2020. november 26., 15:15

Megérkezett a szlovákok új történelmi sorozata – a Szlávok!

Elkészült a szlovák televízió történetének legdrágább projektje a Szlávok (Slovania) című történelmi kalandfilm-sorozat.

A Szlávok (Slovania) című új, fantasy elemekkel ötvözött történelmi kalandfilm-sorozat a szlovák televízió történetének egyik legdrágább projektje. A képen Tomáš Maštalír.
Fotó: TV JOJ

A szlovák televízió történetének egyik legdrágább és egyben legnagyobb volumenű projektjének mondható a TV JOJ kereskedelmi csatorna Szlávok (Slovania) című új, fantasy elemekkel ötvözött történelmi kalandfilm-sorozata.

„Közeleg a Szlávok nagy éve” – írta tegnap a TV JOJ vezérigazgatója, Marcel Grega közösségi oldalán, amikor közzétette a Szlávok sorozat trailerét, amely a történelmi eposznak nevezett szlovák sorozatot kívánja bemutatni a nagyközönségnek. Grega a Szlávokat az egyik legkivételesebb produkciónak nevezte.

„A Szlávok című sorozatot a JOJ csatorna nézői már 2021-ben megtekinthetik. Témája rendkívül vonzó. Meg vagyunk győződve arról, hogy a sorozat a leszélesebb célcsoportokat fogja megszólítani” – nyilatkozta a kalandfilmmel kapcsolatban Katarína Procházková, a TV JOJ PR-menedzsere. A szlovák média a Szlávok sorozatot egyenesen a kultikus Trónok harcához hasonlította.

TRAILER: https://www.facebook.com/marcelgregatvjoj/videos/695878014382571

Két szláv erőd harcáról szól a Szlávok

A Szlávok című 12-részes történelmi kalandfilm-sorozatot a szláv és ukrán hagyományok és mitológia inspirálta. A sorozat a távoli múltba kalauzolja majd a nézőket, hogy bemutassa a Kárpát-medence lakosainak életét a VII. században, a szláv törzsek egyesülését megelőző időkben. A Veľký stôl és Furnau nevezetű erődökben játszódik párhuzamosan a sorozat története, amelyeknek a kereskedelem területén szükségük van egymásra, ugyanakkor a fosztogató avarok érkezése és hatalmai érdekei nyomására konfliktusba kerülnek egymással. 

A sorozat főhősnője, egy serdülő fiatal lány – Draha (Polina Nosykhina ukrán színésznő alakítja) kortársaitól jelentősen különbözik céltudatosságával és öntudatosságával. Önmaga keresése közben egy titokzatos idegen kíséri, akit megmentett és a Vlad nevet adta neki (Juraj Loj alakítja).

A férfi lassan illeszkedik be a Veľký stôl (Nagy asztal) erődítmény társadalmába. Habár a lakosok eleinte nem kedvelik a férfit, hősiessége révén és főként a nomád avarokkal való harcok után, lassan megszokják jelenlétét.

A szlovák készítők nem bízták a dolgot a véletlenre. A Szlávokban több neves színész is feltűnik. A képen Zuzana Fialová.
Fotó:  TV JOJ

Ezzel párhuzamosan bontakozik ki egy másik szál, Radúz (Tomáš Maštalír) története, aki a Furnau erődítmény vezetőjének fia. Radúz büszke és jól képzett harcos. Mindennél jobban szereti törékeny feleségét Ladát (Jana Kvantíková). Régóta vágyakoznak gyermekre, ám sikertelenül. Radúz ezért felkeresi a Furnau erőd papját (ún. žrec, ószláv pap, amely a legmagasabb papi tisztséget töltötte be), akit Sokol-nak (Sólyom) hívnak (Oleg Mosyichuk alakítja), hogy segítséget kérjen tőle. A pap azonban nem tud neki segíteni.

A pár gyerek utáni vágya azonban olyan nagy, hogy Radúz felkeresi a Veľký stôl erődjének papját is, akit Čarada-nak hívnak (Dušan Cinkota). Az ellenséges erőd papja visszaél a helyzettel, és egy veszélyes játékba kezd.

A Szlávok a Netflixet is megcélozzák

A szlovák készítők nem bízták a dolgot a véletlenre, ezért sorozatukba a legnevesebb szlovák színészeket sorakoztatták fel. A fent említett nevek mellett a sorozatban láthatjuk Zuzana Fialovát, Richard Autnert, Andy Hryct, Marek Vašutot, továbbá Makar Tikhomirov, Oleksander Mavrits, vagy Anna Adamovych ukrán színészeket. A Szlávok Jozef Koleják és Ján Luterán forgatókönyve alapján készült, Peter Babjak és Michal Blaško rendezésében.

szlávok4
Képkockák a Szlávok című új történelmi kalandfilm-sorozatból.
Fotó:  TV JOJ

A Szlávok című sorozatot nemzetközi partnerek együttműködésével forgatták Ukrajna északnyugati részén, ahol két történelmi szláv település kulisszáit állították fel.

A készítők korai középkorra szakosodott történészekkel is együttműködtek, hogy történelmileg a lehető leghűebbé tegyék a sorozatot.

Ugyanakkor megjegyzik, hogy a Szlávok a VII. század történelmi korszakának fiktív rekonstrukciója. Nem próbálják rekonstruálni a történelmet, mivel nem egy dokumentumfilmet forgatnak, hanem egy történelmi-fantasy sorozatot.

Az új szlovák történelmi kalandfilmmel kapcsolatban olyan információk is felmerültek, hogy a Szlávok a legnépszerűbb streaming csatornán, a Netflixen is megjelenhet majd. Ez annyit jelentene, hogy a szlovák sorozatot a külföldi nézők is megtekinthetik, egyben ez lenne az első olyan szlovák projekt, amelyet a Netflix terjesztőként lefedne. A TV JOJ ezzel kapcsolatban még nem akart bővebb információkat adni. A Netflix mellett ugyanis több partnerrel is tárgyal, nevüket azonban nem kívánta közölni.

szlávok3
Fotó:  TV JOJ

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.