör uralkodik. Ezt erősítették meg a szlovák csapat mérkőzései a 2022-es világbajnoki selejtező első két fordulójában.

Fotó: TASR

Indulásként két viszonylag könnyebb csapat várt Štefan Tarkovič legénységére. Igaz, Ciprus már közel sem nevezhető egyszerű ellenfélnek, főleg odahaza, de a szlovák teljesítmény szerdán nagyon alacsony színvonalú volt. Ennek eredménye a gólnélküli döntetlen, amely bonyodalmat jelenthet az egyébként sem egyszerű kvalifikációs rendszerben.

Tegnap este Nagyszombatban minden esélye megvolt a szlovák nemzeti tizenegynek a javításra, hiszen a csoport leggyengébb csapata, Málta vált rájuk. Az esti találkozó viszont rémálommá vált a Milan Škriniar fémjelezte válogatottnak, hiszen előbb Gambin lőtt szép gólt, majd egy remek ellentámadást Satariano fejezett be góllal. Húsz perc alatt két ütést kaptak a szlovákok odahaza egy olyan csapattól, amely közel négy éve gólt sem lőtt selejtezőben idegenben. 

Az első félidőben a nullával volt egyelő a szlovák teljesítmény, az egyetlen helyzetüket Ďuriš hagyta ki, aki a második játékrészben érthető módon nem volt a pályán. A szlovák cserék meg is hozták a változást, Strelec nevéhez méltóan gólt is rúgott, s a legnagyobb szlovák sztár, Škriniar pedig kiegyenlített. Ennyinél maradt viszont az eredmény, egy pontot szerzett mindkét csapat, amelynek a máltaiak nagyon örülnek, a hazaiaknak pedig felér egy vereséggel. 

Három nap alatt lényegében minimálisra csökkent a szlovák csapat esélye a világbajnoki kijutásra, de természetesen a nagyobb csapatok elleni bravúrral még visszajöhetnek a harcba. A legszomorúbb a játékosok teljesítménye, akik nemzetközi tapasztalatok ellenére a Fortuna liga színvonalát is alulról súrolták a találkozókon, pedig nem ezt a bajnokságot játsszák a legtöbben. Közben Tarkovič mester pozíciója is megingott, pedig hamarosan EB, ahova egy jó csapatot kellene összeállítani, megfelelő hangulatban.

Ez egyébként is nagy kihívás lenne, mert a hiányzók ellenére elmondhatjuk, a szlovák csapat nem találja saját arcát, s ugyan ott lesz a kontinensviadalon, viszont már évek óta óriási gondokkal küszködik. A generációváltás megoldása kulcskérdés, de a szlovák bajnokságban is jó volna körülnézni, ahol a helyi fiatalok alig kapnak helyet. A bajnokság éllovasainál, a Slovannál és a DAC-nál nincs egy kezdőcsapatnyi szlovák állampolgárságú játékos, de úgy tűnik, hosszabb távon túl sok erőfeszítést a szövetség nem fejt ki annak érdekében, hogy Zsolnán és néhány kisebb klubon kívül változás következzen be ezen a téren.

Az egy-egy nagy tehetség természetesen így is utat talál magának, látjuk a példákat, de a járványhelyzet okozta anyagi gondok után vélhetően a kluboknál is jócskán akadna olyan űr, amit a helyi tehetségekkel is lehetne oldani, ha már máskor alig helyezünk figyelmet erre a problémára.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.