2019. december 8., 17:39

A Puskás Akadémia a lehetőségek tárháza

Mindig mosolyogva fogadja a felvidékieket, köztük szülőfaluja, Köbölkút szurkolócsapatát, akik ott vannak minden fontosabb mérkőzésen a Köbölkút feliratú transzparensükkel. Hornyák Zsolt a felcsúti Puskás Akadémia felvidéki vezetőedzője.

Zsolt sportkarrierje a köbölkúti alapiskola focicsapatában kezdődött. Kilencéves korában az egész család Pozsonyba költözött, mivel bátyja már a Duna utcai gimnáziumba járt, és az Inter Bratislava csapatában játszott. A testvére volt az, aki nagyobb talentummal rendelkezett. Utat mutatott neki, de az ő természetében is benne volt, hogy kihozza magából a maximumot. Ő akkor serdülőként a Slovan csapatába került, meséli Zsolt.  

Sikeres focista volt, hiszen három csapattal ötszörös szlovák bajnok lett. Háromszor szerepelt a csehszlovák ifjúsági válogatottban, háromszor a szlovák válogatott felnőttcsapatában. Sajnos, bátyja karrierjét sérülések szakították meg, ezért sohasem sikerült egymás ellen pályára lépniük. Focista pályafutását Csehországban fejezte be a 2. osztályban. Vallja, amire a tehetsége determinálta, azt elérte.

Edzői pályájának kezdetei

2007-ben egy Ostrava melletti kisvárosban kezdte az edzősködést, mellette folyamatosan szerezte meg az A és a B edzői képesítést. Több kitérő után a Slovan Bratislavához szerződött, ahol a serdülők edzője lett. Négy év után egykori edzője, Jozef Bubenko Örményországban, a Mika Jerevánban kapott edzői állást, és Zsoltot hívta maga mellé pályaedzőnek. Zsolt élt a lehetőséggel. Amikor Bubenko fél év után befejezte, neki ajánlották fel a főedzői posztot.

hornyak-1.jpeg

– Úgy jött össze, hogy az országos bajnokságban másodikok lettünk, és az Európai Kupában tudtunk játszani. Két év után pedig egy másik jereváni csapattal bajnok tudtam lenni. Ezek nagyon eredményes évek voltak – konstatálja Hornyák Zsolt. 2015-ben, még Örményországban, másfél év alatt megszerezte az UEFA pro licencet, és visszatért Európába. 

Máltától Vlagyivosztokig

Máltára szerződött, ami nem volt túl sikeres, mert amatőr szintű volt a bajnokság, ezért három hónap után kérte, bontsanak szerződést. Éppen ebben az időszakban jött az ajánlat az FC Luch Vladivostok csapatától edzői állásra, amire igent mondott. Vlagyivosztokban sem voltak nyelvi problémái, mint ahogy sehol máshol sem, hiszen az orosz nyelvet már Örményországban is használta. 2018-ban Csehországba, a Slovan Liberec első osztályú csapatához szerződött, az idén nyáron pedig kétéves szerződést kötött a Puskás Akadémiával, mert szimpatikusak voltak neki az ottani lehetőségek. Jelenleg ő az akadémia főedzője és a felnőtt csapatot edzi.

A közönség a támadó focit kedveli

– Nagyon meg vagyok elégedve, hiszen Orbán Viktor, az akadémia alapítója és Mészáros Lőrinc elnök nagyon odafigyel a fiatalokra, a sportra, a magyar focira. Jön fel a magyar sport, és ezen belül a futball is. Még európai szinten is kiemelkedők azok a lehetőségek, amik Magyarországon nyíltak. Meg van teremtve minden feltétel, hogy minél több saját nevelésű játékost hozzunk ki az első csapatba. Keményen edzünk, emellett a fiúk nevelésére is nagyon odafigyelek. Edzői munkám során igyekszem a támadójátékra helyezni a hangsúlyt, mert a közönségnek tetsző, szép futball a legfontosabb.

hornyak-3.jpg

Nem könnyű összeegyeztetni az edzői pályát a családi élettel, mondja Zsolt, aki járta a világot, és ezt a házassága is megsínylette, végül elváltak. Jelenleg azonban úgy néz ki, megállapodott. Újra megnősült, van egy kétéves kislánya, előző házasságából pedig egy huszonegy éves fia, aki sportújságírónak tanul. A család felváltva él Biatorbágyon és Pozsonyban.

– Az a fontos, hogy együtt vagyunk, látom felnőni mindkét gyermekemet, s ennek köszönhetően a munka is könnyebben megy. Remélem, még jó ideig meg tudom tartani az állásomat. Ez ugye az eredményektől függ, de minden erőmmel azon vagyok, hogy minél több sikeres focistát tudjak kinevelni a magyar foci számára.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2019/49. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.