cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. április 25., 17:07

A harmincötödik magyar bajnoki cím

Hat magyar bajnoki cím sorozatban, közben sikeres európai kupaszereplés – a Ferencvárosi Torna Club uralja a magyar labdarúgást, lényegében kirakatcsapat, ami miatt lehet a IX. kerületieket szeretni és persze főleg utálni. Jelen állás szerint senki sem tudja megszorongatni a Fradit a magyar fociközegben, és úgy néz ki, egy ideig még várni kell a „méltó ellenfelekre”. De majd az Újpest! A MOL kezébe került IV. kerületiek lesznek azok, akik megszakítják a rekordbajnok hosszú sorozatát, ha nem a 2024–2025-ös idényben, majd utána, vagy esetleg utána? 

Ferencváros
Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

A 2023–2024-es kiírásban huszonkilenc mérkőzés során 65 pontot szerzett Dejan Stanković alakulata, és mivel négy forduló még hátravan, lesz az 70 fölötti is. Az a négy meccs persze nem lesz könnyű. Két derbi (bár mindkét gárda állt már jobban az NB I.-ben a hosszú története során), április 28-án örökrangadó az MTK otthonában, május 18-án, az utolsó fordulóban az Újpestet fogadja a Fradi a Groupama Arénában, a két összecsapás között pedig FTC–DVSC május 5-én, majd Diósgyőr–FTC május 11-én.

Ha a vezetőedzőket vesszük, három mester is ült a kispadon ebben az idényben. Az orosz Sztanyiszlav Csercseszov a feröeri Klaksvík elleni hazai pofon után távozott, igaz, bajnoki találkozón nem vezette a csapatot. A Bajnokok Ligájától búcsúzott a magyar bajnok, a gárda élére Máté Csabát nevezték ki.

A Ferencváros bejutott az Európa Konferencia Liga csoportkörébe, és még mielőtt komolyabban megkedvelték volna az új edzőt, az addigra a Fradi-tábor szimpátiáját elnyerő Mátét – hiába a sikerek –, szintén kirúgták. Kinevezték a remek játékosmúlttal rendelkező Dejan Stankovićot, aki szeptember 4-től vette át az irányítást. A Fradinak kell a külföldi tréner, állítja a klubvezetés. A vehemens szerb mennyire vágódott be a szurkolóknál? A csoportkörből a második helyen jutott tovább a csapat, tavasszal az Olimpiakosz várt Dibuszékra az EKL tavaszi kieséses szakaszában, de a görögöket nem sikerült felülmúlni (a pireusziak azóta bejutottak az elődöntőbe, az Aston Villával játszanak).

Az FTC huszonkilenc mérkőzésen 20 győzelmet aratott, 5 döntetlen mellett 4 vereséget szenvedett. A 71 szerzett és a 26 kapott gól 45-ös gólkülönbséget eredményez, megközelíteni sem lehet a csapatot ezekben a mutatókban az NB I.-ben.

Varga Barnabás 19 találattal vezeti a góllövőlistát, ami ugyan nem vall világklasszisra, de a gólkirályi címet ismét ő szerezheti meg, tavaly a Paksban 26 gólig jutott. A rekordokat illetően: a sorozatban szerzett hat bajnoki cím nem a legtöbb az NB I. 1901 óta íródó történetében. A két nagy rivális, az MTK és az Újpest is megelőzi a szériában bezsebelt bajnoki címeket tekintve. Az Újpest 1969 és 1975 között sorozatban hét alkalommal nyerte meg az NB I.-et, az MTK pedig 1916 és 1925 között kilenc (nem hivatalosan tíz) magyar bajnoki aranyat húzott be sorozatban. Ha van még elérendő cél a Ferencváros előtt hazai viszonylatban, akkor az a sorozatban szerzett bajnoki címek száma.

Megjelent a Magyar7 2024/17.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.