2021. december 27., 20:14

Ne nézz fel! A pusztulásra megérett világunk görbe tükre

Az utóbbi évek egyik legjobb filmjeként könyvelik el a kritikák a Netflix új filmjét. A Ne nézz fel bravúros szereposztása eleve felkelti a minőségi filmélményre vágyó nézők figyelmét. Leonardo DiCaprio, Meryl Streep és Jennifer Lawrence szereplésével a film ezúttal a szociális háló által lebutított tömegnek mutat görbe tükröt a fogyasztói társadalom és a hatalomvágyó politikum világában.

Netflix
Ne nézz fel!
Fotó: Netflix

A nézők egy rétege különlegesen jónak, humorra és drámával fűszerezett társadalomkritikának mutatja be a Ne nézz fel filmszatírát,

amely a napokban robbant nagyot a Netflixen. Van azonban egy ellentábor is, akik szerint a film unalmas, a történet pedig méltatlan olyan rangos színészekhez, mint DiCaprio vagy Meryl Streep. Azok szemszögéből, akik értik és bírják a társadalom- és az emberiség kritikáját, a Ne nézz fel valóban egy maró gúnnyal, kiváló szatirikus és ironikus nézőponttal dolgozik.

Mindenkinek megvan a maga helye...

A fő mondanivaló talán az, hogy az undorító, csakis saját magát és a sleppjét kiszolgáló politikum, a Facebook és az Instagram által szennyezett fogyasztói társadalom, a hoaxokat és álhíreket gyártó, mindent-is-tudó vagy tagadó emberek csoportja, a hiszékenyek és a sajtóbotrányok hű fogyasztói s megértek a pusztulásra.

A film egyik főhőse kiáltja bele a képernyőbe a tényt: Rövidesen mind meg fogunk halni, ha a kormány nem tesz semmit ez ellen!

Csak ez senkit sem érdekel.

Az üstökös becsapódik

Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence), csillagászhallgató felfedez egy ismeretlen üstököst. Professzora, Dr. Randall Mindy (Leonardo DiCaprio) kiszámítja, hogy az üstökös pályája keresztezi a Föld pályáját, és hogy a becsapódás körülbelül hat hónapon belül bekövetkezik, ami minden élőlényt elpusztít a Földön. A kutatókat a Fehér Házba szólítják, hogy bemutassák felfedezéseiket, de Janie Orlean (Meryl Streep) amerikai elnökasszony szerint a hír nem kerülhet be a körforgásba, hiszen ez befolyásolná az időközi választások eredményeit.

Az elnök csak akkor kezd el foglalkozni a megdöbbent csillagászokkal és a szakértők javaslataival, mikor egy csúnya szexbotrányról akarja elterelni a figyelmet.

A hírt végül elterjeszti a média, és elindítanak egy űrhajót, amely képes eltalálni és eltéríteni az üstököst, megmentve ezzel a bolygót. A műveletet azonban a felszállás közepén félbeszakítják, mert így diktálják Peter Isherwell, a technológiai milliárdos és az elnök támogatójának üzleti érdekei.

Netflix
Ne nézz fel!
Fotó:  Netflix
Archetípusok fogságában

Érdekes megfigyelni, hogyan reagál a társadalom a hírre, a kutatók először egy reggeli showműsor sztárjává válnak, majd az emberség két táborra oszlik. Az üstököst-tagadókra és az üstököst-félőkre. Vannak, akik az asztalt hiába verő tudóscsapatnak hisznek, és vannak, akik a kormánynak,

akadnak olyanok is, akik csak nevetnek az egészen és idétlen mémeket gyártanak, vagy a pánikhangulat által adódó piac lehetőségeket kezdik kihasználni.

Például túlárazott ásót árulnak, amivel a lakosok beáshatják magukat a föld alá az üstökös elől.

A kormány és a milliárdos vállalkozó utolsó pillanatban tett, játékszerű kísérlete az üstökös szétrobbantására meghiúsulnak, az üstökös pedig becsapódik, elpusztítva az emberiséget. Az elnök, a milliárdos és a „kiválasztottak” egy űrhajóval menekülnek el, hogy 22 ezer év múlva egy idegen bolygón ébredjenek fel hibernált álmukból.

A film gyomorforgatóan mutatja be a politikai szférát, amelyet kizárólag a kellő mennyiségű hatalom és a profit irányít.

A politikai homokozó játszmái, a korrupció és a kormány mocska egyenesen robban bele a néző arcába. Aki ijedten döbben rá, hogy a gazdagok, a milliárdos üzletemberek valóban a saját kis homokozójukként tekintenek a Földre, és játékbábuként annak minden egyes lakójára. Ezek az emberek megmenthetnék a világot, embertársakat, de könnyűszerrel el is pusztíthatnak mindent. Ha saját világunk történéseire vetítjük át ezt a filmet, keserű íz marad a szánkban.

Párhuzamos birkaizmus

A rendező a sajtó és a média hatalmát is megtépázta a filmben, de leginkább az emberi hiszékenység, a „birkaizmus”, a manipulálhatóság görbe tükre válik ijesztővé.

Valljuk be, a film úgy mutatja be az emberiség nagy részét, mint egy gumiegeret, amelyet egy hisztériás macska kénye-kedve szerint rángat.

A néző hiába reménykedett a film végéig, hogy majd a jóságos tudóscsapat megmenti a világot, és legyőzik az egocentrikus, korrupt elnököt, valamint az őrült vállalkozót, az üstökös végül becsapódik, elpusztítva mindent. A film talán azért szólt ilyen nagyot, mert abszolút párhuzamot tudunk vonni saját világunk történéseivel és a felsőbb rétegek cirkuszigazgatói társadalomvezetésével. Karikatúra, szatíra és groteszk egyben. Csak a műfaj kedvelőinek és értőinek ajánlott.

A Ne nézz fel! 2021. december 10-én kezdte meg korlátozott számú moziforgalmazását, majd 2021. december 24-én a Netflixen is látható volt.

Általánosságban vegyes véleményeket kapott a kritikusoktól, akik dicsérték a szereplőket.

A kritikák ellenére a National Board of Review és az Amerikai Filmintézet a 2021-es év 10 legjobb filmje közé választotta, és négy jelölést kapott a 79. Golden Globe-díjra, köztük a legjobb film - musical vagy vígjáték kategóriában, valamint hatot a 27. Critics' Choice-díjra, köztük a legjobb film kategóriában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.