2023. május 26., 13:10

Péntek este lesz a felvidéki premierje a Radics Béláról készült filmnek

Mint ahogy azt pár nappal ezelőtt megírtuk, pénteken lesz a Radics Béla – A megátkozott gitáros című film szlovákiai bemutatója a párkányi Danubius moziban. 17 óra 30 perckor a közönség találkozhat a film alkotóival és szereplőivel egy rövid beszélgetés erejéig, a vetítések pedig 18 illetve 20 órakor kezdődnek.

radics-bela-a-megatkozott-gitaros-jelenet-a-filmbol_som_radics
Galéria
+2 kép a galériában
A filmbéli Som Lajos és Radics Béla
Fotó: CMP

Az első kelet-európai gitárhős dokumentarista elemekkel tarkított életrajzi filmjét a Regnum Marianum polgári társulás jóvoltából az E.M.M. projekt keretében vetítik le a szlovákiai közönségnek.

A vetítés előtti beszélgetésen jelen lesz Klacsán Gábor, a film rendezője, Kosik Kristóf, a Pengék és halak nevű zenei formáció frontembere és Radics Béla híres, bíbor színű Gibson SG gitárjának jelenkori tulajdonosa, továbbá Vörös István, a Prognózis zenekar vezetője, Tóth József „Citrom” és Reményi Vinnie zenészek, Miskolci Ilona, Radics Béla özvegye és a filmben szereplő színészek közül néhányan. A filmbemutatóhoz tervezett koncertet technikai okok miatt egy későbbi időpontban rendezik meg.
Kosik Kristóf Radics Béla sírjánál
Fotó:  Buday Zsolt

Kosik Kristóf, aki a film egyik szereplője is egyben, magával hozza a legendás gitárt, amelyet a helyszínen meg is szólaltat. Tőle megtudhattuk, hogy igencsak kalandos története van a hangszernek.

1988-tól 2018-ig Radics Bélának ezt a gitárját lényegében senki sem látta. 1982-ben, a gitárkirály halálakor a hangszer Póka Egonhoz, egykori zenésztársához került, aki rendbehozatta, felújíttatta. Azt például sokan nem tudják, hogy a Hobo Blues Band Csavargók könyve című lemezén ez a gitár még szól”,

mesélte Kosik Kristóf.

Amikor azonban Ómolnár Miklós könyve a 80-as évek második felében megjelent Radics Béláról, és benne sok visszaemlékező nem éppen rózsás színben tünteti fel a gitárost, Radics anyukája ezen úgy megharagudott, hogy visszakérte a hangszert, ugyanis ennek a „Pengék és halak” című könyvnek Póka Egon volt a lektora. Ekkor a „mamika” Radics Béla teljes hagyatékát egy titokzatos személynek, Molnár Bonaventura Pálnak adta, aki elzárta mindenki elől. Végül is Kosik Kristóf közreműködésének köszönhetően 30 év múltán előkerült a gitár és egy eltűntnek hitt televíziós felvétel is (ebből egy részlet az életrajzi filmben is szerepelt), amelyen ugyan a nem a csúcskorszakában, de még az ereje teljében lévő gitáros pengeti a hathúrost Póka Egon és Döme Dezső kíséretében.

kosik-kristof-nagy-bogi-origo
Kosik Kristóf
Fotó:  Nagy Bogi - Origo (origo.hu)

Kovács Zsolttól, az esemény szervezőjétől megtudtam, hogy a vetítés díszvendége Dráfi Mátyás, Kossuth-díjas színművész lesz. A szervezők mindenkit sok szeretettel várnak a Danubius moziba.

kosik-kristof-nagy-bogi-origo
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.