cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. február 22., 20:02

Steven Spielberg életműdíjat kapott a Berlinale fesztiválon

Életműdíjat kapott Steven Spielberg a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. Meglepetésre Bono, a U2 frontembere adta át kedden az Oscar-díjas rendezőnek a tiszteletbeli Arany Medve-díjat a fesztiválpalotában megrendezett ünnepségen.

Steven Spielberg
Fotó: TASR/AP

Az ír rockzenekar tagjai azért érkeztek Berlinbe, hogy részt vegyenek a Kiss The Future című dokumentumfilm premierjén, amelyben Bono, The Edge és Adam Clayton is szerepel.

Bono a 76 éves rendezőt méltatva arról beszélt, hogy Spielberg voltaképpen "nem is ebből a világból való". Mint mondta:

Spielberg - hál istennek - nem olyan, mint egy híresség, "tudjuk, hogy ő az egyik legnagyobb nagyágyú Hollywoodban, de az az érzésünk, hogy nem igazán tartozik oda, és ettől egy kicsit megkönnyebbülünk".

A zenész arról is beszélt, hogy Spielberg életműve nemcsak a munkásságából áll, az egész életével érdemelte ki a díjat. Korábban többek között Dustin Hoffman, Kirk Douglas és Meryl Streep is átvehette a tiszteletbeli Arany Medve-díjat.

Spielberg láthatóan meghatódott az ünnepléstől. A díjat átvéve a filmjein dolgozó munkatársainak és családjának is köszönetet mondott: "Minden filmemet nagyszerű emberekkel együttműködve készítettem. Az egész életem, a családom, minden együttműködésből áll"

Arról is szólt, hogy sokat köszönhet a német filmművészetnek, és mások mellett a filmes úttörők, Murnau és Lubitsch, valamint Rainer Werner Fassbinder, Werner Herzog, Margarethe von Trotta, Wim Wenders, Wolfgang Petersen, Volker Schlöndorff és Tom Tykwer nevét is említette. "Mindannyian inspiráltak a filmjeikkel" - mondta.

Spielberg hangsúlyozta, hogy zsidó filmrendezőként is fontos számára a díj.

Felidézte azt a mondást, hogy az igazságosság ellentéte nem az igazságtalanság, hanem a felejtés.

"Csak akkor lehet begyógyítani a történelmi sebeket, ha emlékezünk". Mint hozzátette: ezért alapította meg a Soá Alapítványt, amely világszerte összegyűjti a holokausztról szóló dokumentumokat és a szemtanúk emlékezéseit.

Spielberg forgatta egyebek között az E.T. - A földönkívülit, az Indiana Jones-filmsorozatot, a Jurassic Parkot és A cápát. Oscar-díjait a Schindler listája és a Ryan közlegény megmentése című filmjeiért kapta. Legutóbbi filmje, a Fabelman család pedig saját életéből merítve idézi fel a háború utáni Amerikában gyermekkorát és a filmkészítéssel való megismerkedésének történetét. A Paul Dano és Michelle Williams főszereplésével készült film idén már Golden Globe-díjat kapott, és a Critics Choice Awards fődíját is elnyerte. Az Amerikai Filmintézet (AFI) az év legjobb filmjei közé választotta, és hét Oscarra is jelölték.

A 76 éves filmes a díjátadó előtt tartott sajtókonferencián elmondta, hogy több évtizedes filmes pályafutása alatt végig vele maradt az az érzés, ami kisgyerekkorában megragadta a filmekkel kapcsolatban. Továbbra is izgalomba hozza, ha talál egy könyvet, egy forgatókönyvet vagy felmerül egy eredeti ötlet, amiből szerinte film készülhet - tette hozzá.

Az újságírók előtt elmondta, hogy a Napoelon című hétrészes HBO-sorozat forgatókönyvén dolgozik, amit 1999-ben elhunyt barátja, Stanley Kubrick elkezdett, de már nem tudott befejezni.

Azt is elárulta, hogy a Fabelman család nagyon személyes történet, forgatása érzelmileg nagy kihívás volt számára, elkészítéséhez a pandémia miatt érzett félelemből merített a bátorságot.

Spielberg végül azt tanácsolta a leendő filmeseknek, hogy a történettel kezdjék:

Ha filmrendező akarsz lenni, először is írj. Mert a történetek keltik fel a közönség érdeklődését, nem a felvételek

- hangsúlyozta.

A 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál február 26-án zárul.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.