2022. november 21., 07:55

A folytatás is ilyen lesz? - Elkezdődött a világbajnokság

Ahogy közeledett a vb első napja, egyre jobban vártam ezt a tornát. Ugyan nem úgy, mint tizenöt vagy huszonöt éve, de magam is meglepődtem, hogy még mindig érdekel. De mi érdekel annyira? Például egyes csapatok formája, játékstílusa, hogy a saját elvárásaim velük kapcsolatban mennyiben valósulnak meg.

Katar-Ecuador
Fotó: TASR/AP

Kezdeném a földrajzzal. Al-Hor, tengerparti katari város, lakosainak száma alig haladja meg a 30 ezret. És ide húztak fel egy 60 ezres stadiont. Elképesztő! A franciaországi Lensban van egy  jó csapat, a Racing Club de Lens. A második helyen állnak a Ligue 1-ban. Na, ennek a klubnak van egy 38 ezres stadionja, a városnak meg 31 ezer lakosa, éppen annyi, mint al-Hornak. A vb nyitómeccse után viszont olvasom a hivatalos adatokat, a nézők száma 67 372 volt az al-Bajt Stadionban, a vb második legnagyobb arénájában. Hihetetlen? A játékvezető a november 23-án már 47 éves Daniele Orsato volt. Olasz. Amikor néhány napja olvastam a hírt, hogy ő fújja a sípot, felnevettem.

Azt gondoltam, Katar fog nyerni. Miért? Mert otthon játszanak, mert ők az Ázsia-kupa 2019-es bajnokai, mert meg akarják mutatni, tudnak focizni... és egyebek. Persze Ecuador jobb csapat anélkül is, hogy kapásból felsorolnám a legjobbjait, de mégiscsak lesz esélye ennek az európai szurkoló számára ismeretlen válogatottnak.

Körülbelül három perc után beláttam, hogy nincs esélyük, ez a csapat gyenge, és a „lesgóllal” még a minimális szimpátiámat is elveszítették. Jó, legyen lesgól. Ez az Ecuador ötöt is rúghatott volna, ha kicsit odateszi magát. Ők tudják, mi jó nekik, mindenesetre Enner Valencia szerzett két gólt a vb első találkozóján, okosodtunk a labdarúgás különös szabályait illetően, és láttunk egy pocsék meccset nyitányként.

Megnéztem, kiket vertek meg ezek a katariak lassan négy éve az Ázsia-kupán. A csoportkörben Libanont, Észak-Koreát és Szaúd-Arábiát. A nyolcaddöntőben Irakot, a legjobb nyolc között Dél-Koreát, az elődöntőben a házigazda Egyesült Arab Emírségeket, a döntőben pedig Japánt.

Ismétlem, mindenkit legyőztek a rendes játékidőben, úgy, hogy csak a fináléban kaptak gólt, egyet! Idén szeptemberben még a Somorját is megverték. Ecuador az utóbbi hét meccsén kétszer nyert és öt döntetlent játszott. Három gólt szereztek, egyet kaptak. Az ellenfelek jóval erősebbek voltak: többek közt Argentína, Mexikó, Japán.

Ha az egész torna olyan lesz, mint a nyitány, akkor nagyon rossz világbajnokságra számíthatunk. Ilyen lesz a folytatás? A katariak a világ élmezőnyéhez tartoznának? Ez a foci nem vb-re való. A FIFA-világranglista negyvennegyedik alakulata (Ecuador) ennyi osztálynyi különbséggel jobb az ötvenedik helyezettnél (Katar)? Végig az járt az eszemben, hogy igazat lehet adni azoknak, akik amellett érvelnek, hogy ne bővítsék a vb mezőnyét, és ténylegesen a legjobb válogatottak vegyenek részt a tornán, és ennek megfelelően osszák szét a helyeket a földrészek között.

Négy év múlva 48 csapat vesz részt a világbajnokságon, Ázsiából legalább 8, Afrikából 9, Észak-Amerikából 6 válogatott szerepelhet a vébén, Európából 16, Dél-Amerikából meg 6.

Szóval ez a Katar-Ecuador nyitómérkőzés olyan színvonalú volt, hogy a szlovák élvonalban egy átlagos bajnoki is sokkal izgalmasabb és nívósabb.

Először fordult elő a vébék történetében, hogy a házigazda vereséggel kezdett. A hangulat lagymatag volt, de láthattunk bérszurkolókat katari részről, ami azért érdekes és új jelenség.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.