Végítélet – Stephen King forgatókönyvíróként írt új befejezést

2021. április 7., 08:08
Kaszmán Zoltán

1994 után újabb filmes adaptációt készítettek Stephen King Végítélet (The Stand) című regényéből. Akkor négy, most kilenc epizódból álló sorozatban elevenítették fel az 1978-ban íródott nagyregény cselekményét.

Fotó: www.variety.com

Egy amerikai katonai bázisról elszabadul egy halálos influenzavírus, s ijesztő mértékben tizedelni kezdi a lakosságot, míg el nem pusztítja a Föld lakosságának mintegy 99 százalékát. A különös álmokat látó túlélők két táborra oszlanak, s megpróbálnak tovább élni, új társadalmat szervezni.

Vajon elég erősen munkálnak bennük a régi erkölcsi normák ahhoz, hogy újra felépítsék a társadalmat, mielőtt teljesen eluralkodik a káosz? Közösséggé tudnak-e kovácsolódni az elszórt csoportocskák, meg tudják-e őrizni emberségüket, vagy végképp széthullik a civilizáció?"

– a magyar nyelven 2001-től olvasható regény ajánlójában feltett kérdésekre a Josh Boone által rendezett sorozat is válaszolni próbál.

Fontos megjegyezni, hogy a közel 1600 oldalas regényből készült sorozat epizódjait, amelyekhez egyébként maga az író, Stephen King írta a forgatókönyvet, még a koronavírus-járvány kitörése előtt forgatták. A szereplőgárdát többek között James Marsden, Amber Heard, Jovan Adepo, Odessa Young, Whoopi Goldberg és a gonosz alteregójaként felbukkanó, Randall Flagg bőrébe bújó Alexander Skarsgård is erősíti, a legerősebb alakítás azonban kétségkívül a Harold Lauder szerepében tetszelgő Owen Teague nevéhez kötődik.

A Glen Batemant alakító Greg Kinnear szerepe inkább a monológjai miatt figyelemreméltó.

Elmondjam neked, hogy a társadalomtudomány mit tanít az emberi fajról? Dióhéjban összefoglalom. Mutass nekem egy magányos férfit vagy nőt, és én mutatok egy szentet. Adj kettőt, egymásba szeretnek. Adj hármat, és feltalálják a »társadalomnak« nevezett elbűvölő dolgot. Adj négyet, és nekilátnak piramist építeni. Adj ötöt, és kirekesztenek egyet. Adj hatot, és feltalálják az előítéletet. Adj hetet, és hét éven belül újra föltalálják a hadviselést. Lehet, hogy az embert Isten képére alkották, de az emberi társadalmat az Ő ellenlábasáéra, és a társadalom folyton hazafelé igyekszik”

– olvashatjuk a kötet szociológusának az eszmefuttatását.

A CBS tévésorozata aránylag hűen követi a regény cselekményszálát, felvázolja a társadalom széthullásának, majd annak rekonstruálásának folyamatát, legalábbis az utolsó rész kivételével. Ebbe ugyanis a forgatókönyvíróként is megmutatkozó King új befejezést szánt; így Frannie Goldsmith is szembenézhet közvetlenül Randall Flaggel.

Aki a jelen helyzetben egy posztapokaliptikus világba szeretne bepillantást nyerni, ajánlani tudjuk a 2020 decemberében, illetve 2021 elején bemutatott, összesen nyolc és fél órás sorozatot, jeleznénk azonban, hogy a mozgókép ebben az esetben sem adja át teljes mértékben Stephen King egyik legjobbjának tartott regényének feszültségét, légkörét és hangulatát.