2022. október 25., 16:27

A foci-vb legnagyobb esélyesei

Hamarosan kezdődik! Közeledik, egyre csak közeledik november 20-a, a világbajnokság első napja. De ki lesz a világbajnok? A nagy nyolcasból valaki, vagy csatlakozik egy új válogatott a világbajnokok szűk csoportjához? Ki szólhat bele az európaiak és a dél-amerikaiak játékába? Kinek van reális esélye a legjobb négy közé kerülni?

katar

Huszonegy labdarúgó-világbajnokságot rendeztek eddig. Az első négy tornát az uruguayiak és az olaszok osztották meg egymást közt, testvériesen. Az olaszok azóta a két vb-elsőséget megtoldották további két tornagyőzelemmel, ami viszont biztos, hogy legjobb esetben is csak 2026-ban gyarapíthatják a trófeáik számát. Magyarán az eddigi nyolc világbajnokból hét lesz ott Katarban, és nem meglepő módon a fogadóirodák, a szakértők és a rajongók is egyaránt a hét korábbi győztesben látja a 2022-es leendő világbajnokot.

Az igazság és a pontosság kedvéért tegyük hozzá, hogy Uruguayt kevesen emlegetik a favoritok közt, ha rangsorolni kell a csapatokat, nagyjából az első tízes után következnek. De kik állnak az első hat helyen? Igen, tényleg a hat korábbi bajnokot teszi mindenki a legjobb hatosba.

Az első helyen szinte kivétel nélkül mindig ugyanaz a gárda áll: Brazília. Szintén a brazilok győzelméről nyilatkozott a hétszeres aranylabdás Lionel Messi is, aki úgy fogalmazott, hogy általában mindig ugyanazokat a futballnagyhatalmakat soroljuk az esélyesek közé, de véleménye szerint ezúttal Brazília és Franciaország kiemelkedik a mezőnyből. Az argentin beletalált a közepébe, a brazilok után a második számú esélyesek a címvédő franciák. A következő hármasnak hasonló oddsokat adnak a fogadóirodák, 7-10-szeres összeget ér három héttel a vb rajtja előtt az argentinok, a spanyolok és az angolok végső sikere. Míg az ötszörös világbajnok brazilok négyszeres, a kétszeres vb-győztes franciák ötszörös pénzt hoznak.

A hatodik helyen rangsorolják a németeket, majd őket követik a hollandok, a portugálok és a belgák, akiket ugyancsak egy kalapba vehetünk, az első tízest pedig a dánok zárják. A legkevésbé a tunéziaiak, szaúd-arábiaiak és a Costa Rica-iak győzelmében bízik a világ.

Ha vetünk egy pillantást az októberi FIFA-világranglistára, az első tizenegy helyen a fenti válogatottakat találjuk, kivéve a hatodik Olaszországot. Ha Tite braziljainak névsorán merengünk el egy percig, akkor mi is ugyanarra a következtetésre juthatunk, mint minden épeszű focibolond, hogy ezzel a kerettel illene legalább elődöntőt, de inkább döntőt játszani. Persze elmélet és gyakorlat között óriási a különbség. Ahogy Didier Deschamps csatársorának góljai számához is csak annyit fűzhetünk hozzá, hogy csodaszámba menő összeomlásra lenne szükség, hogy ennyi gólvágó közül legalább egy ne villogna a torna során. A franciákat láttuk már leszerepelni világbajnoki címvédőként, úgy, hogy három mérkőzés során egyszer sem találtak be az ellenfelek kapujába.

Kik juthatnak el mégis a legjobb négy közé? Látva az elmúlt évek, évtizedek fociját, nehéz elképzelni, hogy az ázsiai vagy az észak-amerikai csapatok közül bárki odaérhetne, ahogy az afrikai ötösben sem érződik a lehetőség.

Az egyik iszlám ország azonban eljuthat a negyeddöntőig, ha Allah is úgy akarja – insallah. És miért ne akarná.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.